Posted on

bintik merah di lehernya

Setiap orang mengalami letusan pelik di lehernya sekurang-kurangnya sekali dan terdapat bintik-bintik merah, yang kadang-kadang malah bertiup. Fenomena ini adalah perkara biasa dan boleh mempunyai beberapa alasan perubatan:

  • dermatitis;
  • alahan;
  • menurun imuniti;
  • patologi berjangkit dan lain-lain.

Mengapa bintik merah muncul di leher saya?

Tubuh manusia direka sedemikian rupa sehingga ruam dan bintik merah pada badan, termasuk leher di depan atau belakang, boleh bercakap tentang perubahan dalam sebarang fungsi dalam badan. Ruam seperti itu mungkin muncul kerana tekanan saraf yang cetek.

Scaly bintik merah di leher, terutama jika mereka menutupi kawasan besar kulit, mesti diperiksa untuk psoriasis dan ekzema. Dalam kes di mana bintik mempunyai bentuk bulatan dan garis terang - ini mungkin salah satu jenis lichen.

Selain itu, seborrhea kulit kepala di kawasan pertumbuhan rambut jika tidak ada terapi yang mencukupi mungkin akan mengatasi lehernya. Kedua-dua seborrhea berminyak dan kering dinyatakan kawasan kemerah-merahan dan menyebabkan gatal-gatal yang tidak menyenangkan.

Rawatan patch tompok merah pada leher

Untuk memulakan, anda perlu melawat doktor seawal mungkin dan mengambil ujian yang diperlukan untuk mengecualikan pathologi dan jangkitan yang serius. Sekiranya punca ruam itu tidak terpakai kepada penyakit yang kompleks, maka terapi perlu dimulakan terlebih dahulu dengan mengkaji semula pemakanan. Ia juga perlu menggantikan kosmetik dengan produk semulajadi. Begitu juga dengan sabun. Pakaian terbaik dipakai dari tisu semula jadi sehingga bintik-bintik merah pada leher tidak akan lulus dan tidak akan berhenti gatal.

Rawatan tempatan langsung, sebagai peraturan, terdiri daripada salap dan melembutkan krim semulajadi, yang digunakan selepas mandi. Leher mempunyai kulit yang sangat nipis, dan menyingkirkan pelbagai jenis ruam di tempat ini akan mengambil masa dari beberapa minggu dan lebih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 78 = 84