Posted on

Tempat merah di telapak tangan

Mana-mana perubahan dalam badan adalah tidak diingini dan mencurigakan. Terutama jika perubahan ini menjejaskan kulit. Terutamanya menakutkan kelihatan tidak dapat difahami dari mana terdapat tompok merah di telapak tangan. Kulit di telapak tangan dianggap paling stabil, siap untuk pelbagai kesulitan duniawi. Oleh itu, apabila ruam muncul walaupun di atasnya, sekurang-kurangnya membuat anda berjaga-jaga.

Mengapa bintik-bintik merah muncul di telapak tangan?

Malah, ruam di telapak tangan tidak boleh muncul. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar dengan segera selepas bermulanya gejala pertama. Sebab-sebab penampilan bintik merah boleh cukup banyak, tetapi mereka semua bersatu dengan satu ciri umum – mereka mesti ditangani dengan serta-merta.

Antara sebab utama pembentukan bintik merah di telapak tangan dapat dikenalpasti sebagai berikut:

 1. Salah satu sebab yang paling penting adalah dermatitis. Bentuk alahan penyakit paling kerap terjadi. Dalam kes ini, bintik-bintik akan tertumpu pada bahagian kulit yang telah lama bertahan dengan alergen. Sebagai contoh, ruam di telapak tangan mungkin muncul jika anda telah menggunakan pembersih yang tidak terkawal baru untuk perkakas tanpa sarung tangan.
 2. Dalam sesetengah orang, bintik-bintik di telapak tangan muncul sebagai akibat penurunan suhu yang tajam. Dalam kes ini, sentuhan boleh menjadi kering kepada sentuhan. Muncul dengan segera selepas bersentuhan dengan kulit dengan udara sejuk atau air. Ini adalah kerana penyempitan tajam kapilari dan penurunan aliran darah ke kulit.
 3. Menyebabkan kemerahan dan ubat hormon. Tempat merah kadang-kadang muncul pada wanita hamil di latar belakang perubahan mendadak dalam latar belakang hormon. Atas sebab yang sama, remaja dalam peralihan boleh menghadapi masalah ini.
 4. Dengan cepat meningkatkan saiz gatal merah di telapak tangan boleh menjadi tanda onkologi. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menghubungi pakar dengan masalah sedemikian dengan segera.
 5. Tidak semua orang tahu bahawa herpes tidak hanya ditunjukkan pada bibir. Malah, virus itu boleh memukul sama-sama mana-mana bahagian badan, termasuk tangan. Kerana herpes, bintik merah yang sakit dan gatal terbentuk di telapak tangan.
 6. Rash juga akibat daripada tekanan atau kejutan saraf yang kuat.
 7. Satu lagi sebab untuk pembentukan kemerahan adalah penyakit Lana atau eritema. Ini adalah penyakit keturunan. Titik-titik dengan eritema berwarna merah terang. Ruam tidak menyebar ke seluruh badan dan tidak melampaui telapak tangan. Penyakit Lana hanya muncul dengan bintik merah. Jika ada gejala yang menyertainya, seperti demam atau radang mukosa, anda perlu menjalankan kajian untuk menentukan punca ruam itu.
 8. Titik juga boleh muncul terhadap latar belakang gigitan serangga.

Apa yang perlu saya lakukan jika tangan saya ditutup dengan bintik merah?

Menyembuhkan ruam tidak disyorkan secara kategori. Seperti yang anda dapat lihat, terdapat banyak bintik merah. Dengan kekuatan kita sendiri, hampir mustahil untuk menentukan apa yang sebenarnya menyebabkan ruam itu. Dan dengan itu, peluang untuk mendapatkan rawatan yang betul agak rendah.

Terdapat beberapa kaedah rawatan:

 1. Pesakit yang mempunyai bintik merah di telapak tangan mereka adalah gatal-gatal, pakar boleh menetapkan antihistamin atau krim dan salap khas.
 2. Kadang-kadang rawatan harus ditujukan untuk menguatkan imuniti. Kenapa di telapak bintik-bintik merah
 3. Rawatan penyakit alergik memerlukan pematuhan terhadap diet khas, penolakan tabiat buruk.
 4. Orang yang mengalami suhu rendah, anda perlu melindungi kulit daripada fros dan angin sejuk.
 5. Dalam sesetengah kes, anda boleh menyelamatkan diri dari patch merah yang tidak menyenangkan di telapak tangan dengan losyen dan kompres semula jadi.
 6. Untuk membantu para doktor antibiotik jarang sekali digunakan, walaupun dalam beberapa kes, hampir tidak mungkin dilakukan tanpa mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =