Posted on

Vaksinasi terhadap contraindication selesema

Wabak selesema telah menjadi kebiasaan untuk masa yang lama, dan persediaan untuk itu telah berubah menjadi sesuatu yang jelas. Malah kanak-kanak tahu betapa pentingnya pencegahan. Ia juga terkenal bahawa salah satu cara terbaik untuk mencegah influenza adalah vaksinasi. Dan hanya mereka yang secara langsung menghadapi masalah itu tahu bahawa vaksin flu tidak universal - ia mempunyai kontraindikasi. Iaitu, tidak semua orang boleh melindungi diri mereka dari penyakit ini dengan bantuan vaksin. Lebih terperinci mengenai aspek negatif vaksinasi terhadap influenza akan diterangkan dalam artikel.

Kesan sampingan vaksinasi terhadap influenza

Vaksin terhadap influenza adalah jenis yang berbeza:

 1. Suntikan lebih popular. Tiada virus hidup, tetapi ia masuk ke dalam badan berkat pukulan.
 2. Jenis vaksin kedua ialah aerosol. Ini bermakna mengandungi virus hidup. Melemahkan, mereka tidak menimbulkan ancaman kepada tubuh, tetapi menyumbang kepada pembangunan imuniti yang kuat.

Seperti mana-mana vaksin lain, pukulan flu boleh menyebabkan kesan sampingan. Organisma yang berbeza melihat vaksinasi dengan cara mereka sendiri. Manifestasi negatif vaksinasi yang paling kerap adalah seperti berikut:

 1. Sejurus selepas suntikan seseorang dapat merasakan kelemahan, keletihan, mengantuk. Kadang-kadang pesakit disiksa oleh demam dan demam.
 2. Ramai orang mendapat sakit kepala selepas suntikan.
 3. Salah satu kesan sampingan yang paling tidak menyenangkan ialah hidung berair atau faringitis.
 4. Komplikasi vaksinasi yang paling serius dan berbahaya terhadap influenza adalah kejutan anaphylactic. Nasib baik, kesan sampingan ini sangat jarang berlaku.
 5. Kesan vaksinasi yang tidak kerap berlaku adalah sakit, bengkak dan kemerahan di tapak suntikan.

Kebanyakan kesan sampingan pesakit itu lupa beberapa hari selepas vaksinasi. Dan untuk mengelakkan akibat yang lebih serius dan kompleks, perlu mengenali senarai kontraindikasi sebelum vaksinasi.

Siapa yang menentang vaksin selesema?

Walaupun terdapat banyak manfaat, beberapa kumpulan pesakit tidak boleh diberi vaksin terhadap influenza. Kaedah alternatif perlindungan terhadap penyakit disyorkan dalam kes berikut:

 1. Pertama, ia dilarang keras untuk mendapatkan tembakan flu daripada orang yang mengidap selsema atau ARVI. Vaksinasi dibenarkan sekurang-kurangnya sebulan selepas pemulihan.
 2. Kedua, satu inokulasi terhadap influenza adalah kontraindikasi kepada orang yang mempunyai alergi terhadap protein ayam.
 3. Pakar tidak tergesa-gesa untuk memberi vaksin kepada pesakit yang tidak mempunyai vaksinasi sebelumnya.
 4. Cara mencegah selesema tidak disyorkan untuk orang yang mempunyai penyakit sistem saraf dan endokrin.
 5. Di samping itu, pesakit yang mengalami masalah buah pinggang dan adrenal harus berunding.
 6. Vaksinasi terhadap influenza Grippol dan analognya dikontraindikasikan untuk penyakit kronik paru-paru, bronkus dan saluran pernafasan atas.
 7. Anda tidak boleh memvakskan bayi.
 8. Asma, anemia, tekanan darah tinggi dan jantung umum Merbahaya kepada vaksin menentang influenzaKetidaksempurnaan juga boleh berfungsi sebagai kontraindikasi kepada vaksinasi.

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak kontra untuk vaksinasi terhadap influenza bagi orang dewasa. Oleh itu, untuk benar-benar memberi manfaat kepada vaksinasi, adalah perlu untuk berunding dengan pakar sebelum prosedur dan untuk mempertimbangkan pertanyaan terperinci tentang keadaan kesihatan dan penyakit yang dipindahkan.

Jangan lupa bahawa vaksin bukanlah ubat penawar. Untuk benar-benar melindungi diri anda daripada selesema, anda perlu menjalani gaya hidup yang sihat, untuk masa wabak, untuk menambah diet anda dengan makanan berkhasiat, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1