Posted on

bagaimana untuk belajar melompat tinggi

Ketinggian melompat adalah penting dalam banyak sukan, termasuk permainan, misalnya, dalam bola tampar dan bola keranjang. Itulah sebabnya mengapa maklumat tentang bagaimana untuk melompat tinggi adalah berguna dan relevan. Jika tugas sedemikian ditetapkan, maka perlu bekerja pada gaya letupan, yang bermaksud keupayaan otot untuk mengangkat badan ke ketinggian tertentu.

Bagaimana untuk belajar melompat tinggi?

Untuk mencapai keputusan yang baik, adalah disyorkan untuk memilih program yang digunakan oleh pembina badan. Ia tidak disyorkan untuk bersenam setiap hari, kerana otot memerlukan masa untuk pulih. Jumlah latihan maksimum ialah 4. Bercakap tentang bagaimana untuk belajar bagaimana untuk melompat tinggi, perlu diperhatikan bahawa atlet harus kuat, kuat dan mempunyai kesihatan yang baik. Ia penting dan pemakanan yang betul, kerana kehadiran berat badan berlebihan tidak akan membolehkan untuk mencapai hasil yang baik.

Bagaimana untuk belajar melompat tinggi di rumah – latihan:

  1. Melompat dengan tali lompat. Ini adalah latihan paling mudah dan paling mudah diakses yang digunakan oleh atlet profesional. Melompat pada tali membolehkan anda mengembangkan gastrocnemius dan otot-otot soleus. Untuk mencapai hasil yang baik, anda perlu menolak lantai dengan kedua-dua kaki, sambil memegang buku lali, berdekatan satu sama lain. Anda harus mula melompat dari 15 minit. dan secara beransur-ansur menambah masa sehingga 30 minit. Adalah penting untuk berlatih setiap hari.
  2. bagaimana untuk belajar melompat tinggi di rumah

  3. Squats dengan melompat. Bercakap tentang bagaimana anda boleh belajar untuk melompat tinggi, adalah mustahil untuk tidak mengingati latihan yang sangat baik ini, yang melibatkan menolak badan keluar dari kedudukan duduk. Melakukan jongkong, jatuh ke sudut kanan di lutut, dan kemudian lompat keluar dari kedudukan ini. Sekurang-kurangnya masa mesti meninggalkan pendaratan. Dengan meningkatkan amplitud squats, anda boleh memuat banyak otot. Adalah disyorkan untuk berlatih pada kadar ini: 15 duduk-up 4 min. pecah dan bulatan lain.
  4. bagaimana untuk belajar melompat tinggi

  5. Bangkitkan pada jari kaki. Latihan ini akan membangunkan otot betis. Berdiri di atas tanah yang tinggi di pinggir, bahkan papan akan dilakukan. Kurangkan dan kenaikan jari kaki, merasakan peregangan otot. Adalah penting untuk merasakan sensasi terbakar semasa mengangkat. Pergerakan harus lancar, kerana jerks boleh menyebabkan kecederaan. Anda perlu melakukannya 20-30 kali. Untuk meningkatkan kesan, tambah bebanan, sebagai contoh, mengambil dumbbells.
  6. bagaimana untuk belajar melompat tinggi

Untuk meningkatkan prestasi, disyorkan untuk melawat gim dengan kerap. Untuk menentukan kemajuan, adalah bernilai setiap bulan untuk meraikan hasil anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2