Posted on

Berapa banyak kalori dalam gula

Nilai tenaga hidangan menarik bukan sahaja kepada mereka yang kehilangan berat badan, tetapi juga kepada mereka yang ingin mengekalkan bentuk fizikal yang baik. Tidak hairanlah bahawa persoalan itu sering timbul, berapa banyak kalori dalam pasir gula, gula halus dan pengganti gula, kerana mereka adalah komponen banyak hidangan, mereka ditambah kepada teh dan kopi.

Berapa banyak kalori di dalam gula dan gula halus?

Gula adalah karbohidrat sukrosa. Kerana ia adalah produk yang halus, ia sangat cepat diserap oleh badan, memasuki aliran darah dan memberikan bekalan tenaga yang besar. Kandungan kalori gula-gula adalah 398 kcal per 100 g.

Ramai orang berminat dengan berapa banyak kalori dalam satu sudu teh gula, kerana ia adalah sudu teh yang paling sering adalah pengukur produk manis ini. Oleh kerana dalam satu sudu teh diletakkan kira-kira 8 gram, nilai kalori jumlah gula ini adalah 25-30 kcal.

Sesetengah orang suka gula halus. Kandungan kalori satu kiub, bergantung pada saiz, 10-20 kcal.

Peminat gaya hidup sihat sering memilih gula perang, yang merupakan tongkat yang tidak ditapis. Dan, tentu saja, mereka ingin tahu berapa banyak kalori dalam gula perang. Produk ini sedikit kurang kalori daripada gula bit, di dalamnya – 378 kcal. Di samping itu, gula tebu yang tidak ditapis mengandungi vitamin, mikro dan makroelemen yang berbeza, yang meningkatkan kegunaan produk ini.

Berapa banyak kalori dalam pengganti gula?

Terdapat banyak pengganti gula, sesetengahnya adalah semula jadi, selebihnya sintetik. Pengganti semula jadi adalah sorbitol, xylitol dan fruktosa. Kalori mereka adalah sedikit kurang daripada gula biasa:

  • dalam sorbitol – 354 kcal setiap 100 g;
  • Satu sudu teh gula berapa banyak kalori

  • dalam xylitol – 367 kcal setiap 100 g;
  • dalam fruktosa – 375 kcal setiap 100 g.

Antara pemanis semulajadi, kita boleh menyebut stevia – ekstrak dari daun tumbuhan yang sama. Kandungan caloric Stevia adalah sifar, ia dianggap sebagai salah satu pemanis yang paling berguna dan dibenarkan untuk pesakit kencing manis.

Pemanis sintetik yang paling biasa adalah acesulfame, siklamat, sakarin. Bahan-bahan ini, yang menjangkau reseptor lidah, menyebabkan dorongan saraf yang sama seperti ketika produk manis ditelan. Kandungan kalori pengganti gula adalah sifar, mereka tidak dicerna, tetapi disingkirkan sepenuhnya dari badan, tetapi, menurut banyak doktor, pengganti gula sintetik adalah berbahaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 5 =