Posted on

Berfungsi pagi untuk kanak-kanak

Adakah anda ingat bagaimana di tadika setiap pagi bermula dengan mengecas? Dan kemudian, pada usia sekolah dan lebih tua, anda sering melakukannya? Kemungkinan besar, itu tidak selalunya. Dan anak-anak awak melakukan senaman? Juga tidak? Kemudian mari selesaikannya!

Seperti yang anda ketahui, latihan pagi untuk kanak-kanak sangat penting. Ia bukan sahaja menguatkan sistem imun dan meningkatkan daya tahan badan kepada penyakit. Caj membantu kanak-kanak itu untuk menghilangkan rasa mengantuk pagi dengan lebih cepat, memberikan tenaga dan kelincahan. Dan senaman pagi untuk kanak-kanak muzik berfungsi sebagai ikrar suasana yang baik sepanjang hari.

Di samping itu, senaman pagi untuk kanak-kanak menggalakkan disiplin dan organisasi, dan juga menguatkan sistem muskuloskeletal seorang lelaki kecil. Terdapat untuk kanak-kanak dan latihan untuk penurunan berat badan - ini adalah salah satu cara yang mungkin untuk menurunkan berat badan. Lagipun, diet dan campur tangan pembedahan pada usia ini adalah kontraindikasi.

Tetapi anda mungkin pernah mendengar lebih daripada sekali daripada anak anda: "Saya tidak mahu", "Saya tidak suka", "Ayo pergi esok", dan lain-lain Kemudian, mungkin, dia hanya tidak berminat? Bosan? Dalam kes ini, kanak-kanak perlu berminat dalam pelajaran, dan tidak menghina dia, malah kanak-kanak Cina dan Afrika melakukan latihan pada waktu pagi, tetapi anda tidak mahu. Adalah penting untuk mengalahkan pertuduhan supaya menarik untuk kanak-kanak. Anda boleh mencadangkan termasuk lagu-lagu dari kartun, dan perarakan yang menyeronokkan di bawahnya. Anda boleh menghubungi anak lelaki jiran (gadis) untuk melawat dan melakukan latihan bersama-sama, dan keesokan harinya pergi untuk melakukan latihan untuk mereka. Anda boleh mempelajari sajak menarik, dan melakukan latihan yang disebut di sana.

Apa yang anda perlu tahu tentang latihan pagi untuk kanak-kanak?

  1. Bilik di mana kanak-kanak melakukan gimnastik mesti pra-pengudaraan. Pada musim panas, lebih baik untuk melakukannya di luar rumah.
  2. Latihan dilakukan sebelum makan, tetapi selepas prosedur kebersihan.
  3. Masa pengecasan tidak boleh melebihi 10-15 minit. Sepanjang masa ini, anda boleh mendapat manfaat yang paling, dan pada masa yang sama, dia tidak akan mempunyai cukup masa untuk bosan.
  4. Lebih baik melakukan latihan untuk muzik kegemaran kanak-kanak, atau memberitahunya sajak.
  5. Caj di pagi hari untuk kanak-kanak harus bermula dengan berjalan kaki (di tempat atau di dalam bulatan) dan senaman pernafasan, kemudian menguli leher, bahu, tangan, dll. Iaitu, kita bergerak dari atas ke bawah. Latihan juga lebih baik daripada berjalan dan latihan pernafasan.
  6. Semasa senaman pagi, ibu bapa perlu memastikan bahawa anak itu bernafas melalui hidung dan melepaskan mulut melalui mulut.

Kompleks latihan pagi yang menarik untuk kanak-kanak

Semasa latihan pagi, tawarkan kanak-kanak untuk melakukan pergerakan seperti haiwan, watak dongeng, iaitu, menterjemahkan segala-galanya ke dalam bentuk permainan. Berikut adalah beberapa contoh bagaimana anda boleh mengalahkan latihan membosankan.

"Matahari"

Anak itu berdiri secara langsung, kemudian menaikkan pegangan melalui sisi dan terbentang ke atas, ke arah matahari, atau angin kepala mereka, membongkok belakang, dan kemudian terbentang ke atas. Anda boleh bergoyang dengan pena di bahagian atas, menyambut matahari, menyebarkan awan, dan sebagainya.

senaman pagi untuk kanak-kanak 1

"Bunny"

Anak itu melompat seperti kelinci. Anda boleh menunjukkan di mana arnab mempunyai spout, telinga ekor.

"Jam"

Biarkan anak itu meletakkan tangannya di pinggang dan membuat badan condong ke kanan dan ke kiri, meniru penekanan jam tangan.

senaman pagi untuk kanak-kanak 5

The Heron

Biarkan anak berjalan, mengangkat lututnya tinggi, seperti pelindung. Kemudian anda boleh berdiri di atas satu kaki, kemudian di sebelah yang lain.

senaman pagi untuk kanak-kanak 3

"Ikan Besar"

Kanak-kanak itu memeluk tangannya di siku, menjaga selari dengan lantai di dada. Beralih ke kanan dan ke kiri, Shioku merentangkan tangannya. Anda boleh mengatakan apa ikan besar yang ditangkap bayi.

latihan pagi untuk kanak-kanak 6

"Kilang"

Biarkan anak itu meletakkan kakinya pada lebar bahu dan membuat lereng springing sebaliknya menyentuh satu atau kaki lain pula, tangan yang lain menarik kembali.

latihan pagi untuk kanak-kanak 7

Penggali

Jemput anak itu untuk mengumpul barangan kecil yang tersebar dari lantai. Biarkan dia mengambil mainan dan letakkannya di dalam kotak. Oleh itu adalah mungkin untuk mewakili penggali dan bunyi, yang menggelora.

senaman pagi untuk kanak-kanak 3 senaman pagi untuk kanak-kanak 4

Gnome the Giant

Memegang tangan pada tali pinggang, kami duduk-duduk, menunjukkan kerdil kecil dan gergasi tinggi.

latihan pagi untuk kanak-kanak 9

"Basikal"

Ini adalah salah satu latihan yang paling disukai untuk semua kanak-kanak. Berbaring di belakangnya, mengangkat kakinya ke atas, dia membuat gerakan bulat, meniru menunggang basikal.

senaman pagi untuk kanak-kanak 8

"Crane"

Berbaring di belakang anda, biarkan kanak-kanak itu mengangkat kakinya secara bergiliran, tanpa membongkok. Kemudian anda boleh melakukan lif dari kaki, membongkok mereka di lutut dan menarik ke dada.

senaman pagi untuk kanak-kanak 10 senaman pagi untuk kanak-kanak 11

Kami menyelesaikan pengisian, satu siri nafas dalam dan nafas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =