Posted on

gimnastik untuk kanak-kanak lelaki

Sebagai peraturan, semua orang bercita-cita untuk memberi anak lelaki di bahagian itu, di mana mereka mengajar untuk berdiri sendiri. Walau bagaimanapun, ini tidak mengurangkan populariti jenis latihan ini, seperti gimnastik untuk kanak-kanak lelaki. Sudah tentu, kalangan gimnastik lebih popular untuk kanak-kanak perempuan, tetapi mereka boleh membawa banyak kelebihan kepada seks yang kuat. Sebelum memberikan kanak-kanak itu kepada gimnastik, adalah berbaloi untuk memahami sepenuhnya segala bentuknya dan menentukan arahnya.

Jenis sukan gimnastik

Pertama sekali, adalah perlu untuk membezakan jenis gimnastik yang sebenarnya dari gimnastik sahaja. Jadi, untuk gimnastik sukan secara rasmi membawa disiplin seperti:

  • gimnastik sukan;
  • gimnastik artistik;
  • akrobatik sukan;
  • sukan aerobik.

Kadang-kadang unsur gimnastik ditemui dalam bidang-bidang lain, tetapi untuk menjadi seorang gimnas, perlu memilih dari empat pilihan yang mungkin.

Ciri-ciri sukan gimnastik

Tidak semua jenis gimnastik sesuai untuk kanak-kanak lelaki. Mari kita pertimbangkan semua jenis dengan lebih terperinci dan tentukan ciri utama mereka:

Gimnastik sukan

Ini adalah sukan Olimpik sepanjang masa, yang termasuk (untuk lelaki) berolahraga pada cincin, pada palang, kuda, pada bar yang tidak rata, latihan lantai, dan juga lompatan asas. Sebagai peraturan, dalam pelajaran itu, jurulatih termasuk unsur-unsur dan latihan dari akrobatik, gimnastik berirama, permainan, koreografi, dan lain-lain.

Gimnastik berirama

Sukan ini adalah wanita eksklusif. Ini termasuk pelbagai unsur tarian yang boleh dilakukan dengan pelbagai objek di tangan, dan tanpa mereka. Ia juga merupakan sukan Olimpik.

Akrobatik sukan

Sukan ini bermakna pertandingan dan kejohanan yang berlainan. Akrobatik termasuk tiga kumpulan latihan: melompat akrobatik, latihan berpasangan dan kumpulan, bersenam di trampolin. Anda boleh melakukan latihan di gym dan di tempat sukan.

Aerobik sukan

Ini jenis sukan melibatkan menjalankan satu set latihan yang berterusan, yang termasuk kombinasi gerakan akiklik yang kompleks secara teknikal, pelbagai elemen interaksi antara rakan-rakan yang rumit dalam kerumitan. Aerobik sukan bermakna persembahan individu, pasangan bercampur, tiga dan enam dalam komposisi yang berbeza. Asas koreografi adalah langkah-langkah aerobik asas dan pelbagai hubungan mereka. Sejak tahun 1995 ini adalah disiplin Olimpik.

Gimnastik untuk kanak-kanak lelaki: adakah ia berbahaya?

Ramai yang takut gimnastik dan akrobatik, kerana jenis sukan ini kelihatan paling traumatik. Sebaliknya, sebelum melakukan setiap elemen, ia disusun menjadi beberapa yang kecil dan mudah, yang memungkinkan untuk mengasah pelaksanaan untuk automatik dan melaksanakannya secara mudah dan semulajadi sebagai sesuatu yang mudah. Kanak-kanak dalam gimnastik tidak pernah kekok dan tidak terkeliru, kerana disiplin dan penyelarasan pergerakan pasti titik kuat mereka!

Dalam latihan sedemikian, bukan sahaja ketangkasan dan koordinasi pergerakan berkembang, tetapi saya adalah sistem otot keseluruhan. kanak-kanak dalam gimnastik Kerana bebanan yang bervariasi, ini berlaku secara merata, dan para atlet ini sentiasa kelihatan langsing dan sesuai. Pergerakan cepat, yang dipenuhi dengan latihan, dengan sempurna membangunkan sistem pernafasan dan kardiovaskular, yang membuat kerja mereka harmoni dan harmoni.

Beban biasa menguatkan tulang dan sendi, yang seterusnya membolehkan kurang risiko kecederaan. Di samping itu, seorang kanak-kanak yang melakukan pelbagai teknik dan latihan dari usia 5-7 tahun, tahu cara berkumpulan, yang membolehkannya tidak takut kecederaan tidak sengaja dan merasa yakin dalam apa jua keadaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − = 93