Posted on

hamsa ikan

Hamsu ikan dengan cara lain dipanggil ikan teri Eropah. Ikan persekolahan dijumpai berhampiran pantai timur Lautan Atlantik, serta di lautan Hitam dan Laut Mediterranean. Pada musim panas ia boleh didapati di Baltic, Azov dan Laut Utara. Panjang teri tidak lebih daripada dua puluh sentimeter.

Hamsa sangat popular dengan orang Yunani kuno dan Rom. Ini telah mengekalkan banyak bukti. Hari ini, hamsa juga dalam permintaan. Sebab untuk ini bukan sahaja kualiti rasa, tetapi juga ketersediaannya. Di kedai-kedai, anda sering boleh mencari hamsa asin atau merokok, tetapi anda boleh mendapati ia beku. Ikan ini sering digunakan dalam penyediaan pates, stews, salad, pilaf, buah zaitun, pasta dan hidangan lain yang menarik.

Ciri-ciri berguna ikan teri

Kandungan kalori ikan teri adalah sangat kecil, dan hanya 88 kkal per 100 g, jadi ia sering disyorkan untuk dimasukkan ke dalam diet orang yang ingin menurunkan berat badan.

Khamsa merujuk kepada makanan ikan. Faedah istimewa ikan teri dalam kesannya terhadap tisu tulang. Ikan kecil ini mengandungi sejumlah besar protein, yang menjadikannya berguna untuk orang-orang dari sebarang umur. Vitamin PP dan beberapa unsur surih, seperti kromium, zink, nikel, fluorin dan molibdenum, tentukan sifat berguna ikan teri untuk tubuh manusia.

Apa lagi yang berguna untuk hamsa?

Bukan sahaja mikroelen dan vitamin adalah sebahagian daripada ikan yang hebat ini. Ia mengandungi asid lemak omega-3, yang membantu mengurangkan kolesterol dalam darah, mencegah pembentukan trombi dan meningkatkan metabolisme lipid. Di samping itu, ia dipercayai bahawa omega-3 menghalang penampilan sel-sel kanser dan melambatkan pertumbuhan yang sedia ada. Nah, patut disebut juga hakikat bahawa hamsa, seperti ikan laut lain, adalah sumber berharga yodium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =