Posted on

Kandungan kalori jeli

Sehingga kini, jeli tidak kehilangan populariti. Kecantikan yang mencukupi untuk pencuci mulut ini wujud bukan sahaja kerana sifat rasa, tetapi juga kerana sifatnya yang berguna. Kata jelly berasal dari Perancis. Chef tempatan memanggil perkataan pencuci mulut beku ini jus buah, atau sup - holodtsa semasa.

Di rumah, anda boleh membuat jeli walaupun tanpa gelatin. Sebaliknya, gunakan pektin atau agar-agar. Agar-agar adalah ekstrak dari rumput laut. Bahan ini mengandungi sejumlah besar polisakarida. Dalam jeli menggunakan agar-agar, berbeza dengan gelatin, anda boleh menambah buah-buahan.

Hari ini, jeli menjejaskan pelbagai rasanya. Ia boleh menjadi buah, susu, krim masam, kopi, teh dan lain-lain.

Berapa banyak kalori dalam jeli?

Ternyata anda dapat dengan mudah menyertakan jeli dalam diet seseorang pada diet, karena kandungan kalori jeli hanya 80 kkal per 100 g.

Kandungan kalori jeli buah

Jeli mengikut resipi klasik dibuat dari buah-buahan segar, beku atau dari sirup yang terbuat dari buah-buahan yang berbeza. Jeli buah adalah rendah kalori dan mengandungi hanya 87-98 kcal setiap 100 g. Walaupun kandungan kalori rendah, jeli buah mengandungi jumlah protein yang agak besar.

Kandungan kalori susu jeli

Jeli susu tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak peduli. Ia hanya cair di dalam mulut anda. Jeli susu adalah lebih kurang kalori daripada buah. Hanya 62 kalori yang dapat mengangkat mood yang rosak. Bagi peminat rasa yang lebih jelas, anda boleh menambah buah kegemaran anda.

Kandungan kalori jeli dari krim masam

Kandungan kalori jeli dari krim masam akan lebih tinggi daripada susu atau jeli buah. Kebanyakan resipi menggunakan krim masam 10% lemak. Oleh itu, kandungan kalori jeli dari krim masam mencapai 140 kcal per 100 g produk siap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + = 18