Posted on

kandungan lemak susu lembu

Hari ini praktikal di mana-mana peti sejuk anda boleh mencari susu - produk ini digunakan secara bebas dan dalam penyediaan minuman, sos dan hidangan. Kandungan lemak susu dipengaruhi oleh banyak faktor, dan dari artikel ini anda akan belajar mengenainya.

Kandungan lemak susu buatan sendiri

Komposisi dan kandungan lemak susu bergantung kepada diet lembu. Lebih banyak makanan kalori - semakin tinggi kandungan lemak produk. Rata-rata, lembu desa biasa memberi susu kandungan lemak sebanyak 3.2-5%.

Kandungan lemak susu lembu

Di kedai-kedai anda boleh mencari pelbagai jenis susu lembu - keseluruhan, kurus, vitamin, cair dan lemak tinggi. Setiap spesies mempunyai ciri-ciri tersendiri:

  • Susu keseluruhan adalah susu dalam keadaan normal, dengan kandungan lemak sekurang-kurangnya 3.2%;
  • Vitamin susu adalah sejenis susu, tambahan diperkaya dengan vitamin C, yang diserap dengan sempurna dengan kalsium yang terkandung dalam susu;
  • Susu rendah lemak adalah pelbagai 1.5 dan 2.5% lemak, yang paling sesuai untuk pemakanan pemakanan;
  • susu ghee - susu, yang telah menjalani rawatan haba khas, akibatnya menjadi lebih gemuk dan tebal;
  • susu kandungan lemak tinggi - susu 6%, yang dikenakan homogenisasi.

Oleh itu, hanya mengetahui kandungan lemak susu lembu, anda sudah dapat membayangkan sejauh mana ia berada dalam komposisi pada sampel semulajadi.

Daripada susu yang berguna?

Susu lembu, kandungan lemaknya ialah 2.5-3.2%, mungkin termasuk dalam diet seseorang apabila kehilangan berat badan. Walau bagaimanapun, untuk mengambil susu adalah disyorkan kepada semua orang yang tidak mempunyai sikap tidak bertoleransi, kerana produk ini mempunyai beberapa sifat unik:

  • meningkatkan nisbah asid amino keseluruhan diet;
  • menggalakkan sintesis protein tisu;
  • meningkatkan penyerapan kalsium dan membekalkannya dengan badan;
  • memberikan tubuh keseluruhan kompleks vitamin - A, B, C, E.
  • Kandungan lemak susu

Setelah dimasukkan ke dalam diet harian anda hanya 1 gelas susu, anda akan membantu tubuh menguatkan keseluruhan sistem tulang, memperbaiki keadaan rambut, kulit dan kuku, dan yang paling penting, sediakan diri dengan banyak vitamin dalam bentuk mudah dicerna.

Sifat-sifat yang membahayakan susu

Susu tidak ditoleransi: laktosa yang terkandung di dalamnya boleh mencetuskan gangguan usus, banyak yang terpaksa meninggalkan minuman ini.

Di samping itu, susu adalah tempat pembiakan yang baik untuk bakteria, termasuk yang berbahaya kepada tubuh manusia. Berkaitan dengan ini, penggunaan susu, yang tidak mempunyai dokumen untuk mengesahkan, boleh menyebabkan keracunan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 42 =