Posted on

protein merugikan

Bergantung kepada asal-usul protein yang terdapat di dalamnya, protein dibahagikan kepada daging, susu, telur dan sayuran (di antaranya tempat utama kepunyaan kedelai). Protein susu terdiri daripada dua jenis utama: kasein (diperbuat daripada susu curdled) dan whey (diperbuat daripada whey). Pencernaan tercepat dan penyerapan ke dalam darah adalah protein whey.

Ada pendapat bahawa protein berbahaya kepada tubuh kita. Adakah ini begitu?

Adakah terdapat sebarang bahaya daripada protein?

Kami bertanya soalan ini secara berlainan: adakah terdapat sebarang bahaya dari protein? Oleh kerana ucapan dalam hal ini adalah perkara yang sama.

Kami perhatikan yang berikut. Lelaki mungkin alah kepada protein soya, kerana kadang kala ia termasuk phytoestrogens, yang serupa dengan kesannya kepada estrogen - hormon seks wanita.

Kesan sampingan boleh berlaku pada gluten - pada orang-orang yang sistem pencernaannya tidak menyedarinya. Tetapi dalam kedua-dua kes, ia bukan mengenai kemudaratan protein, tetapi mengenai sikap tidak bertoleransi terhadap beberapa komponennya. Iaitu, imuniti yang serupa pada manusia boleh wujud untuk apa-apa produk lain.

Terdapat pendapat bahawa kesan sampingan protein menyebabkan kerosakan serius kepada badan - khususnya, dengan memusnahkan buah pinggang dan hati. Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa dos protein yang disyorkan tidak merosakkan organ dalaman.

Protein menyebabkan tindak balas di dalam buah pinggang hanya apabila penyakit buah pinggang wujud (walaupun tidak secara klinikal nyata itu sendiri), atau apabila seseorang mempunyai disebut dengannya kecenderungan keturunan. Tetapi kesan-kesan yang tidak diingini daripada protein yang benar-benar ditamatkan selepas pembatalan.

Bagi hati, sukar bagi dia apabila lebihan protein memasuki badan, kerana dalam kes ini hati terlalu banyak dengan produk yang merosakkannya.

Jadi, sama ada anda akan mendapat manfaat daripada protein atau bahaya, bergantung kepada yang berikut:

  1. Toleransi individu anda terhadap protein tertentu.
  2. Penyakit hati dan buah pinggang mungkin.

Sekiranya anda tidak melihat masalah tersebut, dan anda mematuhi dos yang betul - tidak ada kesan sampingan pada protein badan anda.

Kesan protein

Tidak kurang daripada protein yang berlebihan, kerana badan kita tidak diingini dan kekurangannya. Di dalam tubuh manusia, sepanjang hidupnya, terdapat perjuangan untuk keseimbangan, yang didorong oleh protein yang membusuk dan muncul semula (protein).

Pada kanak-kanak, proses pembentukan protein jauh lebih cepat daripada proses pemusnahan mereka - oleh kerana ini kanak-kanak tumbuh. Apabila gambar berubah, dan pemusnahan protein dalam tubuh lebih cepat daripada penciptaannya - datang usia tua dan seterusnya, kematian fizikal.

Dalam erti kata lain, kesan protein ditunjukkan dalam fakta bahawa ia memudahkan proses kehidupan itu sendiri untuk tubuh kita. Walau bagaimanapun, walaupun kepentingannya yang luar biasa, protein boleh membawa kita manfaat atau membahayakan - sama seperti produk lain. Oleh itu, apabila menggunakannya, perhatikan apa yang ditulis di atas, dan juga ambil perhatian tentang perkara-perkara berikut:

  1. Untuk kesihatan yang baik, orang memerlukan perkadaran berikut dalam dietnya: protein 30%, lemak 10%, karbohidrat 60%.
  2. Protein tidak lebih daripada protein yang ditapis, tanpa lemak dan karbohidrat.
  3. protein baik atau burukSeseorang yang terlibat dalam sukan (terutama dengan jenis tenaga) memerlukan dua gram protein setiap hari untuk setiap kilogram beratnya.
  4. Tiada mudarat kepada protein badan yang sihat tidak, kerana ia bukan kimia.
  5. Untuk makan protein adalah sama dengan fakta bahawa terdapat protein telur rebus.
  6. Semua protein dibuat dari produk semulajadi, dan mereka dibenarkan untuk digunakan pada sebarang usia.
  7. Kenapa protein yang dijual dalam bentuk bubuk serbuk? Hanya kerana ia sangat mudah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 10