Posted on

Kopi tanpa kafein baik dan buruk

Kopi adalah minuman yang cukup popular, tetapi mengandungi kafein, yang boleh menjejaskan kesihatan anda. Dalam kaitan ini, satu kaedah dicipta untuk mengeluarkan bahan ini daripada teknologi kafein - kopi. Dengan kaedah ini, rasa dan aroma komponen kopi dipelihara.

Kaedah untuk mendapatkan kopi tanpa kafein

Di pasaran kopi hari ini, anda boleh menemui semua jenis kopi tanpa kafein: bijirin, tanah dan larut. Setiap daripada mereka mempunyai teknologi memasak sendiri. Tetapi untuk mendapatkan kopi dalam bijirin tanpa kafein, rawatan khas bijirin pada mulanya dijalankan, yang membolehkan anda menyingkirkan kafein. Yang pertama adalah bahawa biji kopi direndam dalam air panas, maka air itu dikeringkan dan biji dituangkan dengan pelarut khas. Selepas itu, mereka dibasuh dengan air mendidih dan kering. Oleh itu, kafein dihanyutkan. Kelemahan rawatan ini termasuk ketidakupayaan untuk mencuci sepenuhnya pelarut dari biji-bijian dan bahaya kesihatannya. Walau bagaimanapun, tidak lama dahulu datang dengan kaedah alternatif, yang membayangkan penggunaan hanya air panas, tanpa bahan lain. Biji kopi hijau direndam dalam air panas, selepas itu air disalirkan dan disalurkan melalui penapis. Dengan bantuan penapis khas, kafein dikeluarkan, dan aroma dan rasa kopi kekal di dalam air. Lebih lanjut dalam air ini dibentangkan biji kopi baru. Kopi ini lebih mahal, tetapi lebih selamat.

Kopi segera mudah disediakan dan minuman yang sangat popular. Sebelum membuat kopi segera tanpa kafein, biji-bijian juga dibersihkan terlebih dahulu oleh salah satu kaedah di atas.

Faedah dan bahaya kopi tanpa kafein

Sudah tentu, kafein adalah bahan yang sangat berbahaya, dan ia juga menyebabkan ketagihan. Walau bagaimanapun, dalam penggunaannya terdapat juga aspek positif. Contohnya, ia mengurangkan risiko diabetes, membebaskan antioksidan, mempercepatkan tindak balas, penampilan daya pasang surut. Tetapi terdapat kategori orang yang kopi dikontraindikasikan kerana kafein. Ini adalah orang yang menderita penyakit kardiovaskular dan hipertensi. Kemudian mereka harus makan kafein tanpa kopi. Namun, faedah kopi tanpa kafein juga sangat dipersoalkan. Kajian menunjukkan bahawa tidak mungkin sepenuhnya mengeluarkan kafein dari kopi, kerana jumlahnya masih kecil. Di samping itu, kopi tanpa kafein berbahaya kerana penggunaannya tetap meningkatkan tahap kolesterol dalam darah, dan menyumbang kepada penampilan aterosklerosis.

Apa jenis kopi yang disukai, semua orang memilih dirinya. Tetapi peraturan yang paling penting, yang harus dipatuhi, supaya tidak membahayakan kesihatan anda, bukanlah untuk menyalahgunakan minuman ini.

Kami menawarkan 15 fakta tentang kafein yang boleh membantu membuat pilihan anda untuk memilih kopi, dengan atau tanpa kafein.

kopi tanpa kafein segera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 + = 68