Posted on

Latihan topeng - apakah itu dan cara menggunakannya?

Topeng latihan datang ke fesyen sukan hanya beberapa tahun lalu. Ia menyerupai latihan dalam keadaan ketinggian yang tinggi dan bertujuan untuk mengehadkan pernafasan, tetapi ia membantu meningkatkan fungsi jantung dan berfungsi dengan betul paru-paru. Peluru ini digunakan oleh kedua-dua atlet profesional dan amatur yang ingin belajar untuk menonton nafas semasa bermain sukan.

Mengapa menggunakan topeng untuk latihan?

Topeng oksigen untuk latihan adalah respirator dengan beberapa injap. Ia dipakai semasa menjalankan atau aktiviti lain dan mencipta kesan latihan di dalam keadaan gunung, kerana ia menimbulkan ketahanan ketika menghembuskan nafas. Mengapa menggunakan topeng untuk latihan? Untuk meningkatkan keupayaan tubuh manusia. Apabila ia digunakan, kesan kebuluran oksigen dihasilkan, paru-paru menjadi lebih panjang, kerana lebih banyak sel-sel pernafasan mulai berfungsi. Dari masa ke masa, orang ramai terbiasa berlatih dalam keadaan sedemikian dan meningkatkan peluang mereka.

Topeng untuk berlari adalah baik

Topeng untuk latihan pernafasan mempunyai kelebihan berikut:

 • menguatkan otot inspirasi (mereka yang mengambil bahagian dalam mengeluh) dan menguatkan otot pernafasan secara menyeluruh;
 • meningkatkan tropisiti sel yang bertanggungjawab untuk pertukaran gas di paru-paru;
 • menjadikan tubuh lebih mudah terdedah kepada oksigen, membolehkannya menyerap dalam kuantiti yang banyak;
 • secara amnya memperbaiki keadaan jantung dan saluran darah;
 • membantu pesakit dengan asma
 • menghalang takikardia.

topeng latihan

Bagaimana untuk memilih topeng latihan?

Mengikut umur, sebarang penunjuk kuasa atau topeng untuk ketahanan tidak terikat, hanya untuk berat badan. Selebihnya dikawal oleh atlet sendiri dan bergantung kepada penyediaannya. Peranti ini mempunyai injap yang boleh diganti:

 • dengan satu lubang, mensimulasikan dapatan seseorang pada ketinggian 2740 m di atas tahap;
 • dengan dua lubang - 1828 m;
 • dengan empat lubang - 914 m.

Anda boleh memilih beberapa topeng latihan yang paling popular:

 1. Yang pertama dari spesimen yang diketahui: Pelatih O2, yang dikembangkan oleh atlet Bas Ruten. Kelemahan itu adalah bentuk tiub silikon, yang sukar ditahan di dalam mulut semasa latihan.
 2. . Mempunyai reka bentuk yang sangat mudah. Versi pertama 1.0 tidak memuaskan banyak atlet dalam penampilan.
 3. Masker untuk Latihan Peningkatan Latihan Mask versi 2.0 telah mendapat populariti di kalangan pelari dan atlet lain. Ia mempunyai reka bentuk yang mesra pengguna, mudah dipadam dan disassembled. Dan terdapat dua varian pewarna - hitam, jantan, dan putih - untuk wanita.

Bagaimana untuk menentukan saiz masker untuk latihan?

Topeng untuk latihan mengikut saiz tidak begitu berbeza. Ia adalah elastik, terbentang, jadi sukar untuk memahami magnitudnya. Pilih simulator sukan ini berdasarkan berat badan anda sendiri:

 • Kecil (S) - dengan berat kurang daripada 65 kg;
 • purata (M) - dengan berat 66 hingga 100 kg;
 • besar (L) - lebih daripada 100 kg.

Bagaimana untuk menggunakan topeng latihan?

Bagaimanakah topeng larian digunakan untuk ketahanan? Untuk memulakan, tahap rintangan ditetapkan: minimum untuk pemula. Anda perlu bermula dengan pemanasan, dan kemudian pergi ke latihan utama. Pemanasan terdiri daripada beberapa peringkat:

 1. Latihan "menghirup melalui hidung - menghembuskan nafas melalui mulut" selama satu minit.
 2. Berjalan selama tiga minit. Kita perlu memastikan bahawa pernafasan anda licin dan tenang.
 3. Melaksanakan latihan mudah selama dua minit: melompat, lunges.

Kemudian latihan utama bermula. Ia harus dimulakan dengan latihan statik, supaya badan tidak mengalami tekanan. Topeng hipoksik digunakan dalam sukan yang berbeza:

 • berjalan;
 • basikal;
 • pekerjaan di gym, termasuk kerja kardiovaskular;
 • ragbi;
 • tinju;
 • pemulihan daripada kecederaan, penyakit saluran pernafasan atas (asma bronkial).

topeng untuk berlari

Bagaimana untuk bernafas dengan betul dalam topeng latihan?

Cara yang biasa untuk seseorang untuk bernafas berbeza dari cara untuk mengembalikan pernafasan dengan betul selepas beban sukan. Topeng aerobik sering dibuang oleh ramai orang selepas beberapa sesi latihan, kerana ia tidak mempunyai oksigen, jadi anda perlu belajar bagaimana untuk bernafas dengan betul. Arahan adalah seperti berikut:

 1. Mana-mana topeng latihan bertujuan untuk mewujudkan tekanan terkawal untuk sistem pernafasan, supaya paru-paru tidak selesa pada permulaan penggunaan, anda perlu melatih mereka sudah terlebih dahulu. Anda harus belajar melambatkan pernafasan tanpa memakai simulator.
 2. Memakai Mask Latihan, anda perlu memasuki paru-paru di udara dan tahan nafas anda selama 10-12 saat. Jadi tubuh akan terbiasa dengan kekurangan oksigen dan beradaptasi secara beransur-ansur.
 3. Selanjutnya ia perlu untuk mengajar paru-paru untuk bekerja lebih ekonomik: untuk membuat nafas mendalam (kira-kira lima saat), maka nafas dalam yang sama.
 4. Belajar untuk bernafas dalam peranti yang anda perlukan selama empat hari, melakukan beberapa pendekatan sepanjang hari.

Bagaimana untuk membuat topeng latihan?

Memandangkan topeng untuk latihan ketahanan kos kira-kira $ 100, tidak semua orang mampu membelinya. Anda juga boleh membuat inventori sukan sedemikian di rumah. Daripada topeng gas biasa, ia mungkin bukan yang paling mudah, tetapi masih alternatif yang sesuai untuk Latihan Mask. Anda boleh mengeluarkan penapis dari topeng gas, atau anda boleh meninggalkannya. Untuk kemudahan, ia akan menjadi lebih baik untuk memendekkan bahagian topeng, yang membuat beberapa ketidakselesaan (kabus, tekanan yang berlebihan pada bahagian-bahagian tertentu muka), untuk meningkatkan penglihatan semasa pendudukan dan mengurangkan berpeluh di bawah topeng.

Topeng untuk latihan - bahaya

Sekiranya digunakan secara tidak betul, topeng latihan untuk ketahanan boleh menyebabkan komplikasi, terutama jika seseorang mempunyai penyakit kronik, patologi. Dalam kes sedemikian, adalah perlu untuk berunding dengan pakar terlebih dahulu dan tidak memulakan kelas sendiri. Dalam Mask Training terdapat lawan setia, yang percaya bahawa ada apa-apa persamaan antara kawasan tanah tinggi dan mudah berhenti bernafas dalam kes pertama oksigen di udara adalah benar-benar kurang daripada dalam kedua - lelaki itu hanya sukar untuk bernafas. Ia seperti meletakkan bantal di muka anda.

Oleh itu, topeng oksigen untuk menjalankan boleh membawa kepada:

 • hipoksia otak;
 • pengsan;
 • gangguan irama hati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − = 16