Posted on

Makanan yang mengandungi vitamin 12

Cyanocobalamin, atau vitamin B12, tidak disintesis dalam tubuh manusia, namun setiap hari kita mesti mengambil makanan tertentu, walaupun sangat kecil (hanya 0.0003 mg) bahan ini. Ia adalah elemen yang sangat penting dalam proses metabolisme, ia bertanggungjawab untuk kerja otak dan sistem saraf, ia melindungi kita daripada tekanan dan keadaan emosi negatif yang lain, mengawal tekanan darah, mengoptimumkan simpanan lemak. Jumlah bahan yang boleh diperolehi dari makanan, tetapi untuk ini, anda perlu tahu dengan tepat apa yang mengandung vitamin B12 untuk membina diet anda dengan cara yang betul.

Apakah yang mengandungi vitamin B12?

Produk dengan indeks tertinggi untuk kandungan cyanocobalamin adalah hati, tetapi bukan daging babi, tetapi daging lembu atau daging lembu. Hanya 20 gram hidangan ini cukup untuk menyediakan pengambilan vitamin harian. Pakar mengesyorkan bahawa walaupun dua kali seminggu terdapat hati untuk ibu-ibu masa depan yang memerlukan peningkatan vitamin B12, ia juga mesti dimakan oleh anak-anak.

Satu lagi sumber kaya cyanocobalamin adalah ikan, terutama herring, sardin dan salmon, serta makanan laut lain, terutamanya ketam. Untuk menampung kekurangan vitamin akan cukup untuk 100 gram porsi kecil.

Apakah makanan lain yang berasal dari haiwan yang mengandungi vitamin B12?

Antara produk lain di mana unsur aktif secara biologi dibentangkan, adalah perlu untuk menyebutkan susu, keju cottage, krim masam, kefir dan keju. Dalam susu biasa unsur ini tidak begitu banyak, dalam produk asam susu ia mengandungi sedikit lagi. Oleh itu, jika anda makan secara teratur, sebaiknya setiap hari, maka kekurangan vitamin B12 untuk badan anda tidak akan betul-betul mengancam. Tetapi penggunaan pakar keju mengesyorkan bahawa makanan dibatasi kepada tiga kali seminggu, pengecualian boleh dibuat hanya untuk keju asin dan keju keju rendah kalori.

Makanan tumbuhan yang manakah mengandungi vitamin B12?

Makanan dari tumbuhan cyanocobalamin mengandungi sedikit, jadi defisitnya sering dialami oleh vegetarian. Walau bagaimanapun, produk tersebut tidak boleh didiskaunkan. Mereka boleh mengimbangi diet harian mereka dengan sempurna. Sumber vitamin B12 boleh menjadi roti gandum dan bijirin dari bijirin keseluruhan. Juga bantuan yang baik akan menjadi hidangan dengan penambahan sayur-sayuran berdaun: bayam, salad, bawang hijau – mereka juga mengumpul sejumlah cyanocobalamin.

Apakah vitamin dalam 12?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 58 =