Mengapa badan memerlukan selenium? | proektdem.com

Mengapa badan memerlukan selenium?

yang mana badan memerlukan selenium

Untuk apa organisma memerlukan selenium, tidak semua seks yang adil tahu. Tetapi elemen ini adalah salah satu yang paling penting untuk kesihatan wanita dan kehidupan normal. Ia adalah orang yang mengambil bahagian dalam kebanyakan proses metabolik dalam sel dan tisu. Kekurangannya boleh membawa kepada akibat yang sangat tidak menyenangkan, tetapi kelebihan unsur yang melampau di dalam tubuh juga sangat berbahaya. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui bukan sahaja tentang manfaat selenium, tetapi juga mengenai norma dan peraturan untuk pentadbirannya.

Apakah selenium dan apakah itu untuk lelaki?

Selenium adalah pautan utama dalam rantaian metabolik yang banyak, faedahnya tidak dapat ditekankan, ia benar-benar merupakan unsur penting. Di dalam badan, ia melakukan fungsi berikut:

 • membantu dalam pembangunan yang diperlukan untuk enzim dan hormon kehidupan normal;
 • mempunyai kesan antioksidan pada sel;
 • membantu menguatkan tulang dan gigi;
 • meningkatkan fungsi pembiakan;
 • menguatkan sistem imun;
 • membantu melambatkan proses penuaan semulajadi;
 • mengambil bahagian dalam pembentukan antibodi yang melawan jangkitan dan selsema;
 • menghentikan proses patogen dalam DNA;
 • menggalakkan sintesis sel sihat baru;
 • mempunyai kesan antikulat;
 • melindungi sel-sel daripada toksin dan bahan-bahan organik berbahaya yang lain;
 • menguatkan jantung dan saluran darah.

Mengetahui apa selenium yang diperlukan pada manusia sangat berguna bagi mereka yang bekerja dalam pengeluaran berbahaya atau tinggal di kawasan perindustrian, kerana unsur ini melindungi terhadap kesan negatif logam berat dan sejenisnya.

Sekiranya selenium dalam badan tidak mencukupi, organ-organ dalaman mula berfungsi dengan gangguan, kesihatan umum orang semakin bertambah, penyakit kelenjar tiroid, sistem kardiovaskular, sistem genitouriner, dan hati ditunjukkan. Kekurangan bahan yang stabil boleh mengakibatkan katarak, buta, onkologi, ketidaksuburan.

Sekurang-kurangnya sehari seseorang harus menerima sehingga 70 mikrogram selenium, tetapi tidak melebihi 400 mikrogram. Kelebihan elemen juga dipenuhi dengan akibat negatif, termasuk gangguan saraf, keradangan kulit, kehilangan rambut dan pemusnahan kuku dan gigi.

Kenapa selenium diperlukan dalam tubuh wanita?

Pertimbangan yang berasingan sepatutnya menjadi persoalan mengapa selenium diperlukan oleh wanita. Pertama, untuk tetap lama cantik muda, mempunyai kulit elastik, rambut berkilat elastik, kuku yang sihat. Untuk ini, lebih baik untuk menggabungkan pengambilan microelement dengan vitamin E. Jika anda menambah penyediaan selenium ke syampu, anda boleh melupakan kelemumur selama-lamanya.

Kedua, selenium diperlukan untuk ibu hamil dan ibu yang menyusu, dalam tubuh yang defisit elemen ini terbentuk. Ketiga, diperlukan untuk mengekalkan angka langsing tanpa diet yang ketat dan tenaga fisik yang berlebihan, karena unsur ini mengatur metabolisme dan bertempur dengan deposit berlemak.

Dan jika anda tidak tahu mengapa anda memerlukan selenium untuk seorang wanita, anda harus ingat keupayaannya untuk merangsang aktiviti seksual. Elemen ini membantu untuk kekal menarik pasangan anda dan menjadikan kehidupan seksual cerah.

Pengambilan selenium yang betul

Adalah penting untuk difahami, bukan sahaja mengapa selenium diperlukan oleh badan, tetapi juga bagaimana ia perlu dimakan. Ia adalah mungkin untuk mendapatkan unsur yang sangat diperlukan daripada produk, kebanyakannya terkandung dalam kacang Brazil, buah pinggang babi, ikan tuna, sardin, benih, rusa, roti serba lengkap. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan dengan selenium, yang lebih mudah, kerana tidak ada risiko dos yang salah.

Apakah selenium?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 8 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: