Posted on

kronopati

Ada yang percaya bahawa kronopati adalah salah satu daripada banyak diet. Di dunia moden, masalah obesiti sangat akut. Tetapi bertentangan dengan pendapat bahawa kronopati merujuk kepada kaedah penurunan berat badan, pernyataan ini pada asasnya tidak benar. Ini adalah sistem makanan, mengikut mana anda boleh makan segala-galanya, tetapi pada waktunya.

Makanan pada waktu siang

Berikut adalah jadual anggaran diet untuk masa hari, berdasarkan aktiviti biologi badan pada siang hari:

  1. 6.00-9.00 Sarapan pagi. Ini adalah makanan yang paling penting. Di atas meja mesti ada makanan protein. Ia boleh menjadi telur dalam bentuk telur dadar atau telur hancur, yoghurt. Apa yang lebih baik untuk makan untuk sarapan? Pertama sekali, untuk membangkitkan selera makan, anda perlu minum segelas air sejuk. Apa yang lebih baik untuk makan jika anda tidak mahu apa-apa untuk sarapan? Perkara yang paling penting adalah tidak meninggalkan rumah yang lapar. Teh atau kopi yang sangat manis adalah wajib.
  2. 10.30 pagi Selalunya pada masa ini seorang lelaki bangun kelaparan yang mudah. Buang perasaan dengan yogurt atau makanan lain yang tidak mengandungi karbohidrat.
  3. 12.00-14.00 Makan tengah hari. Pada masa ini badan memerlukan makanan protein. Ikan, ayam, salad. Anda boleh menambah kacang. Oleh itu, tubuh menerima makanan karbohidrat dan protein.
  4. 16.30 Masa yang anda boleh makan dengan buah-buahan atau sayur-sayuran. Di tempat kerja anda boleh makan pisang atau epal, di rumah untuk mempunyai snek dengan buah-buahan kering atau sayur-sayuran rebus.
  5. 17.00-20.00 Makan Malam. Masa yang disukai untuk makan malam ialah 18.00. Tetapi tidak setiap orang yang bekerja pada masa ini mampu makan malam. Perjamuan harus terdiri daripada makanan protein rebus, ia akan sangat berguna untuk menambahnya dengan salad sayur-sayuran. Cuba untuk tidak memasukkan apa-apa makanan berlemak.

Ini hanya jadual makanan anggaran. Tetapi pada selang-selingan ini tubuh dapat mengasimilasi makanan secara kualitatif.

Bolehkah saya makan selepas 6?

Bertentangan dengan pendapat bahawa terdapat malam bencana untuk tubuh, terdapat kes-kes apabila ia berlaku adalah mungkin selepas 6adalah perlu. Ini berlaku, sebagai contoh, kepada orang yang bekerja yang hanya tidak mempunyai masa untuk makan pada siang hari, mereka hanya memerlukan makan malam lewat, agar tidak jatuh ke dalam kelaparan yang lapar. Makan pada petang juga diperlukan untuk orang yang mengalami gastritis. Pergi ke tempat tidur tanpa makan makanan untuk wanita hamil bukan sahaja sukar, tetapi juga berbahaya untuk janin.

Malah, pakar pemakanan dinasihatkan agar tidak makan 4 jam sebelum tidur. Kebanyakan orang tidur sekitar 22.00, jadi 18.00 yang terkenal adalah perkara biasa. Tetapi "burung hantu" mungkin mengambil makan malam dan selepas pukul 18.00.

Jadi bolehkah anda makan selepas 6? Sekiranya anda berbaring pada kira-kira jam 22.00 dan ingin menyimpan angka itu, lebih baik minum teh sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − 47 =