Posted on

Apa yang lebih baik daripada salmon sockeye

Keluarga salmonid adalah kumpulan yang sangat besar, yang termasuk banyak spesies ikan komersil. Tidak semua mereka terkenal dengan pengguna, walaupun pada hakikatnya mereka tidak biasa di kedai-kedai. Tetapi ini adalah produk kelezatan, yang paling sering dibeli untuk meja perayaan. Oleh itu, sedikit yang tahu, contohnya, yang lebih baik: sockeye salmon atau coho, walaupun kedua-dua ikan ini layak mendapat perhatian. Daging dan kaviar mereka dibezakan dengan rasa yang sangat baik, dan juga terdapat banyak bahan berguna di dalamnya. Namun terdapat beberapa perbezaan di antara mereka.

Apa yang membezakan salmon coho dari salmon sockeye?

Nerka adalah kecil (sehingga 80 cm panjang dan sehingga 4 kg berat) ikan warna perak dengan punggung biru, yang semasa tempoh pemijahan menjadi merah cerah. Warna ini adalah dia dan daging. Coho sentiasa mempunyai warna perak yang cerah, yang mana ikan dan nicknamed silver, atau salmon putih. Panjangnya sedikit lebih besar daripada sockeye - 80-100 cm, dan boleh menimbang sehingga 10 kg. Daging merah-merah jambu, lebih muda daripada salmon sockeye. Dan di dalamnya, dan dalam ikan lain mengandungi banyak asid lemak tak jenuh ganda omega-3.

Tanpa perbandingan ciri-ciri berguna, agak sukar untuk memahami dengan tepat apa yang membezakan salmon coho dari salmon sockeye. Salmon sockeye mengandungi jumlah vitamin B, vitamin A, vitamin E dan D yang agak besar, asid nikotinik, fluorin, besi, magnesium dan fosforus. Hampir komposisi yang sama dibentangkan dalam fillet coho, hanya di sini perlu ditambahkan sedikit vitamin C, serta mikroelen molibdenum, kromium dan nikel yang berharga.

Daripada ciri-ciri berguna salmon sockeye, perlu diperhatikan keselamatannya untuk kanak-kanak. Daging ikan ini dalam bentuk rebus boleh digunakan dalam diet anak-anak berusia lebih satu tahun. Ia mudah dicerna dan membantu menguatkan imuniti kanak-kanak. Dewasa harus memakannya kerana ia mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan kulit, rambut, membran mukus. Juga, sockeye membantu mengelakkan kerapuhan tulang, osteoporosis, jadi sangat diperlukan dalam diet orang tua. Di samping itu, orang yang makan secara teratur, metabolisme dioptimumkan, mereka tidak mengalami kelebihan berat badan, diabetes, dan sebagainya. penyakit. Coho ditunjukkan kepada ibu-ibu yang akan datang - wanita hamil boleh memakannya dengan selamat, perkara utama bukan untuk makan terlalu banyak. Untuk kanak-kanak kecil juga boleh diberikan, seperti dalam fillet tidak ada tulang kecil. Penggunaan teratur ikan merah ini membantu mencegah onkologi, serangan jantung dan pukulan, masalah pembuluh darah, neurosis, memperlambat proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit.

Ikan manakah yang lebih gemuk - salmon sockeye atau salmon coho?

Dan satu dan wakil keluarga salmon yang lain mempunyai nilai purata kalori. Dalam sockeye ia adalah 140 kcal setiap 100 gram, dalam salmon coho sedikit lebih - 157 kcal per 10 gram. Lemak dalam daging kedua-dua ikan adalah cukup: sockeye salmon - 40% (dari 100 gram), salmon coho - 48%. Jadi, yang terakhir masih agak gemuk.

Apa yang lebih baik - salmon sockeye salmon atau salmon coho?

Kaviar kedua-dua ikan adalah sangat berguna, tetapi ia mempunyai kepahitan pahit dalam salmon sockeye, dan dalam salmon segar ia tidak mempunyai rasa ketara. Telur di kedua-duanya, dan ikan lain kecil - kira-kira 4 mm. Dalam sockeye mereka lebih cerah, dalam warna cerah dengan warna oren, tetapi tidak ikan yang lebih baik daripada salmon sockeyesentiasa ketara, supaya penampilan kaviar mudah dikelirukan. Tetapi, menurut para ahli mengenai pemakanan, salmon coho mengandungi bahan biologi yang lebih berharga.

Kesimpulan umum tentang ikan mana yang lebih baik, sockeye salmon atau coho

Coho hampir tiga kali lebih mahal daripada salmon sockeye. Oleh itu, tidak menghairankan apabila memilih ikan, ramai yang tertanya-tanya apa yang lebih baik: sockeye salmon atau salmon coho. Pakar pemakanan yakin bahawa mereka tidak jauh berbeza dari satu sama lain dalam ciri-ciri berguna mereka, walaupun kandungan bahan berharga dalam daging dan kaviar masih sedikit lebih tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 77 =