Posted on

Simulator Stepper - kelas pada stepper untuk penurunan berat badan

Hari ini, pasaran menawarkan pelbagai simulator yang boleh dibeli untuk latihan di rumah. Antaranya adalah stepper, yang merujuk kepada pemain kardio. Tindakannya adalah berdasarkan tiruan memanjat langkah-langkah.

Apa langkah untuk?

Ramai orang bertanya soalan ini, memilih simulator untuk diri mereka sendiri. Stepper yang seimbang dan varian lain simulator ini digunakan untuk penurunan berat badan dan pembetulan angka. Dengan latihan yang kerap anda boleh mengatasi otot, menguatkan kardiovaskular dan mengembangkan sistem pernafasan. Salah satu kelebihan penting adalah kemudahan operasi dan perlu diperhatikan saiz kecil struktur.

Apa otot melatih stepper?

Semasa latihan, beban utama adalah pada otot betis, tetapi juga pinggul dan punggung aktif bekerja. Mencari apa yang diberikan oleh stepper, apa yang dilakukan oleh otot, perlu diperhatikan bahawa akhbar menerima beban, tetapi hanya jika latihan dilakukan dengan betul. Jika simulator dengan tuas digunakan, maka otot-otot tangan, dada dan kerja belakang. Satu lagi perkara penting - betapa banyak kalori yang menjadi luka bakar, jadi semuanya bergantung pada berat awal, contohnya, jika skala menunjukkan 70 kg, maka selama setengah jam latihan anda boleh menyia-nyiakan 175 kkal.

Bagaimana untuk memilih stepper?

Pasaran membentangkan beberapa versi simulator ini, yang berbeza dalam reka bentuk. Terdapat beberapa cadangan untuk memilih langkah untuk rumah:

 1. Untuk bermula, anda harus menentukan di mana simulator akan berdiri, iaitu berapa banyak ruang yang boleh diperuntukkan untuk peralatan sukan.
 2. Mengambil kira prinsip simulator dan lebih baik memilih pilihan dengan pedas bebas, kerana kecekapannya akan lebih tinggi, tetapi ini juga mempengaruhi harga.
 3. Anda perlu memberi perhatian kepada peranti elektronik. Perlu difikirkan tentang parameter apa yang perlu dan mana yang tidak diperlukan. Contohnya, meter denyutan jantung dan meter berkaliber yang berguna.
 4. Dalam simulator stepper boleh ada program yang berbeza, monitor, elemen reka bentuk tambahan, sebagai contoh, botol botol, yang akan menjadi bonus yang menyenangkan, tetapi pada masa yang sama mereka meningkatkan harga simulator.

Apa langkah untuk?

Pemain Stepper - kebaikan dan keburukan

Untuk membeli simulator sukan, jangan mengecewakan ia perlu menimbang semua kebaikan dan keburukan. Pembinaan langkah kaki kecil, terutama untuk mini-versi, sehingga mereka mampu untuk orang-orang yang tinggal di pangsapuri kecil. Latihan pada stepper tidak memerlukan persediaan fizikal khas dan sesuai untuk kedua-dua pemula dan atlet profesional. Pelajaran yang merugikan boleh menyebabkan hanya jika anda tidak mengambil kira kontraindikasi.

Stepper adalah baik

Hasil terapeutik dan estetik dari simulator yang dibentangkan banyak dan pelbagai. Sekiranya anda berminat dengan apa langkah yang berguna, anda harus tahu mengenai kelebihan tersebut:

 1. Oleh kerana simulator merujuk kepada cardio, pembakaran lemak secara aktif dibakar dan beratnya stabil.
 2. Latihan yang kerap membawa kepada penguatan otot-otot kaki dan punggung, dan ini adalah masalah utama di tubuh wanita.
 3. Menguatkan sistem kardiovaskular dan pernafasan.
 4. Semasa latihan, supaya badan tidak tenggelam ke sisi, sangat penting adalah koordinasi yang baik, yang semasa latihan berkembang.
 5. Terdapat rangsangan proses metabolik dan penguatkan imuniti.
 6. Ia dibenarkan menggunakan simulator stepper untuk orang-orang di peringkat pemulihan selepas berakhirnya terapi utama.

Stepper - bahaya

Sebelum menggunakan mana-mana simulator sukan, perundingan dengan doktor adalah perlu untuk mengecualikan kehadiran kemungkinan masalah kesihatan. Untuk mengelakkan kesan negatif dari stepper, adalah penting untuk mengambil kira kontraindikasi yang sedia ada:

 1. Kehadiran penyakit dan kecederaan anggota badan dan tulang belakang, contohnya, keseleo, dislokasi dan sebagainya.
 2. Anda tidak boleh bersenam jika terdapat masalah serius dalam kerja jantung, buah pinggang, hati dan saluran darah.
 3. Gunakan alat latihan stepper tidak boleh wanita pada 2-3 trimester kehamilan.
 4. Bertolak untuk berlatih dengan hipertensi arteri 3 derajat dan kencing manis dalam peringkat penguraian.
 5. Menggerakkan latihan harus berada di hadapan penyakit katarak, radang dan menular, yang disertai dengan peningkatan suhu.

Bagaimana untuk berlatih pada stepper?

Walaupun pembinaan simulator adalah mudah, dan latihan pada pandangan pertama kelihatan primitif, sebenarnya terdapat beberapa nuansa yang perlu diambil kira untuk mendapatkan faedah, yang disebut tadi. Jika anda berminat untuk betul-betul berurusan dengan stepper, ia patut mengambil kira nuansa tersebut:

 1. Anda tidak boleh bersenam selepas makan, jadi perlu diingat bahawa ia perlu mengambil masa sekurang-kurangnya 1-1.5 jam.
 2. Semasa kelas, jangan lupa bernafas, yang sepatutnya normal. Jika nafas nafasnya hilang, maka ia patut melambatkan kadar latihan.
 3. Sebelum menggunakan stepper kaki, penting untuk melakukan pemanasan untuk memanaskan otot dan sendi, yang penting untuk keberkesanan latihan. Pada akhirnya, adalah disyorkan untuk membuat halangan.
 4. Adalah penting untuk memilih kelajuan kerja yang betul dan menentukannya dengan mudah. Sekiranya berjalan di atas kaki, nafas hanya tersentuh semasa perbualan, maka beban beban dipilih dengan baik.
 5. Terdapat beberapa nuansa mengenai teknik berjalan yang betul. Ia dilarang untuk menurunkan lutut anda, kerana ini boleh menyebabkan kecederaan. Kaki harus berdiri sepenuhnya di atas platform, dan tekanan harus dilakukan dengan lancar. Jika tumit tergantung, maka beban pada pinggul akan meningkat.
 6. Semasa latihan, ia mesti dipastikan bahawa belakang lurus dan kepala dinaikkan. Ia tidak disyorkan untuk meluruskan lutut anda sepenuhnya.

apa otot melatih stepper

Latihan pada stepper

Ramai tersilap percaya bahawa simulator yang disajikan dapat melakukan sekurang-kurangnya beberapa latihan, jadi ada beberapa pilihan yang efektif:

 1. Semasa berjalan kaki, condong badan sedikit ke hadapan atau sedikit bengkokkan lutut, yang meningkatkan beban pada otot kaki.
 2. Kelas di stepper boleh dipelbagaikan oleh pergerakan tangan yang berbeza, contohnya, anda boleh melakukan lenturan, pembiakan, putaran dan sebagainya. Untuk meningkatkan beban, gunakan dumbbell.
 3. Untuk lebih baik mengerjakan punggung, perlu melakukan squats ketika berjalan di stepper. Ini sepatutnya dilakukan ketika kaki berada di tahap yang sama.

Kelas-kelas pada stepper untuk penurunan berat badan

Keberkesanan latihan bergantung kepada keteraturan dan intensiti latihan. Menggunakan stepper untuk penurunan berat badan, pertimbangkan helah berikut untuk meningkatkan kecekapan:

 1. Membangunkan jadual latihan. Untuk mengekalkan badan dalam bentuk, anda perlu berlatih tiga kali seminggu selama 30-60 minit. Jika anda ingin menurunkan berat badan, maka anda perlu melatih setiap hari selama 60-120 minit. Penting untuk meningkatkan beban secara beransur-ansur.
 2. Untuk meningkatkan dan pelbagai beban, disyorkan untuk menukar ketinggian langkah-langkah. Ia berguna untuk berjalan dengan lorong yang rendah dan rendah.
 3. Eksperimen dan dengan kelajuan berjalan. Pilihan terbaik: 2 min. perlahan berjalan dan masa yang sama cepat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 19