Posted on

tilapia adalah baik dan buruk

Tanah air tilapia dianggap expanses Asia Minor, dari mana ia menyebar ke wilayah besar tidak hanya di Asia, tetapi juga di Afrika. Daging ikan ini di kalangan banyak tukang masak menikmati cinta yang patut kerana hakikat bahawa buahnya hampir tidak mempunyai tulang-tulang kecil yang berbahaya dan tidak menyenangkan. Ini membolehkan anda memasaknya dengan pelbagai cara: bakar, goreng atau rebus. Kelebihan ikan tilapia yang tidak diragukan ialah kekurangan rasa ikan dan bau yang jelas. Rasa neutral daging ikan ini boleh dihiasi dengan indah dengan pelbagai sos.

Manfaat Tilapia

Tilapia dikenali bukan sahaja untuk kualiti gastronomi, tetapi juga untuk kesihatan manusia. Daging ikan ini mengandungi sejumlah besar protein, seimbang dengan komposisi asid amino, dan ia mudah diserap oleh tubuh manusia. Di samping itu, tilapia kaya dengan fosforus, besi, magnesium, natrium, kalsium, kalium dan vitamin, sehingga sangat berguna bagi mereka yang memerlukan bahan-bahan penting ini. Mereka boleh termasuk orang-orang usia lanjut, wanita hamil dan kanak-kanak.

Kandungan kalori tilapia

Dalam 100 gram tilapia 96 kalori, dan mereka terdiri daripada protein, jumlah yang hampir 21 gram, dan lemak, kira-kira 1.7 gram. Tidak ada karbohidrat dalam ikan ini sama sekali. Mereka yang mematuhi diet khas, adalah bernilai mengetahui bahawa tilapia mengandungi kira-kira 50 mg kolesterol, dan asid lemak tepu di dalamnya adalah 0.77 gram. Kandungan kalori tilapia goreng adalah 127 kcal.

Kerosakan tilapia untuk badan

Mengenai bahaya ikan tropika ini, tidak ada konsensus. Sebagai contoh, para saintis Amerika menilai tilapia berbahaya, kerana berguna nilai kalori tilapiaAsid lemak omega-3 di dalamnya mengandungi banyak asid lemak omega-6 yang sangat berbahaya. Nisbah asid lemak seperti ini dikontraindikasikan pada individu yang mengalami alahan, seniman dan asma, serta orang dengan patologi jantung. Ikan ini juga dianggap berbahaya kerana kebersihannya. Tilapia adalah omnivorous, ia memakan segala-galanya dari serangga kecil dan tumbuh-tumbuhan hingga bangkai, sisa-sisa yang mereput ikan lain. Mungkin, dia tidak menolak dari sisa rumah, yang boleh jatuh ke dalam sungai di mana dia tinggal. Ia boleh dikatakan bahawa bahaya dan manfaat tilapia secara langsung bergantung kepada di mana ia tinggal sebelum ia melanda meja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 + = 62