Posted on

Tahini halva

Halva – pencuci mulut sangat popular bukan sahaja di negara-negara timur. Ada beberapa jenis halva, salah satunya adalah memasak hidangan ini dari biji minyak dan / atau kacang. Salah satu jenis pencuci mulut ini adalah tahini atau sesame halva, yang dihasilkan, masing-masing, dari biji bijan. Kadang-kadang dalam tahini tahini menambah pistachios atau kacang.

Tahin (it’s wijen) halva adalah biasa di Timur Tengah, Balkan, di bahagian lain di kawasan Mediterranean, serta wilayah negeri-negeri ruang pasca-Soviet.

Delicacy yang benar-benar oriental ini diketahui di Iran sejak abad ke-V. Kemudian resipi menjadi popular di negara lain. Terdapat banyak resipi untuk memasak tahini tahva, di setiap negara Arab terdapat resipi asli yang sahih, sehingga rasa sesame halva dapat berbeda di berbagai negara dan daerah. Di sini, urutan tradisional menggabungkan bahan-bahan pencuci mulut adalah seni sebenar dengan menggunakan rahsia, bekerja selama berabad-abad. Sememangnya, pendekatan separuh domestik ini menentukan penampilan dan rasa produk.

Contents

Apa tahini dibuat?

Ia adalah mungkin untuk membuang satu komponen utama untuk memasak – ia adalah pes yang diperbuat daripada biji benih tanah. Juga digunakan adalah vanila, glukosa, jisim karamel, asid sitrik dan beberapa bahan lain. Dalam versi kilang, ada kemungkinan untuk memasukkan mentega kacang, koko, dan bahan-bahan lain.

Halva wijen – baik dan buruk

Halini tahini adalah pencuci mulut ringan yang indah, yang sedikit sebanyak dapat dipertimbangkan sebagai pemakanan. Produk ini adalah gudang vitamin dan mikro penting yang diperlukan oleh seseorang. Komposisi tahini tahva, yang disediakan oleh kaedah perindustrian, termasuk jisim protein (dalam bentuk pasta dari biji bijan), jisim karamel, agen berbuih (akar licin) dan beberapa bahan lain, malangnya tidak berguna seperti di atas.

Sesame halva mempunyai nilai biologi yang tinggi, menyembuhkan dan meremajakan tubuh, meningkatkan aktiviti sistem saraf dan kardiovaskular. Juga, produk ini berguna untuk tulang dan sendi, dengan cara, halva memperbaiki keadaan kulit, rambut dan kuku. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa sebarang gula-gula tidak berguna untuk gigi kerana kesan langsung pada enamel, dan tahap gula darah perlu dikawal.

Tahini resipi halva

Bahan-bahan:

  • biji bijan – 4 cawan;
  • gula – 3 cawan;
  • kacang tanah – 200 g;
  • vanila – 0.5 batang;
  • mentega, cair, semula jadi – 50 g.

Persediaan

Kami menyusun benih wijen, membersihkannya dari cangkerang dan calcine ringan itu pada kuali yang kering dan kering. Kacang-kacangan juga dibersihkan dan dikalsinasi (boleh dibuat pada lembaran penaik). Sesame diluluskan melalui penggiling daging (lebih baik untuk melakukan ini dua kali).

Sediakan sirap gula dengan vanillin dan tambah wijen yang disiapkan ke dalamnya. Kami mendidih kepada konsistensi padat dan likat. Tambah kacang tanah. Ia ternyata tekstur yang menarik dan heterogen. Kami meletakkan jisim siap dengan lapisan pada dulang yang digilap atau papan basah (anda boleh meletakkan kertas minyak – lebih mudah), diuli dan dilancarkan dengan pin rolling. Sedikit sejuk, potong dan biarkan sejuk sepenuhnya. Simpan di tempat yang sejuk dalam bekas tertutup rapat. Kami melayani tahini halva dengan teh, kopi, karkade dan minuman sejenis yang baru dibancuh.

Terdapat resipi lain untuk tahin halva, yang boleh anda gunakan di rumah. Sesetengah gula bukan gula ditambah madu semulajadi, yang semulajadi meningkatkan kegunaan produk dan menjadikannya hampir pemakanan – jika tidak ada alahan kepada madu. Penggunaan molases daripada gula juga dibenarkan. Sesame halvaSesetengah resipi termasuk susu, krim dan tepung gandum – ini juga mungkin, tetapi komposisi klasik lebih baik. Susu dan tepung, tentu saja, meningkatkan kandungan kalori produk siap.

Sesame halva-kalori

Kandungan kalori produk ini, yang dihasilkan oleh kaedah perindustrian, adalah kira-kira 550-570 kcal setiap 100 g, jadi gunakan halva sepatutnya sedikit, terutamanya bagi mereka yang menyimpan angka itu. Adalah lebih baik untuk makan halva pada waktu pagi – untuk sarapan atau makan tengahari. Di samping itu, perlu diingati bahawa ini adalah produk dengan kandungan lemak sayuran yang agak tinggi, jadi lebih baik minum halva dengan minuman panas.

062 f5e 613 478 c50 23b 5cf 8ac 29b 553 ee6 cf2 62b 569 9ed 111 687 1c0 e40 037 0c8 bba 241 bec 728

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *