Posted on

bagaimana untuk menanam kubis untuk menjadikannya renyah

Jeruk kubis - jeruk tradisional, hidangan lazat dan sihat, sudah tentu, jika ia bersedia, baik dan dalam penggunaan biasa (iaitu, kecil) kuantiti. Nah, pastinya, ia adalah wajar, kubis di atas meja kami adalah rangup dan cantik.

Mengapa sauerkraut menjadi lembut dan tidak menjadi masalah?

Anda boleh menamakan banyak sebab yang berbeza: bukan jenis, pada masa yang salah memasak, bukan garam, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, ada saranan umum, berikut yang anda pasti akan mencapai hasil yang diinginkan.

Pilih kubis

Tidak semua jenis kubis putih sesuai untuk pemanis (hasil yang terbaik diperolehi dengan jenis kelewatan dan sederhana lewat).

Garpu harus ketat ke sentuhan, kubis tidak sepatutnya lambat dan beku. Berat optimum ialah kira-kira 3-4 kg.

Bagaimana untuk menanam kubis untuk menjadikannya lazat, putih dan rangup?

Garam kita menggunakan besar, tanpa kod.

Tare harus kaca, enamel tanpa cip atau dari plastik makanan. Sebelum masam, lebih baik untuk mengelap piring untuk disinfeksi dari dalam dengan cuka meja dan keringkan.

Anda tidak boleh goncang kubis dengan garam untuk masa yang lama dan goncangkannya dalam bekas yang berfungsi, supaya jus yang diperuntukkan meliputi segalanya sepenuhnya.

Untuk mengekalkan maksimum bahan yang berguna (vitamin, dan lain-lain), kita tidak akan dicincang kubis dengan sangat nipis dan halus, secara umum, lebih besar, lebih baik ia dipelihara dan lebih berguna ternyata. Proses penapaian terbaik berlaku pada suhu bilik kira-kira + 12-15 darjah.

Perlengkapan dengan sudah sauerkraut harus disimpan dalam keadaan sejuk (contohnya, di ruang bawah tanah atau di rak di dalam loggia kaca), tetapi tidak dalam keadaan dingin. Jika kubis membeku, ia akan menjadi lembut dan licin dan tentunya tidak akan menjadi masalah.

Ditubuhkan pada gas masam hendaklah bebas untuk meninggalkan atau mereka perlu secara berkala melepaskan, jadi setiap hari dengan bantuan batang kayu melakukan tusukan (atau lebih) ke bahagian bawah, jika anda menambah garam kepada botol 3 liter, periuk besar atau bekas dengan penutup. Jika kita mengabaikan prosedur ini, rasa akan merosot, ia akan menjadi pahit dan kubis mungkin kehilangan ciri segar itu.

Harian (atau sekurang-kurangnya setiap dua hari) anda perlu mengeluarkan buih yang terbentuk di permukaan kubis.

Renyah, lazat, sauerkraut cepat dalam resipi kan

Bahan-bahan:

  • kubis putih;
  • wortel - 1 pc. untuk 1 palam;
  • garam, besar, uniodified - 1 sudu besar. sudu untuk 1-2 kg;
  • gula - 1 sudu teh untuk 1-2 kg;
  • biji jintan, adas dan ketumbar - 1 sudu teh setiap 1-2 kg.

Persediaan

bahagian kubis cincang (mis, plag 1) bercampur dengan lobak merah, sedikit beralih tangan, kemudian meletakkan dalam lapisan jar pritrambovyvaya ketat cukup (dengan tangan atau tolkushkoy kayu), menuang campuran garam, gula dan biji. Kami mengisi balang dengan ketat pada bahu.

Pada akhir proses itu, air garam, yang terdiri daripada jus rahsia, harus meliputi semua kubis di dalam balang. Seperti jus yang boleh dicurahkan semasa penapaian, letakkan balang di atas pinggan. Kaedah kubis kubis tidak diperlukan bagaimana membuat sauerkraut rangupuntuk memberi tekanan.

Kami menyimpan balang pada suhu bilik atau sedikit lebih rendah selama 2-3 hari (selepas itu hampir siap untuk digunakan), membiarkan gas keluar. Selanjutnya masuk akal untuk meletakkan balang di balkoni kaca.

Kubis masam lebih berguna daripada kubis segar kerana ia mempunyai lebih banyak vitamin C.

Air garam pedas yang harum adalah ubat yang berkesan untuk mabuk.

Kubis dalam kaleng masuk akal untuk ditapai dari pengiraan seperti itu yang dimakan dalam satu atau dua minggu paling banyak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 28