Posted on

Perasa

Zira adalah tumbuhan asli Asia Tengah dan Mesir. Kilang itu adalah tanaman abadi dan telah menjadi sangat popular dalam masakan kebangsaan negara-negara ini. Benih tumbuhan ini digunakan dalam masakan, sebagai rempah ratus.

Spice zira sangat popular di seluruh dunia. Ia mempunyai tart khas dan rasa pedas dan aroma. Apabila memanggang, bau zira semakin dipergiatkan. Di sesetengah negara Asia, rempah ini masih mempunyai nama jintan.

Benih cumin biasanya digunakan segar. Oleh kerana sifat antimikrobanya, zir sering ditambah ketika memelihara produk. Dalam hidangan panas, perasa ini ditambah pada permulaan awal memasak, agar hidangan untuk memperoleh rasa dan rasa istimewa.

Permohonan perasa

Biasanya, sebagai rempah, zir digunakan dua jenis, iaitu zir Persia (biji kekuning-kuningan, aromatik) dan Kira ceri (hitam dan wangi).

Selalunya, sudah tentu, ziru digunakan dalam masakan. Terutamanya apabila memasak pilaf atau daging. Masukkan makanannya secara keseluruhan atau dalam tukul.

Ia juga popular untuk menggunakan jenis rempah ini semasa memelihara sayuran. Selain itu, jintan mempunyai sifat antibakteria yang kuat, dan oleh itu ia ditambah kepada produk susu masam.

Dalam dapur orang-orang Turki, misalnya, zira adalah bahagian yang penting dalam hidangan dengan kambing, kubis jeruk dan terung. Di Uzbekistan, jintan hitam ditambah kepada salad, pelbagai sup dan produk tepung.

Sesetengah orang menambah jintan teh, kerana ia mempunyai kesan toning yang sangat baik. Penggunaan jintan membantu meningkatkan pencernaan dan meningkatkan selera makan.

Juga, adalah mungkin untuk memohon cumin secara luaran, kerana ia mempunyai sifat antiseptik. Dengan lebam, lebam dan gigitan serangga, ia menggalakkan penyerapan tumor yang cepat.

Sudah tentu, kebanyakan zir digunakan, sebagai sebahagian daripada rempah-rempah untuk pilaf. Digabungkan dengan paprika, kunyit dan barberry, hidangan masakan Uzbekistan ini memperoleh rasa yang sangat ajaib. Zira dalam pilaf memberikan hidangan ketajaman istimewa, rempah dan aroma wangi, fikiran yang tajam.
Spice zira - ini adalah hampir perasa utama untuk pilaf, tanpa hidangan ini tidak berubah seperti yang sepatutnya. Rempah ini boleh ditambah kepada hampir mana-mana daging, untuk memberikannya selera rasa khas dan rasa yang unik.

Aplikasi zira juga akan menjadi yang paling berjaya untuk memasak kebab shish dalam alam semula jadi. Lagipun, ia dapat memberi daging itu rasa dan aroma tertentu yang "oriental" yang sangat dipertingkatkan ketika memasak daging di udara terbuka.

Sekiranya panas di jalanan dan ingin makan sesuatu yang ringan, maka penyelesaian terbaik ialah menambah jintan kepada salad dressing, atau menambahnya kepada teh untuk kesan menyegarkan dan toning.

Zira - gunakan dalam masakan

Perasa untuk pilaf zira

Sudah tentu, yang paling biasa ialah penggunaan zira dalam memasak. Tambahnya, seperti yang diterangkan di atas, kepada hampir semua hidangan, dan dalam sup, dan dalam salad, dalam pelbagai sos, dan terutama dalam pilaf dan apa-apa jenis daging.

Sebagai tambahan kepada biji dalam masakan, jenis rempah dalam serbuk ini digunakan secara meluas, menambah rasa dalam sebarang hidangan. Rempah boleh memperoleh bau kacang gandum khas apabila memanggang. Selalunya, jintan ditambah kepada komposisi campuran pedas kering, contohnya, "Kari". Di Timur, jintan semestinya ditempatkan di semua produk pastri dan roti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1