Posted on

bumbu saffron

Apabila kita bercakap mengenai kunyit, Timur segera muncul dengan kemewahan halusnya, banyak rempah dan selera yang luar biasa. Kuning perasa dinyanyikan dalam puisi dan legenda, sifat-sifat bergunanya dicatat oleh Hippocrates. Di Timur, anda dapat mendengar bahawa pernah ada seorang pemuda yang cantik bernama Saffron, yang entah bagaimana tidak menyukai para dewa, dan mereka menjadikannya bunga yang indah.

Saffron rempah benar-benar diperolehi dari stigma bunga, namun, kita menyebutnya crocus. Produk ini digunakan bukan sahaja untuk memberikan rasa khas makanan, tetapi juga sebagai pewarna: ahli arkeologi sering mencari gambar yang dibuat dengan bantuan kunyit.

Mengapa safron berguna?

Stigmas bunga - ini adalah salah satu yang paling kaya dengan bahan berguna bahagian tumbuhan. Saffron agak kalori, tetapi, memandangkan ia digunakan dalam kuantiti yang sangat kecil, ini boleh diabaikan. Dengan cara ini, anda tidak boleh menyalahgunakan rempah ini kerana ia agak beracun: kadang-kadang setengah gram boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada kesihatan. Tetapi kita tidak perlu takut: jumlah yang kita tambah kepada makanan diukur dalam seratus gram. Tetapi mereka memberi kita sejumlah besar vitamin dan mineral penting, mereka tepu dengan flavonoid dan antioksidan. Para saintis telah memperhatikan bahawa orang yang menggunakan safron, lebih mudah mengatasi penyakit yang paling serius.

Saffron-perasa: di mana untuk menambah?

Serbuk crocus disebabkan kandungan bahan biologi dan pewarna yang tinggi digunakan di banyak cawangan - perubatan, kosmetologi, bahkan industri. Tetapi pertama sekali saffron - perasa, penggunaannya dalam memasak sangat luas. Dia akan memberikan apa-apa hidangan naungan emas yang kaya dan rasa yang sangat baik. Pilihan yang paling biasa - untuk memasak dengan beras kunyit, maka bijirin sederhana ini akan bermain dengan warna-warna baru, jadi pilaf tanpa rempah ini tidak akan mahal. Perasa keemasan juga sesuai untuk sayur-sayuran, terutamanya kacang, courgettes dan terung. Saffron dalam memasak digunakan untuk rasa, dan sebagai pewarna: ia ditambah kepada kek cawan dan mousses, biskut dan krim dari buah. Dia sering membakar roti dengannya.

Di sesetengah negara, kunyit sangat popular sehingga ia ditambah kepada kopi atau teh.

Bagaimana menggunakan safron?

Kuning semulajadi dijual dalam bentuk urat tertentu. Pilih dengan berhati-hati: rasa yang paling kaya adalah kunyit gelap, merah tua atau merah kemerahan. Anda sering boleh mencari safron dalam bentuk serbuk siap, tetapi terlalu mudah untuk palsu, jadi jangan risau membuang-buang uang. Bagi permohonan itu, urat-urat segera boleh ditambah ke dalam hidangan, tetapi lebih baik untuk menyediakan perasa terlebih dahulu: urat harus sedikit kering dalam kuali tanpa minyak, ditumbuk ke dalam serbuk halus dan kemudian dibubarkan dalam sedikit air, susu atau alkohol. Oleh itu rempah akan dipelihara untuk jangka masa yang panjang, dan akan memberikan citarasa sepenuhnya kepada hidangan. Untuk membakar kunyit ditambah kepada adunan sudah pada awal menguli, tetapi dalam hidangan panas - tidak lebih awal daripada lima minit sebelum dimasak. Darah kunyit sangat kecil. cara menggunakan kunyitDalam satu bahagian hidangan diletakkan tidak lebih daripada lima urat, dan berat masing-masing sangat kecil sehingga sukar dibayangkan: 1/400 g.

Kos safron selalu sebanding dengan emas, dan bahkan sekarang, ketika lada dan garam hampir tidak bernilai, Musim Emas masih tidak dapat diakses. Oleh itu di India mereka telah menemui apa yang boleh diganti kunyit. Ia kini hanya digunakan pada majlis-majlis khas, dan dalam makanan harian menggunakan kunyit. Rasanya tidak begitu cerah, ia sedikit seperti lada dan oren, tetapi kunyit juga memberikan produk warna emas yang enak. Tambah sedikit, di hujung pisau untuk satu hidangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 15