Posted on

tortilla dari tepung jagung

Dalam banyak dapur, contohnya, dalam bahasa Georgia, adalah adat untuk membakar tortilla dari cornmeal dan menyampaikannya kepada meja, menambah hidangan lain atau hanya untuk snek. Produk, walaupun kesederhanaan pelaksanaan, sangat lazat dan berguna. Kunci kejayaan dalam penyediaan tortilla jagung diliputi dalam kualiti tepung jagung. Ia semestinya menjadi halus, gred atas dan, idealnya, jagung putih.

Kek dari tepung jagung di Georgia dalam kuali – kuali

Bahan-bahan:

Untuk ujian:

 • cornmeal – 485 g;
 • air – 290 ml;
 • serbuk penaik – 1 secubit;
 • garam batu – 1 secubit.

Persediaan

Kek Georgia atau kerana ia dipanggil di Georgia – mchadi, disediakan semata-mata, anda bahkan boleh mengatakan primitif. Resipi klasik melibatkan penggunaan hanya tepung jagung dan air tanpa penambahan garam. Tetapi dalam amalan, perempuan simpanan menambah sedikit garam dan serbuk penaik (soda terhidrat) dalam ujian untuk meningkatkan rasa dan memberikan produk keindahan.

Tepung jagung pada awalnya disaring, dicampur dengan garam dan serbuk penaik, air ditambah dan dicampur dengan teliti dan panjang. Goreng dalam mesin penggorengan kering atau hanya sedikit minyak. Seterusnya, adunan jagung lembap diambil dengan tangan yang dibasahi, membentuk kek rata, dan menyebarkannya pada kuali kering. Selepas menyikat produk di bawah tudung di kedua-dua belah pihak, mereka dipindahkan ke hidangan dan disajikan panas. Kek lazat dengan keju (imeretinsky atau suluguni) sangat lazat.

Kek dari tepung jagung kefir dalam oven

Bahan-bahan:

Untuk ujian:

 • tepung jagung – 145 g;
 • kefir – 110 ml;
 • telur pilihan – 1 keping;
 • serbuk penaik – 10 g;
 • garam batu – 1 secubit;
 • minyak zaitun – 10 ml;
 • bijan dan biji popi – 10 gram setiap satu.

Persediaan

Malah lebih enak dan lebih berguna akan menghasilkan kek rata pada kefir dalam oven. Untuk penyediaan mereka, campurkan tepung jagung dengan telur dan yogurt, sambil menambah batu dan serbuk penaik dalam proses. Bergantung pada sifat tepung jagung, ia mungkin memerlukan sedikit lebih atau kurang, tetapi doh harus berubah menjadi konsisten yang lembap dan padat, sehingga kek dapat dibuat dari itu. Untuk melakukan ini, bahagikannya ke dalam enam bahagian dan letakkan setiap pada tikar silikon atau kertas kulit yang dihiriskan pada lembaran penaik. Kami memberikan produk bentuk yang rata, minyak dengan minyak zaitun dari atas, taburkan dengan biji wijen dan biji popi dan dimasukkan ke dalam oven yang dipanaskan sehingga 185 darjah selama dua puluh minit.

Tortilla seperti ini dari tepung jagung juga boleh dibuat manis dengan menambahkan sedikit gula dalam adunan semasa pencampuran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 8 =