Posted on

wain dari resipi jus epal

Sebaik sahaja musim epal bermula, semua hidangan di dapur memperoleh rasa epal. Buah-buahan itu perlu dikeringkan, direbus, dibakar, dibuat daripada jus, ditambahkan kepada pencuci mulut dan daging - hanya untuk tidak hilang. Kami menawarkan untuk membuat wain buatan sendiri wangi, dan bukan hanya berdasarkan epal, tetapi berdasarkan jus epal. Dan jika anda boleh minum minuman ini, buru-buru untuk mencuba resipi kami.

Wain buatan sendiri dari jus epal

Ini adalah resipi paling sederhana untuk wain epal daripada jus siap sedia.

Bahan-bahan:

 • jus epal - 1 l;
 • gula - 100 g.

Persediaan

Selesai jus epal yang dibuang ke dalam botol, gulungkan lehernya dengan sarung tangan getah dan biarkan bersiar-siar selama 20 hari (atau sehingga penjanaan gas berakhir). Pada akhir masa, dalam jus untuk kekuatan dan rasa, tambahkan gula pada kadar 100 gram setiap 1 liter jus. Biarkan wain untuk bersiar-siar untuk satu bulan lagi dan ambil sampel.

Sekiranya anda tidak terburu-buru dengan penyediaan, maka anda boleh meninggalkan minuman itu untuk penapaian selama setahun, jadi ia akan menjadi lebih lazat.

Wain dari jus epal

Resipi ini agak rumit, kerana proses membuat wain didahului dengan penyediaan jus itu sendiri dan penapaiannya.

Bahan-bahan:

 • epal - 4 kg;
 • air - 9 l;
 • gula - 6-12 item;
 • yis - 2 sudu besar. sudu;
 • lemon - 4 pcs.

Persediaan

Sebelum membuat wain dari jus epal, kami sapu epal dengan serbet kering dari kotoran, keluarkan tulang dari mereka dan isi dengan air rebus. Kita menekan massa dengan penindasan. Selepas 4 hari jus ditapai akan siap, ia boleh disalirkan dan dicampur dengan gula (secukupnya), jus lemon dan yis. Teruskan penapaian di tempat yang gelap dan hangat sehingga evolusi gas selesai, selepas itu kita campurkan minuman dan biarkan selama 2-3 hari untuk hujan. Kami menyaring wain melalui kain kasa atau kain kasa, kami tuangkannya di atas kek dan pergi selama enam bulan. Kami mencurahkan minuman yang difermentasi dalam botol dan pergi untuk menanam di tempat yang sejuk. Selepas 2-3 bulan (bergantung kepada kemahuan anda) wain buatan sendiri dari jus epal akan siap.

Bagaimana untuk menyediakan wain rendah alkohol dari jus?

Wain sejuk rendah alkohol adalah apa yang anda perlukan pada hari yang panas. Sediakan minuman sebegini dengan mudah dan cepat, kerana lebih banyak wain ditegaskan, dan semakin banyak gula yang dimilikinya, semakin kuat akan akhirnya keluar. Resipi yang sama adalah minimalis dan elegan.

 • Bahan-bahan:
 • epal - 2 kg;
 • yis - 1 sudu besar. sudu.

Persediaan

Kami menggosok epal dengan serbet dan membersihkannya dari tulang. Jika anda suka wain tart, anda boleh meninggalkan tulang. Kami melewati buah melalui juicer, dan menambah ragi ke jus siap sedia. Kami membiarkan penapaian anggur sehingga proses evolusi karbon dioksida selesai. Selepas itu, minuman itu boleh dibotol, sebelum tegang.

Wain buatan sendiri alkohol dari jus tidak tertakluk kepada simpanan jangka panjang, oleh itu ia perlu dimakan secepat mungkin.

Champagne epal

Selain cider epal klasik dan wain, wain berkilau juga boleh dibuat dari jus epal.

Bahan-bahan:

 • jus epal - 2.4 liter;
 • air - 7 l;
 • vodka - 0,75 l;
 • champagne apel

 • gula - 1,5 kg.

Persediaan

Jus epal (lebih baik mengambil jus dua jenis epal) tuangkan ke dalam bekas yang dalam. Air secara berasingan dicampur dengan gula dan masak sirap yang terhasil selama kira-kira sejam pada api kecil. Didinginkan dengan memanaskan sirap, dicampur dengan jus epal dan biarkan minuman sejuk selama seminggu. Pada masa akan datang, kami tuangkan vodka champagne, mencampurkannya, menyumbat bekas itu dengan ketat dan biarkan ia sejuk (idealnya - di dalam bilik bawah tanah) selama 3-4 bulan.

Sampanye yang siap akan dibezakan dengan rasa yang mudah dan menyenangkan. Jika anda lebih suka jenis wain berkilau kering, tambahkan setengah gula dalam minuman tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1