Posted on

Infanrix Hex

Untuk memberi vaksinasi kanak-kanak harus didekati dengan sangat bertanggungjawab, kerana hanya pada ibu bapa bergantung pada kapan dan apa, dan yang paling penting, sama ada untuk vaksin sama sekali. Untuk kanak-kanak sehingga satu tahun dari kalendar vaksinasi, 14 vaksin mesti dibuat. Nombor ini boleh dikurangkan melalui penggunaan vaksin tertentu, kerana bukannya vaksin DTP biasa, anda boleh menggunakan Pentaxim, Infanrix atau Infanrix Hex.
Kebanyakan ibu bapa bergantung kepada nasihat doktor, tanpa mengetahui ciri-ciri setiap vaksin ini. Oleh itu, dalam artikel ini, kita akan mengkaji secara lebih terperinci komposisi vaksin untuk vaksin Influx Influx Gexa dan komplikasi yang mungkin selepas vaksin dengan ubat ini.

Infaxx Hex: apa khabar?

Infanrix Hexa adalah vaksin multicomponent. Dia memberi vaksin sekaligus dari enam penyakit virus berbahaya: pertussis, difteria, tetanus, hepatitis B, jangkitan poliomielitis dan hemofilia. Vaksin ini, seperti DTP dan Pentaxim, dibuang ke paha atas dengan dos 0.5ml.

Oleh kerana komposisi Infanrix Hex mengandungi antigen yang kurang dan komponen pertusis disucikan (tanpa sel), terdapat praktikal tiada reaksi selepas vaksinasi.

Vaksin ini digunakan atas permintaan ibu bapa, jadi mereka membelinya untuk vaksinasi sendiri di farmasi. Apabila membeli, pastikan anda memberi perhatian kepada pengeluar vaksin, kerana Infanrix Hexa, yang dihasilkan di Belgium, mempunyai kesan sampingan yang kurang daripada yang dibuat di Perancis.

Hexa’s infarix: komplikasi

Berbanding dengan vaksin DTP yang mengandungi komponen pertusis keseluruhan, selepas vaksin Infantrichs Hex dalam kanak-kanak
tindak balas minima mungkin muncul:

 • suhu badan naik ke 38 ° C atau tidak naik sama sekali;
 • bengkak dan kemerahan di tapak suntikan adalah ringan;
 • menangis dan mudah marah selepas mencantas dengan pantas;
 • Reaksi alergi (ruam, gatal) sangat jarang berlaku.

Tetapi lebih kerap, selepas vaksin Infanrix Hex, kanak-kanak dengan cepat menenangkan, suhu tidak meningkat sama sekali, untuk sepanjang hari bayi tetap dalam mood yang baik.

Bagaimana dengan betul memvakskan Infanrix Hex?

Untuk membangunkan imuniti baik terhadap polio, hepatitis B, dan jangkitan Haemophilus influenzae (Hib), pertusis, tetanus dan difteria, perlu mematuhi tempoh tertentu antara vaksin dan perakuan tentang pilihan vaksin untuk mereka.

Memulakan vaksinasi dengan Infanrix Hex, anda mesti mematuhi kalendar vaksin lain:

 • 1 inokulasi – Infanrix Hex;
 • 2 inokulasi – Infanrix Hexa (dilakukan selepas 1.5 – 2 bulan);
 • 3 vaksin – Pentaxim (vaksin tanpa komponen hepatitis B);
 • 4 Inokulasi – Engerix B (dari hepatitis B), adalah perlu untuk menikam dalam 6 bulan selepas 1 inokulasi;
 • Revaccination – Pentaxim, sebaiknya dilakukan dalam 1.5 tahun.

Infanrix Hexa: Kontraindikasi

Seperti mana-mana vaksin, Infanrix Hex tidak digalakkan untuk dilakukan jika anak anda:

 • terdapat reaksi negatif terhadap vaksin sebelumnya (encephalopathy, suhu di atas 38 ° C, menangis selama lebih dari 3 jam atau sawan);
 • inokulasi Infanrix Hex

 • peningkatan kepekaan terhadap sebarang komponen vaksin.

Dan, sudah tentu, sebelum mendapat vaksin, anda harus diperiksa oleh seorang doktor, karena anda hanya dapat mengobati anak yang sihat.

Vaksin DTP membentuk imuniti terhadap penyakit berjangkit berbahaya, jadi ia wajar dilakukan, tetapi ibu bapa biasanya takut dengan reaksi (suhu, pembengkakan, sawan, air mata). Ibu bapa yang ingin melindungi bayi mereka dari suntikan yang tidak perlu dan komplikasi yang tidak menyenangkan, pilih untuk vaksinasi Infanrix Hex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 23