Arab Saudi - Pelancongan | proektdem.com

Arab Saudi – Pelancongan

Arab Saudi - Pelancongan

Baru-baru ini, Arab Saudi membuka sempadannya kepada pelancong. Negara ini akan memperlihatkan kepada anda seluruh pewarna padang pasir kuno dan beberapa tempat suci dunia Islam. Gabungan kemodenan dan tradisi purba Timur menjadikannya cukup menarik untuk rekreasi budaya. Menyelam menjadi ciri khas perniagaan pelancongan Arab Saudi. Dunia bawah laut yang eksklusif dan rehat di Laut Merah akan menjadi pengembaraan yang tidak dapat dilupakan.

Baru-baru ini, Arab Saudi membuka sempadannya kepada pelancong. Negara ini akan memperlihatkan kepada anda seluruh pewarna padang pasir kuno dan beberapa tempat suci dunia Islam. Gabungan kemodenan dan tradisi purba Timur menjadikannya cukup menarik untuk rekreasi budaya. Menyelam menjadi ciri khas perniagaan pelancongan Arab Saudi. Dunia bawah laut yang eksklusif dan rehat di Laut Merah akan menjadi pengembaraan yang tidak dapat dilupakan. Untuk kesempurnaan sensasi adalah perlu untuk melawat pertandingan kecantikan unta atau mengambil bahagian dalam keseronokan kerajaan - falconry. Pelancongan di Arab Saudi akan memberi anda kesan baru. Mari cari yang mana!


Bila hendak pergi ke Arab Saudi?

Masa yang paling berjaya untuk melawat Arab Saudi ialah tempoh November-Februari. Suhu udara pada masa ini turun, dan berehat di pantai Laut Merah menjadi selesa. Pada bulan-bulan musim panas, udara sangat panas, dan ia secara fizikal sukar bagi pelancong untuk berada di luar rumah.

Di samping itu, ketika melawat Arabia, perlu dipertimbangkan tempoh pesta suci Ramadhan dan Haji. Setiap tahun peristiwa-peristiwa ini berlaku dalam bulan-bulan yang berbeza, beralih kerana kalendar Islam, terikat pada kitaran lunar. Jika anda tidak mengaku Islam, pada masa ini anda tidak boleh pergi ke sini: pengasingan jemaah tidak memudahkan perpindahan mudah ke bandar-bandar di negara ini.

Hotel di pantai Laut Merah

Jenis-jenis rekreasi di Arab Saudi

Jenis utama pelancongan di negara ini ialah:

 • agama;
 • lawatan;
 • pantai;
 • aktif;
 • arkeologi.

Mari kita anggap setiap satu daripada mereka lebih terperinci.

Pelancongan agama

Arab Saudi adalah negara di mana agama Islam diasaskan. Jemaah haji dari seluruh dunia datang ke Mekah - tempat paling suci bagi semua umat Islam. Perlu diingat bahawa bangsa-bangsa lain tidak dibenarkan di sana, seperti di Madinah. Di wilayah bandar purba ini adalah masjid Al-Haram dan tempat suci utama umat Islam - Kaaba. Kota suci kedua Arab Saudi adalah Madinah. Antara masjid-masjid yang paling indah, yang paling penting ialah Masjid Nabi.

Masjid Nabi di Madinah

Pelancongan pelancongan di Arab Saudi

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, permintaan terhadap pelancongan kognitif telah meningkat dengan ketara. Mulakan kenalan dengan negara yang lebih baik dari ibu negara - Riyadh. Bandar ini mempunyai banyak peluang untuk mengenali kedua-dua nilai budaya yang telah turun kepada kita melalui abad-abad, dan dengan pemandangan moden. Tempat-tempat utama untuk melawat ibu negara Arab Saudi ialah:

 • pusat bersejarah King Abdul-Aziz, yang kompleks termasuk Muzium Negara Arab Saudi;
 • Masjid Al-Madi;
 • kubu Masmak;
 • Menara 267 meter Al Faisaly, menghiasi pusat bandar;
 • menara televisyen Riyadh;
 • Pusat Diraja Arab Saudi, yang merupakan bangunan tertinggi di negara ini;
 • Taman Raja Abdullah dan Taman Dhira;
 • Zoo Riyadh;
 • perpustakaan awam Raja Abdul-Aziz.

Pusat Diraja

Pelancongan di Arab Saudi bermakna mengunjungi bandar-bandar lain, di mana tarikan utama adalah muzium, taman, kubu dan pasar lama. Yang paling popular untuk lawatan ialah:

 1. Jeddah - sebuah bandar di Laut Merah. Tempat yang paling indah adalah kawasan El Balad, rumah-rumah Nasif dan Sharbatly, muzium perbandaran yang dibina daripada karang. Sangat menarik untuk melawat pasar purba El Alawi, di mana produk timur yang paling tradisional banyak.
 2. Abha - oasis hijau. Bandar ini terkenal dengan ladang buah-buahan dan kopi. Kebanggaan utama adalah Taman Negara Asher. Juga layak untuk melawat kampung seni Al-Miftaha dan menikmati karya-karya yang dicipta oleh pengukir dan seniman terbaik negara.
 3. Taman Negara Asir

 4. Buraydah Adakah sebuah taman bandar. Sebagai tambahan kepada taman-taman yang indah, ia patut dilawati dengan muzium bersejarah, pusat kebudayaan dan pusat membeli-belah.
 5. Dammam - Bandar laut. Pastikan untuk melawat taman Raja Fadh yang megah, Muzium Warisan Dammam, Muzium Negara dan Zoo.
 6. Dhahran - bernilai melawat pulau - Darin dan Tarut, di mana kubu purba dipelihara. Di bandar itu sendiri adalah pusat perniagaan yang menarik dan tanggul Cornish.

Percutian pantai di Arab Saudi

Sepanjang tahun, matahari panas memberi peluang kepada pelancong untuk berenang di perairan yang hangat dan mewah di atas pasir salju putih. Bagi pelancong yang berehat di Laut Merah di Arab Saudi - ini terutamanya Jeddah. Terdapat pantai yang selesa dan hotel-hotel mewah. Bandar ini juga muzium menarik dan kuarters purba. Banyak pelancong datang ke sini untuk melihat makam nenek moyang manusia - Eva.

Pantai Laut Merah

Aktiviti di Arab Saudi

Pelbagai aktiviti luar akan mengejutkan walaupun pelancong yang paling canggih. Di Arab Saudi, anda boleh mengambil bahagian dalam acara berikut:

 1. Falconry. Hari ini, ini adalah salah satu hiburan yang paling popular, tetapi bukan yang paling murah, kerana satu falcon berburu berharga kira-kira $ 80 ribu.
 2. Falconry

 3. Perlumbaan unta. Di ibu negara dan mana-mana penyelesaian Bedouin, pada bila-bila masa sepanjang tahun anda boleh melawat acara sedemikian. Di samping itu, negara ini mengadakan pertandingan kecantikan untuk unta - sangat perjudian.
 4. Perlumbaan unta

 5. Perlumbaan Kuda. Kuda Arab dianggap yang terbaik di dunia, oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak perhatian diberikan kepada haiwan ini. Perlumbaan kuda, pertandingan dan pelbagai acara diadakan setiap tahun.
 6. Menyelam. Di sebelah Jeddah adalah syurga menyelam di pinggir bandar - Obir, di mana penyelam berkumpul dari seluruh dunia semasa musim. Laut Merah mempunyai dunia bawah air yang unik dan kaya, anda boleh mengagumi terumbu karang yang tidak disentuh.
 7. Menyelam

 8. Memancing. Ia akan menarik bagi mereka yang ingin mempelajari cara memancing kuno asal. Lawatan sedemikian sangat popular di Arab Saudi.
 9. Pelayaran kapal layar itu. Hiburan yang indah di sepanjang pulau-pulau pantai. Kapal layar mempunyai segala yang mereka perlukan di atas kapal. Anda boleh menghentikan kapal di tempat memancing dan mengaturkan memancing yang sangat baik.
 10. Safari. Dari Jeddah, pelancong melakukan perjalanan bukan hanya pada kereta luar, tetapi juga pada unta. Lawatan ini termasuk lawatan ke padang pasir dan kajian warisan terkaya di Semenanjung Arab kuno, termasuk gunung Sarawat dan Al-Hijaz.

Safari di padang pasir

Pelancongan arkeologi

Negara kuno dengan sejarah yang menyimpan banyak rahsia di dalam pasirnya. Penggalian arkeologi di Arab Saudi akan membawa pelancong banyak ganjaran dalam bentuk artifak yang dijumpai. Tempat terbaik untuk ini ialah:

 1. Kompleks arkeologi Madain Salih. Ia terletak di barat laut negara ini di El Madina. Ini adalah pengebumian batu kepunyaan abad ke-1 AD. Kompleks ini merangkumi banyak struktur yang belum diterokai dan makam batu besar-besaran.
 2. Abha. Di bandar ini ada istana kuno dan unik Shada. Dindingnya mengandungi banyak artifak arkeologi.
 3. Ed Diria. Ia adalah ibu kota kerajaan pertama dan tapak arkeologi terbaik di Arab Saudi. Di antara runtuhan anda dapat melihat masjid, dinding kota lama dan beberapa istana.

Kompleks arkeologi Madain Salih

Ciri-ciri Pelancongan di Arab Saudi

Arab Saudi adalah sebuah negara yang sangat konservatif, dan di sini mereka hidup dalam pematuhan ketat hukum Syariah. Pelancong perlu ingat yang berikut:

 1. Hiburan malam di sini diharamkan.
 2. Pelancongan untuk wanita di Arab Saudi melibatkan banyak larangan: khususnya, memakai pakaian terbuka dan juga memandu kereta. Semua wanita di bawah umur 40 tahun mesti diiringi oleh saudara lelaki yang rapat. Perlu juga diingat bahawa banyak tempat dibahagikan kepada "lelaki" dan "perempuan": pantai, muzium, kedai. Di masjid untuk bilik wanita dan pintu masuk disediakan.
 3. Kemunculan wanita di Arab Saudi

 4. Di Arab Saudi, pelancongan itu sendiri tidak dibenarkan. Bergerak di seluruh negara hanya boleh menjadi kumpulan dengan pengendali pelancongan.
 5. Alkohol dan dadah dilarang sama sekali, pelanggaran yang boleh dihukum oleh kematian, dan tidak kira sama ada anda pelancong atau tempatan.
 6. Jika perjalanan anda ke Arab Saudi bertepatan dengan perayaan suci, maka anda juga perlu mematuhi puasa yang ketat.

Pelancongan agama

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

61 − = 54

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: