Posted on

Pantai Paphos

Paphos adalah sebuah bandar di pantai barat Cyprus. Dalam perjalanan, dengan fungsi resort Cypriot yang paling popular, ia juga merupakan pusat sejarah yang paling penting di pulau itu - terdapat banyak pemandangan menarik. Banyak objek Pafos berada di bawah perlindungan peribadi UNESCO. Peminat mitologi Yunani pasti tahu bahawa Paphos juga dianggap sebagai tempat kelahiran Aphrodite sendiri - dewi Yunani cinta dan kesuburan, keindahan dan pernikahan. Secara umum, bandar ini sangat menarik; di sini anda bukan sahaja dapat berehat dengan baik, tetapi juga "memberi makan" otak dengan maklumat menghiburkan baru.

Iklimnya

Paphos, seperti seluruh pulau, didominasi oleh iklim Mediterranean biasa. Setiap tahun bandar ini dikunjungi oleh musim sejuk yang menyenangkan, musim panas dan musim panas yang hangat, musim panas yang panas kering. Tetapi jika anda ingin berenang, datang pada musim panas atau awal musim gugur, t. pada musim bunga, air mungkin tidak cukup panas. Purata suhu air tahunan ialah 21 ° C, udara ialah 18.7 ° C.

Pantai yang terbaik

Pantai di Paphos adalah berpasir dan sangat indah. Tetapi terdapat kelemahan yang ketara: di sini tidak perlu datang dengan kanak-kanak, tk. resort ini kebanyakannya memberi tumpuan kepada orang yang merdeka. Orang dewasa pasti akan mendapati apa yang perlu dilakukan di Paphos mewah, tetapi kanak-kanak akan bosan di kalangan SPA-pusat, muzium, gimnasium, bar dan pertubuhan yang sama.

City Beach of Paphos

Pantai bandar Paphos tidak terlalu berbeza dari pantai bandar di resort lain. Satu-satunya ciri - jalan ke air adalah melalui platform konkrit. Di sisanya, pantai yang cukup baik dengan infrastruktur pelancongan yang maju. Dengan tradisi, pantai dilengkapi dengan payung dan kerusi berjemur; Anda boleh menyewa inventori untuk semua jenis sukan air. Pencinta "melepaskan diri" ditawarkan katamaran dan hidrolik. Sudah tentu, pada pelupusan anda akan ada beberapa bar, restoran dan bar, yang terletak berdekatan.

City Beach of Paphos

Coral Bay

10 km dari bandar adalah permata utama resort - Coral Bay atau Coral Bay, kerana ia digunakan untuk memanggil tempatan. Keindahan yang membentang selama satu kilometer dari pantai, lengkap dengan infrastruktur yang maju yang menarik pelancong dari seluruh dunia selama bertahun-tahun. Di samping itu, pantai sangat cetek, menjadikan tempat ini sesuai untuk berehat dengan kanak-kanak. Pantai ini tidak dilengkapi dengan pemecah, tetapi gelombang besar jarang terdapat di sini - Coral Bay terletak di teluk yang melindunginya dari kekacauan yang ganas. Dilihat oleh ulasan orang yang melawatnya - ini adalah pantai terbaik di Paphos dan kebanggaan sebenar Cyprus.

Pantai Coral Bay

Ladis Mile

Sebagai pantai terpanjang di Cyprus (kira-kira 5 km), Ladis Mile mempunyai kelebihan yang besar berbanding dengan pantai-pantai lain: ia tidak ramai. Plus penting yang lain adalah restoran dan kafe, di mana anda boleh merasai hidangan Cyprus, tetapi tetap dengan dompet penuh, tk. harga di sini tidak setinggi di zon pelancongan. Tidak jauh dari Ladys Mile berkhemah. Untuk sampai ke pantai, anda perlu memandu sekitar 30 km dengan bas dari bandar.

Lady's Beach Mile

Lara Beach

Pantai ini boleh dipanggil liar. Ia dilarang untuk meletakkan sebarang kelengkapan pantai. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk memecat pantai Lara dari senarai anda, kerana peraturannya yang ketat mempunyai sebab yang berat. Faktanya ialah di sini meletakkan telur kura-kura.

Para saintis mengamati haiwan di habitat semulajadi mereka dan melindungi haiwan dari pelancong yang mengimpor. Tetapi sekiranya anda sangat suka haiwan dan ingin berkomunikasi dengan mereka lebih dekat, anda akan mempunyai peluang yang baik untuk menjadi sukarelawan di rizab tempatan. Pantai Penyu yang kecil, seperti yang sering dipanggil, terletak di semenanjung Akamas, wilayah yang merupakan rizab.

Lara Beach

Cove of Aphrodite

Tempat seterusnya tidak boleh dipanggil hanya "pantai", kerana ini adalah hiasan sebenar di seluruh pulau dan salah satu tempat paling romantis di dunia. Mereka mengatakan bahawa di sini, keluar dari busa laut, Aphrodite sendiri, dewi cinta dan kecantikan Yunani Purba, memulakan perjalanannya. Teluk Aphrodite (Petra Tou-Romiou) terletak 48 km dari bandar, di semenanjung Akamas.

Sungguh mengagumkan bahawa tempat ini telah mengekalkan kecantikannya yang murni. Pastikan untuk melawat gua legenda di teluk; menurut legenda, di sini bahawa Aphrodite yang indah mengambil mandi. Dengan cara ini, anda akan mengenali tempat ini di atas batu yang menggantung di atas air. Sekali pada suatu masa, orang-orang dengan tulus percaya bahawa, setelah bermandikan di sini, anda boleh menjaga keindahan dan belia selama bertahun-tahun lamanya. Hari ini, sudah tentu, semua ini mengambil warna hebat, tetapi, satu cara atau yang lain, cuba untuk mempercayai keajaiban dan membuat harapan, kerana untuk tujuan ini tempat-tempat tersebut ada di Bumi.

Pantai Teluk Aphrodite

Pantai Pharos

Pantai barat daya Paphos dihiasi oleh pantai berpasir berwarna-warni Pharos. Tempat ini lebih sesuai untuk keluarga dan pasangan cinta. di sini suasana yang damai sejahtera dan harmoni. Sepanjang pantai membentang bar, restoran dan bar tempatan, yang menunggu anda. Perkhidmatan di ketinggian; Pantai itu juga dianugerahkan bendera biru untuk kebersihan dan ketenteraman.

Pantai Pharos

Pantai St. George

Beberapa hotel menghulurkan pasir dan kompleks kerikil yang dinamakan sempena St. George, yang terkenal dengan perjuangan pembebasan kebangsaan yang diadakan di wilayahnya.

Ini tempat yang sangat bising dan sesak, jadi jika anda bukan penggemar ini, jangan pergi ke sini. Walau bagaimanapun, Pantai St. George adalah penyelesaian ideal untuk keluarga dengan anak-anak. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa pantai ini dilengkapi dengan pemecah, untuk pelancong kecil berhampiran ia terdapat taman permainan. Berhati-hati: banyak haiwan terapung di laut.

Pantai St. George

Secara umum, di Paphos setiap pantai cantik dengan cara sendiri, jadi cuba untuk melawat mana-mana - ia sangat menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 73