Posted on

apa pandangan dunia

Sejak zaman purba, orang telah berminat dengan susunan dunia di sekelilingnya, mereka telah menentukan tempat mereka di dalamnya dan hubungannya antara satu sama lain dan kepada diri mereka sendiri. Persepsi dunia atau dunia ini menentukan kedudukan hidup seseorang, perilaku dan aspirasinya. Untuk lebih lanjut mengenai apa pandangan dunia, lihat artikel ini.

Apakah pandangan dunia seseorang?

Manusia – munasabah, dapat berfikir dan meramalkan akibat dari tindakan mereka, untuk mencari dana untuk merealisasikan matlamat mereka. Semua ini menentukan pandangan dunianya. Naluri semulajadi, pengalaman, aktiviti saintifik dan praktikal membentuk sistem pandangan, penilaian dan gambaran imajinatif dunia. Fungsi pandangan dunia ialah organisasi, kefahaman dan tujuan aktiviti individu. Iaitu, pandangan dunia ditentukan oleh kepercayaan, kedudukan penting dan nilai moral dan etika.

jenis pandangan

Bagaimana pandangan dunia terbentuk?

Gambaran keseluruhan dunia dibentuk dalam proses pendidikan, latihan dan sosialisasi dalam masyarakat. Secara umum, pembentukan pandangan dunia adalah proses yang sangat perlahan dan beransur-ansur dan bergantung kepada kualiti pengetahuan individu. Orang muda dengan pengalaman dan pengetahuan yang tidak mencukupi mempunyai pandangan dunia yang tidak stabil, yang menjadikan mereka sasaran mudah untuk manipulator yang berbeza – ahli politik, wakil agama, dll. Apabila kita semakin tua, sistem nilai kehidupan menguatkan, menentukan kelakuan individu dan bertindak sebagai panduan untuk bertindak.

Pandangan dunia tentang bentuk dan bentuknya

Terdapat komponen tertentu persepsi dunia:

  1. Pengetahuan. Mereka boleh menjadi ilmiah, profesional dan praktikal. Ini adalah elemen pertama dari pandangan dunia. Semakin besar lingkaran ilmu, semakin kuat kedudukan hidup.
  2. Perasaan. Jenis-jenis pandangan menampakkan diri mereka mengikut reaksi subjektif seseorang kepada rangsangan luar. Bergantung pada keadaan mental, tindak balas boleh menjadi positif, dan dikaitkan dengan kegembiraan dan kesenangan, dan negatif, dipenjarakan dalam kesedihan, kesedihan, ketakutan. Mereka juga membezakan satu bentuk moral – ia adalah kewajipan, tanggungjawab.
  3. Nilai. Konsep worldview berkait rapat dengan nilai-nilai. Mereka boleh menjadi bermakna, berguna dan berbahaya, tetapi persepsi mereka berlaku melalui prisma matlamat, minat dan keperluan mereka sendiri.
  4. Tindakan – positif dan negatif. Oleh itu, seseorang dapat melihat pandangan dan ideanya sendiri dalam praktiknya.
  5. Kepercayaan – firma, kuat-kuat. Ini adalah gabungan pandangan peribadi dan awam, yang merupakan jenis enjin dan asas kehidupan.
  6. Watak – Pasti, iman, keraguan. Atas dasar keupayaan untuk bertindak bebas dan sedar, keyakinan diri, kepercayaan terhadap orang lain dan kritik diri, pandangan dunia dibentuk dan dikembangkan.

Worldview Philosophical

Ia ditakrifkan sebagai sistem-teori. Dari pandangan dunia mitos, ia dibezakan oleh peranan yang tinggi: jika mitos menggunakan emosi dan perasaan sebagai sokongan, maka falsafah menggunakan logik dan bukti. Sikap jenis ini dikaji oleh pasukan yang memerintah dunia. Falsafah dan pandangan dunia serentak muncul di India purba, China dan Greece. Dalam pandangan dunia ini boleh wujud di luar falsafah, tetapi falsafah itu sendiri membentuk pandangan dunia. Ilmu falsafah adalah elitis dan tidak boleh diakses oleh semua orang. Lelaki ilmiah yang jarang berlaku ketagih.

jenis pandangan

Worldview Agama

Ia timbul berdasarkan mitos dan berdasarkan kepercayaan pada kekuatan ghaib. Ketika arus agama berkembang, banyak ciri-ciri mitologi menghilangkan diri, dan dogmatisme yang keras dan sistem ajaran moral tetap. Jenis pandangan, termasuk ketakwaan dan kekudusan, membayangkan pergantungan kepada kuasa yang lebih tinggi. Di tengah-tengah pandangan dunia ini adalah ketakutan yang tidak diketahui. Satu pandangan dunia keagamaan holistik dibentuk apabila sistem dogma yang tidak dapat dipertikaikan muncul, perintah-perintah yang menentukan dosa dan kesucian pemikiran dan tindakan tertentu.

Pandangan dunia mitos

Jenis ini dibentuk dalam keadaan masyarakat primitif, apabila persepsi berasaskan imej dunia terletak pada asasnya. Mitologi berkait rapat dengan paganisme dan bertindak sebagai satu set mitos, objek bahan dan fenomena spiritualisasi. Tinjauan dunia semacam itu adalah terlibat dalam sakral dan tidak senonoh, tetapi asasnya adalah iman. Oleh tradisi, seorang pengikut sikap ini dapat menaikkan tuhan, dan semua mitos yang terbukti berguna dari sudut pandangan praktikal dan merupakan panduan untuk bertindak.

Pandangan dunia saintifik

Pemandangan dunia ini timbul sebagai bertentangan dengan mitologi dan agama. Gambar saintifik dunia adalah berdasarkan konsep undang-undang dan keteraturan. Jenis utama pandangan dunia – mitologi dan keagamaan adalah berdasarkan penciptaan yang dicipta, sewenang-wenang dan supernatural, dan sains berkembang semasa menyusahkan buruh, menyelesaikan masalah praktikal. Tinjauan dunia yang progresif ini memberikan peluang untuk menarik pengetahuan baru dari pengetahuan yang diperoleh sebelumnya. Rasional, dipindahkan ke agama dan mitologi, memberi dorongan kepada perkembangan falsafah.

Pandangan dunia biasa

Sikap ini dibentuk dengan sendirinya dalam setiap orang dan merupakan teras akal sehat. Keistimewaan pandangan dunia adalah, sebahagiannya, perkembangannya bergantung kepada keturunan genetik. Dalam bidang pendidikan oleh ibu bapa, komunikasi dengan kawan dan saudara-mara, hubungan dengan alam sekitar, nilai-nilai, keutamaan dan sikap dibentuk, yang, untuk pubertas, memperoleh ciri-ciri pandangan dunia yang jelas. Yang paling penting dalam proses ini adalah keunikan bahasa ibunda dan tahap asimilasinya, serta buruh dan alat-alat.

Worldview

Gambaran dunia sejarah

Dalam sejarah, jenis persepsi dunia tetap sama – ia mitologi, agama dan falsafah. Orang-orang yang berminat dengan pandangan dunia apa, ia patut dikatakan bahawa yang pertama adalah mitos – plot fiksyen, buah imaginasi yang popular. Agama berkait rapat dengan mitologi: kedua-duanya mengandaikan kehadiran sistem mitologi dan memberikan asas kepada mitos tentang iman. Falsafah adalah cara yang istimewa untuk mengetahui, kerana apa pandangan dunia adalah teori atau sains yang mengkaji prinsip-prinsip asas untuk menjadi dan kognisi.

Bagaimana untuk mengubah pandangan dunia?

Tinjauan dunia dapat menjalani perubahan dalam perjalanan seseorang yang berkembang, memperoleh pengetahuan baru. Ia sering berlaku bahawa selepas kejadian orang benar-benar mengubah hidup dan pandangannya. Atheis yang menyerang menjadi orang votserkovlennymi, dan ahli perniagaan yang berpengalaman membuang segala-galanya dan bersara di tempat yang tenang. Pandangan dunia orang itu boleh diperbaiki, berusaha untuk cita-cita moral, belajar perkara baru, berkomunikasi dengan orang yang berlainan, perjalanan. Ia perlu membaca banyak – psikologi, kesusilaan falsafah.

Pandangan dunia manusia moden

Dalam tempoh kejatuhan Kesatuan Soviet, krisis pandangan dunia muncul, yang merupakan hasil dari keruntuhan cita-cita dan tidak berjaya membentuk yang baru. Dalam era penggunaan, ciri masa kini, garis panduan moral seperti kewajipan, kehormatan, tanggungjawab telah kehilangan kepentingan mereka. “Anda layak” – semua orang mendengar dari skrin TV dan berusaha untuk dipadankan. Pandangan dunia moden dalam era globalisasi adalah untuk mengurangkan kepentingan budaya kebangsaan dan pemisahan nilai-nilainya.

Makna kehidupan manusia mula melihat dalam kenikmatan. Hubungan dengan tanah asli, nenek moyang, hubungan lain dalam perkawinan, prinsip pendidikan anak-anak hilang. Pada masa yang sama, semakin ramai orang menyedari keperluan untuk perubahan. Pandangan dalam psikologi telah menjadi lebih humanistik. Seseorang mahu bersesuaian dengan dirinya, sifat dan orang lain. Bilangan kuil, yayasan amal dan organisasi untuk perlindungan alam sekitar semakin berkembang.

pandangan falsafah

Buku yang mengubah pandangan dunia seseorang

Di dunia terdapat banyak penulis yang mempelajari makna kewujudan manusia. Ini termasuk:

  1. Penulis Brazil Paulo Coelho. Kepentingan khusus adalah kerja di bawah nama “Alchemist”, “Ziarah”.
  2. Buku-buku yang mengubah pandangan dunia, menulis banyak pakar dalam psikologi. Antaranya Louise Hay, yang membantu ramai untuk terus hidup dalam emosi negatif, mengubah pemikiran mereka dan juga sembuh dari penyakit tertentu, kerana pandangan dunia semacam itu adalah sistem nilai, dan ia boleh diubah jika ia memperburuk kualiti hidup.
  3. Penulis lain – Alex Baichow. Kerja-Nya “Kebiasaan gembira” adalah kursus singkat mengenai pembangunan diri, yang menceritakan cara menguruskan kebiasaan anda untuk mencapai matlamat seperti kebahagiaan.
  4. Dalam manuskripnya “Buku Putih” Viktor Vasilyev Memimpin teknik psikologi yang memberi peluang untuk mengubah diri mereka sebagai orang, kerana pandangan dunia adalah “Saya”, tetapi jika anda hanya menambah beberapa pukulan pada potret psikologi anda, anda boleh mengubah pandangan hidup anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 39