Posted on

Apa yang perlu dilakukan jika telefon jatuh ke dalam air - memulihkan telefon selepas air

Ramai yang menghadapi masalah membasahi peranti mudah alih, tetapi tidak semua orang tahu apa yang harus dilakukan jika telefon telah jatuh ke dalam air. Menderita dari ketidaktepatan dan kecerobohan pemilik alat komunikasi dapat diselamatkan, jika segera melakukan beberapa kegiatan, resuscit ponsel.

Adakah mungkin untuk memulihkan telefon selepas air?

Jika seseorang tidak tahu apa yang perlu dilakukan jika telefon jatuh ke dalam air, ia perlu ingat bahawa ia adalah perlu untuk segera menarik diri. Ia mengambil masa beberapa saat untuk air menembusi semua lubang, termasuk butang. Jika telefon jatuh ke dalam air dan berbaring di sana untuk jangka masa yang panjang, peluang menyelamatkannya hampir tidak sifar. Untuk memulihkan peranti, anda mungkin perlu menggantikan banyak komponen:

 • pemproses;
 • microcircuits;
 • peranti periferi;
 • ingatan.

Sesetengah peranti mudah alih moden dilengkapi sedemikian rupa sehingga air tidak mengerikan untuk mereka. Kebanyakan yang lain mungkin memerlukan penggantian salah satu komponen, yang telah mengalami lebih banyak. Menurut statistik, selepas banjir telefon kebanyakannya mengalami skrin sentuhan, kerana mekanisme mereka sangat sensitif terhadap semua pengaruh mekanikal.

Apa yang perlu saya lakukan jika air masuk ke telefon?

Walaupun dengan banjir yang kuat, dalam keadaan di mana telefon masuk ke dalam air dan tidak menyala, ada peluang untuk menyelamatkannya. Prosedur berikut mesti dilakukan tanpa gagal:

 • Keluarkan bateri dan letakkan di tempat yang hangat dan kering.
 • Selesaikan telefon sebanyak mungkin, tarik keluar flash dan kad sim.
 • Keringkan mereka di tempat yang hangat selama sekurang-kurangnya tiga hari.

Pakar tahu lebih lanjut mengenai cara mengeringkan telefon dari air dan nasihatkan untuk membilas komponen dengan air suling. Prosedur ini dijalankan hanya oleh profesional, dan tanpa peranti khas mungkin hanya untuk memecahkan peranti mudah alih. Beberapa komponen disusun selama beberapa jam dalam alkohol, untuk menghilangkan kakisan, tetapi prosedur ini diberikan hanya selepas diagnostik komputer.

Telefon jatuh ke dalam air - sensor tidak berfungsi

Jika telefon sentuhan jatuh ke dalam air, apa yang perlu saya lakukan? Banyak pengguna peranti mudah alih telah menemui masalah ini. Air memasuki mesin itu dapat sepenuhnya mematikannya, tetapi beberapa tindakan boleh menyimpannya. Sensor bukan komponen utama mudah alih dan ia boleh dipulihkan dalam dua cara:

 • Skrin sentuh penggantian penuh dengan skrin sentuh.
 • Pembersihan kereta api dan mekanisme dengan penyelesaian khas.

Pembersihan sensor untuk telefon yang telah jatuh ke dalam air tidak begitu produktif, kerana pada masa akan datang ia dapat mempengaruhi operasinya. Penggantian bahagian individu juga tidak akan membawa hasil, menurut statistik masalah itu sekali lagi membuat dirasakan sendiri setelah beberapa bulan. Penggantian penuh akan memastikan operasi bebas masalah, dan akan mengemas kini bahagian penting peranti, yang malangnya menderita di tempat pertama.

bagaimana untuk mengeringkan telefon yang jatuh ke dalam air

Telefon jatuh ke dalam air - penceramah tidak berfungsi

Untuk orang moden, pastikan anda tahu bagaimana untuk memulihkan telefon selepas air. Dalam dinamik kelembapan mendapat sangat cepat, tetapi untuk mengembalikan kerja mereka lebih mudah. Untuk melakukan langkah yang serius dalam kebanyakan kes tidak diperlukan, anda hanya perlu mengeringkannya dengan betul:

 • meletakkan selama beberapa hari dalam beras;
 • pukulan kering di udara sejuk;
 • tinggalkan pada suhu bilik dalam mod terbiar.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh melupakannya dengan langkah pemulihan. Udara panas serius boleh merosakkan sebarang peranti, kerana semua cip dalaman sangat sensitif terhadap pengaruh luaran dan hanya boleh mencairkan. Dalam keadaan tidak, ia tidak akan dimasukkan ke dalam garam, kerana dalam masa yang singkat ia menyoroti semua maklumat penting. Jangan menasihati untuk meninggalkan radas yang rosak berhampiran bateri dan lebih-lebih lagi.

Telefon jatuh ke dalam air dan tidak menyala

Keadaan standard apabila telefon selepas air tidak dihidupkan berlaku kepada ramai orang. Jangan panik dan lari selepas telefon pintar baru, kerana fenomena ini boleh menjadi sementara. Perkara utama adalah untuk mengeringkan peranti pada suhu bilik untuk masa yang lama dan kemudian, jika butir-butir penting tidak mempunyai masa untuk mengoksidakan, ia akan berfungsi. Terdapat beberapa pengecualian di mana perlu merujuk peranti ke pusat servis:

 • selepas tiga hari telefon tidak berfungsi;
 • Dihidupkan, tetapi berfungsi sebentar-sebentar;
 • jejak pengoksidaan dan kakisan boleh dilihat di bahagian dalaman.

Mengetahui bagaimana untuk mengeringkan telefon yang jatuh ke dalam air, orang itu akan berpeluang untuk mengelakkan kos yang tidak dijangka. Perkara utama adalah untuk mengelakkan kesilapan besar:

 • jangan buka tanpa kemahiran khas;
 • Jangan kering pada suhu tinggi;
 • Jangan masukkan telefon bimbit jika dimatikan.

bagaimana untuk menghidupkan semula telefon selepas air

Telefon jatuh ke dalam air dan tidak mengenakan bayaran

Ramai yang berminat dalam soalan apa yang perlu dilakukan jika telefon jatuh ke dalam air dan berhenti mengecas. Terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa apabila anda basah di dalam telefon, hanya satu litar yang ditutup, yang tidak sukar diganti. Anda tidak boleh melakukannya sendiri, lebih baik untuk memberikan peranti ke pusat servis, terutama sekali kerana prosedurnya tidak terlalu mahal. Di rumah, hanya pengeringan standard diperlukan.

Membersihkan telefon selepas air di rumah memerlukan masa yang lama dan jadi anda perlu menunggu sekurang-kurangnya tiga hari sebelum menyambungkannya ke rangkaian. Pastikan untuk memberi perhatian kepada bateri itu sendiri, kerana apabila ia mencecah air ia boleh pecah dan kemudian masalahnya tidak akan sama sekali dalam pengisian. Dalam kes ini, kebarangkalian kegagalan dikurangkan menjadi 50/50.

Telefon memukul air - skrin tidak berfungsi

Skrin adalah bahagian utama telefon pintar dan jika air mendapat di bawah skrin telefon, maka ia boleh membahayakan semua komponen. Pengelakan pada skrin muncul dalam siasatan:

 • papan pembasuhan;
 • pecahan skrin sentuh;
 • kakisan gelung.

Menghilangkan masalah dengan mengelap semua cip dengan alkohol. Hasil terbaik dapat dicapai jika anda mengganti sensor dengan yang baru, setelah semua, bahkan setelah pembersihan menyeluruh di rumah, layar dapat meninggalkan jejak. Penggantian wajib skrin diperlukan sekiranya terdapat hubungan dengan air laut, dengan garam yang banyak. Sebelum menggantikan, pastikan bahawa masalah berada di skrin, bukan dalam gelung atau penyambung.

Telefon jatuh ke dalam air dan bergetar

Getaran berterusan walaupun mesin dimatikan bercakap tentang litar pintas. Bagaimana untuk menghidupkan semula telefon selepas air dalam keadaan ini? Adalah dipercayai bahawa lebih baik meninggalkan kerja pembaikan dan membeli model baru. Walau bagaimanapun, ia patut dicuba untuk menjalankan beberapa aktiviti yang boleh membantu.

 1. Pembersihan lengkap dan menyeluruh dengan alkohol dan air suling.
 2. Penggantian komponen terbakar.
 3. Lengkapkan diagnostik komputer untuk mengelakkan masalah lanjut.

sentuh telefon jatuh ke dalam air apa yang perlu dilakukan

Telefon jatuh ke dalam air dan mikrofon tidak berfungsi

Pemulihan sukar telefon selepas sentuhan air dan mikrofon. Perincian ini murah, tetapi penggantiannya bukanlah prosedur yang sangat menyenangkan, terutama sekali membuat semua diri tanpa kemahiran tertentu hampir mustahil. Pakar menasihatkan untuk mengeringkan telefon dengan beras, jika masalahnya hanya di dalamnya. Sembilan puluh peratus masa masalah itu dihapuskan dengan kelembapan.

Telefon mendapat air, apa yang perlu saya lakukan?

Kamera, seperti skrin dan pengeringan telefon selepas air dalam kes ini tidak perlu kurang teliti. Sekiranya terdapat kelembapan di bawah skrin, yang kelihatan kepada mata kasar, jangan periksa untuk prestasi. Jika boleh, anda perlu membuka telefon, dan lap semua aksesori. Kamera mempunyai banyak kacamata dan lensa yang berbeza dan tanpa pengalaman melakukannya sendiri tidak disyorkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 51 =