Posted on

Apakah deposit dan cara membuat wang ke atas deposit?

Undang-undang pertama dalam bidang kewangan mengatakan bahawa wang harus berfungsi untuk pembesaran. Cara yang paling menguntungkan dan betul untuk meletakkan wang dalam edaran adalah membuat deposit di bank. Ini bukan hanya kaedah untuk menjamin wang anda, tetapi juga peluang untuk menerima pendapatan tetap (faedah).

Deposit - apakah itu?

Untuk secara maksimal dengan betul dan hanya mencirikan urus niaga kewangan seperti deposit, anda perlu beralih kepada istilah kewangan. Deposit adalah sejenis pinjaman khas. Jika pinjaman pengguna adalah pinjaman bank kepada pelanggan, maka deposit bank adalah pinjaman yang diberikan oleh pelanggan secara sukarela kepada bank mereka, dengan syarat mendapatkan peratusan.

Transaksi kewangan sedemikian berfaedah untuk kedua-dua pihak, baik kepada pendeposit dan bank. Mengatakan apa deposit, pendeposit mendapat peluang:

 • secara sah meletakkan dana percuma ke dalam peredaran;
 • menerima jaminan keselamatan wang;
 • untuk menggunakan kadar faedah.

Dan bank mendapat peluang:

 • meningkatkan perolehan kewangan anda;
 • meningkatkan jumlah dana pinjaman untuk keperluan penduduk;
 • mengukuhkan kedudukannya di pasaran kewangan.

Deposit deposit - hutang bank kepada pendeposit, dan tertakluk kepada pengembalian dana mandatori kepada pemilik selepas masa tertentu. Sebelum anda mengambil wang anda ke bank, tentukan jenis sumbangan yang anda minati. Adalah perlu untuk mengetahui apa yang membezakan deposit mudah kepada bank dengan faedah dari deposit.

deposit bank

Apakah perbezaan antara deposit dan deposit?

Deposit ini termasuk definisi yang besar, dan sumbangannya adalah salah satu daripada jenis utamanya. Perbezaan pertama antara deposit dan deposit adalah hanya tunai yang boleh bertindak sebagai pinjaman. Iaitu, pelanggan bank membuka akaun, menyimpan sejumlah wang ke atasnya dan meletakkannya di pelupusan organisasi perbankan ini untuk masa yang jelas (atau berterusan, apabila diminta). Untuk tempoh penyimpanan yang ditentukan, bank berhak untuk melupuskan dana ini mengikut budi bicaranya sendiri.

Jenis deposit

Deposit di bank mempunyai beberapa jenis, bergantung kepada syarat-syarat kontrak antara institusi kewangan dan pelanggan. Jadi bank boleh menawarkan penempatan wang dengan syarat:

 • deposit terkumpul - deposit dengan penambahan;
 • akaun simpanan line;
 • deposit dengan syarat permintaan;
 • simpanan;
 • deposit multicurrency;
 • deposit dengan permodalan;
 • deposit keselamatan;
 • pencen;
 • pelaburan.

Setiap jenis kontrak mempunyai ciri-ciri sendiri, serta nuansanya. Sebelum ini, untuk memberi keutamaan kepada pelaburan ini atau jenis pelaburan itu, adalah perlu untuk mengkaji dengan lebih terperinci apa hak dan kewajipan yang akan diberikan oleh pelanggan (pendeposit), dan apa kelebihan dan hak yang diterima oleh bank di bawah perjanjian tersebut.

deposit dalam mata wang asing

Deposit Kumulatif

Jika anda menganggap semua deposit yang menguntungkan di bank, maka deposit simpanan adalah alternatif yang baik untuk segera. Dari pilihan pertama, ini dicirikan oleh keupayaan untuk membuat "infusi" tetap dana ke dalam akaun utama - deposit dengan penambahan. Iaitu, dengan meletakkan jumlah tertentu dalam bank pada peratusan, pelanggan mengikut budi bicara sendiri secara beransur-ansur boleh meningkatkan badan deposit dengan meletakkan deposit baru pada akaun ini.

Dalam kes ini juga, keadaan meletakkan wang pada suatu terma yang ketat ditetapkan dalam kontrak atau untuk tempoh deposit permintaan juga terpakai. Satu-satunya nuansa adalah bahawa pelanggan berjanji untuk sentiasa mengisi akaun untuk jumlah tertentu (anda boleh lebih, tetapi tidak kurang) yang dinyatakan dalam kontrak. Kadar untuk deposit sedemikian akan berbeza bergantung kepada syarat-syarat yang diberikan oleh bank kepada pelanggan.

Deposit jangka pendek

Di antara semua produk yang ditawarkan oleh bank, ia patut memberi perhatian kepada deposit menguntungkan yang lain - jangka pendek. Satu ciri sumbangan sedemikian dalam tempoh kesahihannya. Beliau bermaksud meletakkan sejumlah besar wang kepadanya untuk masa yang sangat singkat. Idea utama sumbangan sedemikian adalah peluang bagi klien untuk mendapatkan sejumlah besar tunai antara transaksi kewangan yang serius. Selalunya deposit sedemikian digunakan oleh penduduk:

 • jika dikehendaki, dengan cepat mendapatkan pendapatan tambahan daripada sejumlah besar wang;
 • menjamin sejumlah wang yang besar dari pencuri;
 • apabila menjual dan membeli harta alih dan harta alih yang mahal.

Cara paling mudah untuk mengesan operasi adalah dengan contoh ini. Seorang individu melakukan transaksi menjual sebuah apartmen. Bayaran dibuat secara tunai, iaitu sejumlah besar wang tunai yang terdapat di tangan seseorang. Untuk menyimpan wang tunai di rumah tidak selamat dan kemudian pelanggan datang ke bank dengan niat untuk membuat sumbangan. Jika dalam masa terdekat, pendeposit akan membuat pembelian utama, ia tidak akan menguntungkan baginya untuk memasuki kontrak untuk jangka masa tertentu dan kemudian bank menyediakannya dengan produk di mana klien boleh membuka akaun selama beberapa hari.

deposit bank

Deposit Permintaan

Satu lagi jenis aliran tunai yang popular melalui bank adalah pendapatan atas deposit. Jadi, dengan kehadiran sejumlah besar wang, seorang klien boleh membuka akaun dan membuat sumbangan atas syarat bahawa anda boleh menggunakan kewangan pada bila-bila masa. Deposit sedemikian sangat popular sebagai salah satu jenis deposit simpanan mendesak atau sumbangan dengan permodalan. Oleh itu pelanggan, mendeposit sejumlah besar wang ke dalam akaun, di bawah minat, selepas beberapa saat mempunyai peluang untuk menarik balik atau menambah jumlah tertentu.

Produk bank sedemikian mudah jika seseorang, jika terdapat sejumlah besar, tidak merancang untuk membuat pembelian utama dalam masa terdekat. Wang terletak pada akaun dalam bentuk asalnya, pelanggan boleh menambah (baik, atau tidak menambah) ke akaun kemudahan itu, tetapi dapat menarik balik minat pada bila-bila masa. Terdapat peluang untuk menggunakan semua sumbangan atau bahagiannya pada bila-bila masa mengikut kehendak.

Kelebihan:

 • tiada sekatan ke atas jumlah deposit;
 • kebebasan penuh tindakan klien.

Kelemahan:

 • keadaan tidak menguntungkan untuk jumlah yang kecil;
 • kadar faedahnya rendah.

Menguntungkan dari sisi kewangan produk sedemikian akan menjadi pelanggan hanya jika sejumlah besar wang diletakkan. Dengan jumlah deposit yang sederhana untuk pengumpulan faedah, adalah bernilai memilih produk bank lain. Deposit permintaan akan mudah untuk pengumpulan jangka panjang atau sebagai sumbangan kanak-kanak "sehingga dewasa".

Deposit simpanan

Memahami persoalan apa deposit, ia patut memberi perhatian kepada satu lagi jenis perkhidmatan. Produk bank sedemikian sebagai deposit simpanan hanya menguntungkan apabila sejumlah besar wang diletakkan di dalam akaun. Dalam kes ini, matlamat pendeposit adalah pendapatan faedah dari deposit. Badan deposit mesti stabil sepanjang jangka waktu yang ditetapkan dalam kontrak. Deposit sedemikian tidak boleh ditarik balik dari bank pada bila-bila masa, hanya selepas tamat tempoh di bawah kontrak. Pilihan deposit ini memerlukan pematuhan ketat dengan peraturan.

Deposit multicurrency

Adalah penting untuk mengetahui apa deposit ada dalam pilihan pelbagai mata wang. Posisi monetari yang tidak stabil membuat bank-bank mencari dan membuat tawaran menguntungkan baru untuk pelanggan. Jadi deposit multicurrency akan membolehkan pelanggan menggunakan penukaran mata wang dalam deposit mengikut budi bicaranya sendiri. Amalan kewangan menunjukkan bahawa deposit dalam mata wang asing adalah pelaburan yang paling menguntungkan.

Deposit dengan permodalan

Deposit simpanan segera - dimiliki oleh kategori yang paling mudah dan paling mudah untuk pilihan klien untuk meletakkan wang di bank dengan minat. Kelebihan utama pilihan ini termasuk:

 • keupayaan pelanggan untuk memantau semua transaksi dengan deposit;
 • hak untuk melupuskan deposit pada bila-bila masa mengikut budi bicaranya;
 • menerima peratusan yang lebih tinggi daripada bank;
 • peluang untuk menarik balik wang pada bila-bila masa;
 • akruan kepentingan berlaku pada jumlah sebenar pada akaun (permodalan faedah berterusan).

Keadaan permodalan faedah berterusan adalah deposit paling menguntungkan jika pelanggan tidak menarik balik dana dan faedah terakru untuk masa yang lama. Kemudian dengan peningkatan secara beransur-ansur dalam badan sumbangan, peratusan juga meningkat. Dalam meningkatkan jumlah ini, peningkatan akruan faedah ke atas akaun deposit.

deposit apa itu

Deposit keselamatan

Untuk sepenuhnya menghayati gambar polisi ikrar, seseorang mesti mempunyai idea tentang apa deposit itu, di mana badan deposit bukan sekadar deposit kumulatif, tetapi juga dengan deposit keselamatan. Jadi, untuk memberikan takrif deposit deposit adalah paling mudah dengan contoh tertentu. Selalunya deposit jenis ini digunakan semasa menyewa perumahan atau harta alih dan tak alih yang lain. Pemilik, tuan tanah, untuk menginsuranskan hartanya terhadap faktor manusia (kerosakan harta, kegagalan membayar bil utiliti, dll.).

Deposit pencen

Terdapat pilihan apabila seseorang perlu menggunakan deposit jangka panjang. Apakah deposit pencen - produk perbankan seperti ini boleh dibentuk selama beberapa tahun. Ini adalah deposit yang paling menguntungkan dengan penambahan. Beberapa tahun sebelum bersara, pelanggan bank membuka akaun deposit simpanan, di mana terdapat potongan tetap dari kad untuk pembayaran (gaji).

Apabila bersara, pelanggan mempunyai hak:

 • Gunakan sumbangan anda mengikut budi bicara anda;
 • tambah badan deposit pada budi bicara;
 • hanya ambil perhatian sebulan sekali.

Deposit persaraan juga boleh meminimumkan potongan kepentingan sekali sebulan pada kad pencen pelanggan. Pilihan deposit ini memerlukan pengenalan yang menyeluruh dengan semua syarat yang ditawarkan oleh bank. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada terma dan syarat insurans deposit. Risiko adalah bahawa bank boleh "membakar" dan kemudian penjimatan pendeposit akan disimpan hanya oleh insurans yang direka dengan baik.

Deposit pelaburan

Sekiranya pelanggan berminat dengan persoalan tentang cara membuat wang ke atas deposit, bank memberikannya kepada produk seterusnya - deposit pelaburan. Ini adalah inovasi relatif dalam pasaran kewangan pasca-Soviet. Asas deposit sedemikian adalah syarat-syarat yang lazimnya termasuk syarat-syarat di mana klien menganggap kewajiban untuk membeli bahagian dana pelaburan. Kelebihan deposit sedemikian adalah jika pasaran berkembang, maka pelanggan berada dalam pendapatan, tetapi jika pasaran turun, pelanggan akan kehilangan wang. Pilihan deposit ini hanya dapat diterima jika pelanggan menyedari kelebihan dan risiko memainkan bursa saham.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 35 = 37