Posted on

apakah firewall itu

Pada masa ini, sukar untuk membayangkan kekurangan teknologi komputer dalam kehidupan seharian kita. Dengan semua jenis peranti mudah alih, komputer sepenuhnya kadang-kadang diperlukan tidak hanya di pejabat, tetapi juga di rumah. Untuk operasi komputer tanpa gangguan dan perlindungannya, penting untuk mengetahui apa firewall dan program tambahan lain.

Contents

Firewall rangkaian – apa itu?

Di antara sebilangan besar perisian, sistem operasi komputer termasuk perlindungan pra-pemasangan. Firewall atau firewall adalah sejenis skrin pelindung antara Internet dan komputer itu sendiri, yang merupakan satu set program untuk mengesan dan menyekat serangan penggodam. Sebagai peraturan, ia menghidupkan sebelum akses pertama ke Internet dan menyediakan peluang untuk perlindungan data peribadi yang berkesan. Terserah kepada pengguna untuk memutuskan sama ada untuk melumpuhkan firewall sebelum memulakan kerja.

Apakah fungsi firewall dan firewall?

Pengguna berpengalaman komputer peribadi sering tertanya-tanya mengapa firewall diperlukan. Firewall sedemikian menyediakan fungsi berikut:

 • pengesahan data yang datang dari Internet;
 • Bergantung pada tetapan program, anda boleh melangkau mereka ke komputer peribadi atau menyekatnya;
 • Sistem perlindungan ini meliputi semua jenis program penggodam – cacing, virus, serangan berniat jahat.

Apakah perbezaan di antara firewall dan firewall?

Terdapat pendapat bahawa firewall lebih berfungsi dan mudah dikonfigurasikan, tetapi bagi setiap tuan, pandangannya sendiri dan pengalaman peribadi mengenai apa firewall, dan ia akan lebih baik atau lebih buruk daripada firewall. Seringkali anda boleh mendengar nama firewall firewall, firewall. Terma ini menggabungkan satu fungsi penting untuk komputer – perlindungan program yang dipasang dan data peribadi di atasnya. Untuk memahami soalan, perlu mengetahui firewall dan firewall. Sesetengah pengguna tidak melihat perbezaan di dalamnya, yang lain membezakan yang berikut:

 1. Firewall (diterjemahkan dari bahasa Jerman sebagai “dinding batu besar”) biasanya firewall terbina dalam untuk sistem operasi Windows.
 2. Firewall (dari firewall Bahasa Inggeris – “tembok api”) – program pihak ketiga.

tetapan firewall

Adakah saya memerlukan firewall jika saya mempunyai antivirus?

Persoalan yang popular ialah sama ada anda memerlukan firewall di komputer anda jika program antivirus dipasang di atasnya. Pendapat pakar mengenai masalah ini menyimpang. Di satu pihak, program prapasang mengimbas aplikasi yang keluar dari rangkaian atau menyambung dengannya dari luar, dan antivirus tersebut berfungsi dengan jenis fail tertentu yang tertanam dalam sistemnya dan memeriksa sumber-sumber tersebut apabila ia dibuka pada komputer.

Ternyata operasi sistem pertahanan yang berbeza diarahkan pada kumpulan sumber jahat yang berlainan. Kaedah berurusan dengan mereka, sebagai peraturan, juga berbeza. Sebagai contoh, jika anda mempunyai virus Trojan pada komputer anda, firewall akan mematikan kerja aktifnya, menetralkannya, dan antivirus akan cuba mencari dan menghapuskan atau menyembuhkannya. Sebaliknya, pemasangan beberapa program keselamatan boleh menjejaskan kelajuan seluruh sistem secara keseluruhan. Dalam sesetengah kes, operasi sistem keselamatan tambahan mungkin memberi kesan kepada fungsi yang sama seperti program yang telah dipasang sebelumnya.

Firewall mana yang lebih baik?

Memilih program perlindungan untuk komputer peribadi, adalah penting untuk mempertimbangkan tahap kerahsiaan maklumat yang disimpan di atasnya dan aktiviti menggunakan rangkaian Internet di seluruh dunia. Untuk menjawab soalan kepentingan, adalah wajar untuk mempertimbangkan fungsi sistem perlindungan individu. Operasi komputer yang tidak selalu boleh dipercayai dan cekap akan bergantung kepada harga produk perisian untuk perlindungannya. Firewall percuma kadang-kadang sama baiknya dengan analog. Terdapat beberapa ciri yang perlu anda perhatikan apabila memilih firewall:

 • satu set peralatan pelindung yang berbeza;
 • kemungkinan menyekat, menyembuhkan atau mengalih keluar perisian hasad;
 • antara muka program yang boleh diakses;
 • keperluan untuk kemas kini berkala;
 • fungsi tambahan kawalan ibu bapa, menyekat spanduk pengiklanan, pemantauan trafik Internet.

firewall adalah

Bagaimanakah firewall berfungsi?

Firewall atau firewall adalah program yang tidak membenarkan serangan penggodam untuk mendapatkan akses kepada maklumat sulit di komputer dan melindunginya daripada program berniat jahat, virus dan cacing. Biasanya, sistem keselamatan ini menapis lalu lintas Internet mengikut kod yang diprogramkan di dalamnya dan menyekat akses ke komputer dari luar. Bergantung kepada tindakan yang dibenarkan dalam tetapan, program yang mencurigakan akan ditolak atau dilangkau.

Bagaimana jika firewall menyekat Internet?

Ia sering berlaku bahawa firewall menyekat sambungan ke Internet. Pada masa yang sama, akses kepada beberapa sumber mungkin terhad, atau mungkin tiada sambungan ke rangkaian. Sekiranya tiada pengalaman dengan tetapan ini, adalah dinasihatkan untuk menghubungi sokongan teknikal atau pemaju program firewall. Bergantung pada jenis skrin perlindungan dan tetapannya, tindakan berikut mungkin berguna:

 • mulakan semula komputer dan program firewall;
 • Tetapkan semula skrin rangkaian;
 • dalam tetapan skrin pelindung, buka kunci aplikasi;
 • jika terdapat antivirus, periksa keserasiannya dengan firewall.

Bagaimanakah saya menambah aplikasi untuk pengecualian firewall?

Program-program yang dibenarkan oleh pengguna untuk dijalankan akan dipanggil pengecualian firewall. Mereka termasuk dalam senarai tetapan rangkaian rangkaian dan boleh diubah secara manual. Untuk Windows Firewall, tindakan ini dilakukan seperti berikut:

 1. Dengan mengklik butang Start dalam panel kawalan komputer, anda perlu mencari tetingkap firewall.
 2. Dalam tetingkapnya, pilih “Benarkan program atau komponen untuk dijalankan …”.
 3. Kemudian buka butang “Pilih program lain”, dan pilih program yang diingini dari senarai juntai bawah. Sekiranya ia tidak terdapat di dalam senarai, ia boleh didapati melalui butang Lihat.
 4. Dalam tetingkap “Program Permulaan …”, program yang diperlukan akan dipaparkan. Menambah dawai bersamaan ke petak senarai, pengguna menambah pengecualian untuk firewall.

bagaimana untuk melumpuhkan firewall

Bagaimanakah saya dapat mengaktifkan firewall?

Untuk operasi tetap perisian ini, anda hanya perlu menghidupkannya pada kali pertama anda memulakan komputer. Bagaimana untuk memulakan firewall – bergantung kepada antara muka program dalam tetingkap tetapan firewall keselamatan, anda perlu memilih butang Dayakan / Lumpuhkan, dan pilih kotak pilihan yang sesuai untuk semua jenis rangkaian, rumah atau orang awam.

Bagaimana saya mengkonfigurasi firewall?

Selepas memikirkan cara membuka firewall, penting untuk memilih komponen yang diperlukan untuk pengguna individu. Selalunya tetapan firewall termasuk item berikut, yang boleh dilanjutkan dalam versi yang berbeza:

 • pengecualian untuk firewall – program boleh dipilih secara manual atau dihapus sama sekali;
 • pemilihan rangkaian yang dipantau oleh skrin – memasang sesuatu untuk yang sedia ada atau memilih yang tambahan dari senarai pada komputer;
 • pembalakan pada cubaan tersekat atau tidak terjawab untuk menyambung dan program – dalam persetujuan tetingkap yang berasingan untuk menyimpannya dengan tontonan seterusnya.

Bagaimana untuk melumpuhkan firewall?

Adalah penting untuk diingat bahawa melumpuhkan perlindungan sedemikian kerana tiada antivirus tambahan boleh menjejaskan operasi komputer peribadi. Sekiranya anda masih mempunyai soalan tentang cara mematikan firewall, anda harus kembali ke tetapannya dan pilih butang Hentikan atau Dayakan / Disable bergantung pada jenis firewall.

Di samping itu, anda mungkin perlu melumpuhkan perlindungan tersebut pada permulaan yang berikutnya, yang mana “jenis firewall” dipilih dalam sifat firewall. Untuk mengelakkan akibat yang tidak baik dari tindakan untuk mengkonfigurasi sistem komputer, adalah disarankan untuk mempercayai seorang pakar yang kompeten.

bagaimana untuk membolehkan firewall

Bagaimana saya memadam firewall?

Sekiranya firewall berasal dari sistem operasi, anda tidak boleh memadamnya. Ia hanya mungkin untuk mematikan firewall. Jika skrin perlindungan pihak ketiga dipasang pada komputer, penghapusan biasanya dilakukan untuk mana-mana program lain. Sebagai contoh, melalui menu “Tambah atau Buang Program”.

Apabila memulakan kerja pada komputer, adalah penting untuk mengingati bahawa maklumat peribadi disimpan di atasnya, dan dasar keselamatan maklumat sering beroperasi di tempat kerja, yang tidak membenarkan pendedahan data sulit. Sebelum memulakan sistem, anda tidak sepatutnya melupakan firewall dan berapa banyak ia boleh digunakan untuk melindungi komputer peribadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *