Posted on

apa kebanggaan

Manusia adalah orang emosi, dengan peraturan kehidupan yang mantap. Dia mempunyai rizab tenaga yang besar, dengan bantuan pancaindera menunjukkan sikapnya terhadap dunia di sekelilingnya, tetapi potensi apa yang dipertanggungjawabkan dengan pemikiran seseorang dan apa emosi yang dipancarkannya dalam proses berkomunikasi dengan orang bergantung kepada dirinya sendiri. Apakah kebanggaan dan mengapa ia dipanggil dosa manusia untuk manusia – mari kita cuba untuk merumuskan.

Kebanggaan – apakah itu?

Kebanggaan adalah rasa keunggulan orang sebelum orang lain. Ini penilaian yang tidak mencukupi untuk nilai peribadi. Ia sering membawa kepada kesilapan yang bodoh, yang mana orang lain menderita. Kebanggaan ditunjukkan dalam rasa tidak hormat terhadap orang lain dan kehidupan mereka, masalah. Orang yang mempunyai rasa kebanggaan memuji pencapaian hidup mereka. Mereka menentukan kejayaan mereka sendiri oleh aspirasi dan usaha peribadi, tanpa memperhatikan bantuan Tuhan dalam keadaan kehidupan yang jelas, mereka tidak mengiktiraf fakta sokongan orang lain.

Dalam bahasa Latin, kebanggaan istilah bunyi “superbia”. Kebanggaan adalah dosa fana kerana sebab semua sifat yang wujud dalam diri seseorang dari Pencipta. Untuk melihat sendiri sumber semua pencapaian hidup dan untuk mempertimbangkan bahawa segala-galanya di sekelilingnya adalah buah-buahan dari pekerjaan sendiri adalah benar-benar salah. Kritikan orang-orang di sekeliling dan perbincangan tentang kegagalan mereka, penghinaan kegagalan – menghiburkan kebanggaan orang dengan bangga.

apa kebanggaan?

Tanda kebanggaan

Perbualan orang tersebut didasarkan pada “I” atau “MY”. Manifestasi kebanggaan – dunia di mata orang bangga, yang terbagi menjadi dua bahagian yang tidak sama rata – “Dia” dan semua yang lain. Dan “semua yang lain” berbanding dengannya adalah tempat kosong, tidak layak perhatian. Jika anda ingat “semua yang lain”, maka hanya untuk perbandingan, dalam cahaya yang menggalakkan untuk kebanggaan – bodoh, tidak berterima kasih, salah, lemah dan sebagainya.

Kebanggaan dalam Psikologi

Kebanggaan boleh menjadi tanda pembiakan yang tidak wajar. Sebagai seorang kanak-kanak, ibu bapa dapat memberi inspirasi kepada anaknya bahawa dia adalah yang terbaik. Untuk memuji dan menyokong kanak-kanak adalah perlu – tetapi untuk tujuan tertentu, tidak dicipta, dan memberi ganjaran palsu – untuk membentuk kebanggaan, seseorang dengan harga diri yang terlalu tinggi. Orang seperti ini tidak tahu bagaimana menganalisis kelemahan mereka. Pada zaman kanak-kanak, mereka tidak mendengar kritikan dan tidak dapat menganggapnya sebagai dewasa.

Selalunya kebanggaan memusnahkan hubungan – ia tidak menyenangkan untuk berkomunikasi dengan bangga. Pada mulanya, rasakan diri anda sebagai urutan magnitud yang lebih rendah, dengarkan monolog yang angkuh, bukan keinginan untuk membuat keputusan kompromi, seperti tidak banyak. Bakat dan kebolehan orang lain, dipukul oleh kebanggaan, tidak mengenali. Jika mereka secara terbuka dilihat dalam masyarakat atau syarikat, maka orang bangga akan secara terbuka menghina mereka dan dalam setiap cara menafikan.

Apakah kebanggaan dalam Orthodoksi?

Dalam Orthodoksi, kebanggaan dianggap dosa utama, ia menjadi sumber kejahatan rohani yang lain: kesombongan, keserakahan, kebencian. Yayasan di mana keselamatan jiwa manusia dibina adalah Tuhan di atas segalanya. Kemudian kita mesti mencintai sesama kita, kadang-kadang dengan mengorbankan kepentingan kita sendiri. Tetapi kebanggaan rohani tidak mengiktiraf hutang kepada orang lain, ia tidak merasa belas kasihan. Keistimewaan, menonjolkan kebanggaan, adalah kerendahan hati. Ia memperlihatkan dirinya dalam kesabaran, berhemah, dan ketaatan.

apa kebanggaan?

Apakah perbezaan antara kebanggaan dan kebanggaan?

Kebanggaan dan kebanggaan – mempunyai makna yang berbeza dan menyatakan dirinya dalam watak seseorang dengan alasan yang berlainan. Kebanggaan adalah rasa kegembiraan untuk sebab-sebab tertentu yang khusus. Ia tidak meremehkan atau memalukan kepentingan orang lain. Kebanggaan – sempadan, ia menandakan nilai kehidupan, mencerminkan dunia dalaman, membolehkan seseorang dengan perasaan ikhlas untuk bersukacita atas pencapaian orang lain. Kebanggaan menjadikan seorang lelaki menjadi hamba prinsipnya sendiri:

 • memaksa hubungan dibina berdasarkan prinsip ketidaksamaan;
 • tidak memaafkan kesilapan;
 • mempunyai dendam;
 • tidak mengenali bakat manusia;
 • cenderung untuk menegaskan diri terhadap kerja orang lain;
 • tidak membenarkan seseorang belajar daripada kesilapannya sendiri.

Punca Kebanggaan

Masyarakat moden membentuk pandangan bahawa seorang wanita boleh lakukan tanpa seorang lelaki. Kebanggaan wanita tidak mengenali kesatuan keluarga – perkahwinan, di mana kepala lelaki dan pendapatnya harus menjadi yang utama. Seorang wanita dalam hubungan tersebut tidak mengiktiraf hak seorang lelaki, dengan jelas meletakkan kemerdekaannya sebagai hujah, dan berusaha untuk menundukkan kehendaknya. Adalah penting untuk dia menang dalam hubungan dengan prinsip yang tidak dapat dielakkan. Untuk mengorbankan cita-cita sendiri untuk kepentingan keluarga, untuk wanita yang bangga tidak dapat diterima.

Kawalan yang berlebihan, menggergaji dan kerengsaan wanita terhadap perkara-perkara kecil – racun kehidupan kedua-duanya. Semua skandal selesai hanya selepas lelaki itu mengakui kesalahannya dan Ego wanita menang. Sekiranya seorang lelaki dipaksa memuji keunggulan pasangan untuk sebarang alasan kecil, dia berasa malu. Cintanya mencemarkan – ada panas keghairahan, dan dia meninggalkan keluarga.

apa yang menjadi kebanggaan3

Apa yang membawa kepada kebanggaan?

Pride dipanggil kompleks inferiority. Rasa keunggulan yang tidak sihat terhadap orang lain tidak membenarkan seseorang mengakui kelemahan mereka, menggalakkan mereka untuk membuktikan dalam setiap hal kes mereka – berbohong, membual, mencipta dan menyebarkan. Kasar dan bangga telah mengembangkan rasa kekejaman, kemarahan, kebencian, kemarahan, penghinaan, dengki dan keputusasaan – yang merupakan sifat orang lemah dalam semangat. Buah kebanggaan adalah pemikiran negatif yang menimbulkan tingkah laku agresif terhadap orang lain.

Bagaimana untuk menghilangkan kebanggaan?

Kebanggaan dipanggil musuh kebahagiaan sendiri. Ia membentuk pendapat palsu mengenai makna kehidupan seseorang, menghina rakan-rakannya. Kebanggaan boleh memusnahkan sekutu keluarga, tidak termasuk kemungkinan mengekstrak pengalaman daripada kesilapan sendiri. Mengatasi kebanggaan tidak mudah. Pertama, ia mesti diiktiraf sebagai perasaan negatif, yang mesti ditindas dan dibasmi. Tetapi bagaimana menangani kebanggaan pada contoh-contoh tertentu:

 • untuk mengiktiraf kuasa atas Agung, untuk melihat diri sebagai sebutir pasir di lautan Alam Semesta;
 • belajar dari orang – perhatikan usaha mereka, mengenali kejayaan mereka yang mempunyai lebih banyak pencapaian, ambil contoh yang baik dari mereka;
 • bersyukur atas bantuan dan petua;
 • Jangan menyesuaikan diri dengan pencapaian orang lain, jangan mengurangi kepentingan orang lain;
 • berkongsi pengalaman positif dengan orang lain;
 • untuk menunjukkan sokongan yang tidak berkepentingan dengan tidak termasuk sebagai asas pujian dan penghargaan;
 • mencari keperibadian yang berwibawa dan meminta untuk menunjukkan kesilapan, kelemahan – untuk memberikan kritikan yang disasarkan;
 • jangan pelanggaran, jangan mengumpulnya di bilik mandi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 + = 65