Posted on

apakah kemunafikan

Apabila seorang lelaki dengan ciri-ciri sifat itu muncul dalam kerja kolektif, semua orang cuba untuk menjauhkannya dari sejauh mungkin. Tidak mungkin seorang munafik boleh mempunyai sahabat sejati, kerana tidak ada yang tahu apa yang dapat anda harapkan dari orang tersebut. Sekarang kita bercadang untuk memahami apa kemunafikan dan apa yang dimaksudkan sebagai hipokrit.

Kepura-puraan - apa ini?

Setiap daripada kita mempunyai konsep sendiri mengenai kemunafikan dan apa yang baik, dan apa yang tidak bermoral. Kualiti seperti kemunafikan manusia adalah salah satu yang terburuk dalam semua agama dan budaya. Hipokrasi biasanya dipanggil kualiti moral negatif, yang terdiri daripada melakukan perbuatan tidak bermoral untuk kepentingan anti-manusia dan kepentingan diri sendiri. Dalam situasi seperti itu, seseorang boleh mengatakan satu perkara dan melakukan sesuatu yang sama sekali berbeza. Dari orang munafik anda tidak pernah tahu apa yang diharapkan, kerana orang seperti itu sering tidak dapat diramalkan untuk orang lain.

Hypocrisy - Psikologi

Sebelum menilai seseorang untuk kelakuannya, penting untuk memahami dan memahami mengapa seseorang bertindak dalam satu atau lebih cara. Mungkin dia mempunyai alasan sendiri untuk perbuatan tidak bermoral. Walaupun tidak ada keperluan untuk membenarkan tindakan sedemikian. Tingkah laku tidak bermoral ini mempunyai sebab tersendiri. Psikologi tahu mengapa orang-orang munafik:

  1. Ketakutan. Dia sering menjadi punca kemunafikan, kerana ia memaksa seseorang untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan dan kemunafikan.
  2. Keinginan seseorang untuk kelihatan kepada orang lain lebih baik daripada dia sebenarnya. Orang seperti itu jarang menunjukkan pendapat peribadi. Penghakiman mereka sendiri yang ingin mereka tolong.
  3. Tinjauan hidup tidak cukup jelas. Ia berlaku bahawa seseorang tidak mempunyai prinsip kehidupan tertentu, dan dia tidak tahu apa yang dia kehendaki. Oleh sebab itu, dia harus munafik.

Siapa yang munafik?

Ramai tahu bagaimana kemunafikan dalam masyarakat moden. Orang yang mempunyai kualiti moral semacam itu sering boleh menukar pandangan hidup dan sikap mereka sendiri bergantung pada manfaatnya. Konsep seperti kemunafikan mempunyai banyak sinonim - ia adalah penipuan, dvuhdushie, duplikat, krivodushie dan berpura-pura. Sangat menarik bahawa konsep kepura-puraan berasal dari perkataan "pelakon". Orang munafik nampaknya memakai "topeng" ketika dia dalam keadaan tertentu. Orang semacam itu mencari keuntungan untuk diri sendiri sentiasa dan dalam segala hal, walaupun mereka tidak memerlukannya sama sekali.

kemunafikan bagaimana untuk melawan

Adakah munafik baik atau buruk?

Jawapan kepada soalan itu, kepura-puraan - baik atau buruk, tidak jelas - ia tidak baik. Jika anda mahu, anda boleh menemui banyak alasan untuk kelakuan ini. Semua orang secara berkala bergantung kepada keadaan - ia adalah pelik untuk mengubah tingkah laku mereka, bercakap dengan satu kasar, dan dengan orang lain dengan lembut. Walau bagaimanapun, kepura-puraan memaksa orang memakai "topeng" dan hanya melakukan apa yang mereka perlukan dalam keadaan ini. Anda boleh bercakap mengenai hakikat bahawa orang-orang seperti itu mengkhianati diri mereka sendiri. Saya tidak suka hidup dengan rasa berdebar-debar. Dalam jiwa, setiap orang ingin menjadi dirinya sendiri dan tidak mencuba peranan orang lain.

Kepura-puraan - tanda-tanda

Apabila anda mengatakan satu perkara ke wajah anda, dan berbisik di belakang anda, tidak mungkin tingkah laku sedemikian boleh dipanggil baik. Untuk memahami bahawa seseorang munafik tidak begitu sukar. Untuk ini penting untuk mengetahui tanda-tanda utama tingkah laku yang tidak seimbang dalam masyarakat:

  1. Falseness. Jadi jika seseorang telah ditangkap lebih dari satu kali dalam penipuan, maka seseorang dapat yakin bahawa dia adalah munafik sebenar, dari mana seseorang itu harus menyimpan sejauh mungkin.
  2. Ketidakupayaan atau keengganan untuk memenuhi janji-janji seseorang. Apabila seseorang tidak dapat menyimpan perkataannya, maka dengan tingkah laku ini ia menggantikan orang yang percaya kepadanya, dipercaya. Kadang-kadang terdapat situasi di mana ia tidak mudah untuk memenuhi janji, tetapi dalam banyak kes munafik tidak dapat menyimpan kata-katanya kerana kemalasan atau kepalsuannya sendiri.
  3. Perfidy. Apabila seseorang secara sedar ingin menipu seseorang, maka dia melakukan perbuatan khianat. Orang sebegini sering dipanggil pengkhianat, kerana mereka gagal untuk tetap setia pada janji dan perbuatan mereka.
  4. Bersifat perkauman dan berpura-pura. Orang munafik sering mahu kelihatan lebih baik daripada yang sebenarnya. Oleh itu, keperibadian seperti berpura-pura dan menipu orang lain.

Bersifat perkauman dan tidak bermoral

Sering kali kita bertanya kepada diri sendiri apakah kemunafikan dalam hidup kita dan bagaimana ia berbeza dari kepalsuan. Kedua-dua sifat ini negatif dan pada masa yang sama bertentangan dengan kejujuran, keikhlasan dan kejujuran. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan di antara mereka. Duplikat mempunyai watak bertahan dan sering dianggap sebagai perlindungan daripada masalah. Adapun kepura-puraan, ini bermaksud keinginan untuk mendapatkan keuntungan dari situasi tertentu dan meletakkan diri sendiri di atas orang lain.

yang munafik

Kepura-puraan dan kemunafikan

Secara kolektif mereka menerima orang-orang yang boleh dipanggil munafik dan munafik. Dari orang-orang semacam itu, semua mahu kekal sejauh mungkin. Konsep-prinsip kemunafikan dan kemunafikan sama-sama tidak bermoral dan negatif dalam setiap masyarakat manusia. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai banyak perbezaan. Dengan kepura-puraan mereka memahami kejahatan rahsia, kebencian, keikhlasan dan kebaikan. Hanness adalah satu bentuk ketakwaan dan ketakwaan, dinyatakan dalam penafian sikap tidak bermoral.

Kehalusan - bagaimana untuk melawan

Semua orang tahu bahawa kemunafikan adalah naib dan ia perlu untuk melawannya. Iaitu, biarkan segala yang ada dan terus hidup seperti ini dan tidak dapat diteruskan. Walau bagaimanapun, walaupun dikehendaki, pemilik kualiti ini tidak dapat melakukan apa-apa untuk perubahan tersebut. Untuk menyingkirkan kualiti negatif ini yang anda perlukan:

  1. Kawal tindakan dan kata-kata anda sendiri. Ia perlu menganalisis semua tindakan dan pada masa yang sama tidak membenarkan pembohongan.
  2. Tinggal jujur ​​selalu dan dalam segala-galanya. Perlu difahami bahawa kemunafikan adalah manifestasi kelemahan sementara. Kedudukannya adalah salah satu perbezaan penting antara orang yang kuat.
  3. Meningkatkan harga diri. Sekiranya seseorang pasti benar, maka dia tidak boleh menjadi munafik. Baginya, tingkah laku ini tidak boleh diterima.

Harmoni dalam agama Kristian

Ia boleh dikatakan secara tidak langsung bahawa dalam Kekristianan Ortodoks, kemunafikan adalah dosa. "Dasar kemunafikan terletak, dan bapa dusta adalah syaitan" - jadi dikatakan tentang kemunafikan dalam Alkitab. Pada masa yang sama, tidak kira sama ada negeri, kolektif buruh atau keluarga. Tiada komuniti boleh berdiri jika ia dibahagikan di dalam, kerana pemisahan adalah pelanggaran keutuhan dan kekuatan masyarakat sedemikian. Atas sebab ini, seseorang dengan yakin boleh mengatakan bahawa untuk semua orang Kristian Ortodoks tingkah laku ini tidak dapat diterima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 71 = 80