Posted on

apa yang LGBT

Orang mempunyai hak untuk hidup bahagia mengikut keyakinan dan perasaan mereka sendiri. Setiap tahun semakin banyak orang bercakap tentang pilihan seksual mereka, dan orang ramai mengubah kemarahan mereka dan penolakan total kepada sikap yang lebih setia.

Apakah LGBT?

Di dunia terdapat singkatan yang berbeza digunakan, jadi kombinasi huruf LGBT bermaksud semua minoriti seksual: lesbian, gay, biseksual dan orang transgender. Singkatan LGBT mula digunakan pada akhir abad ke-20 untuk menekankan aspek-aspek yang berbeza dari seksualiti dan identiti jantina. Makna yang dimasukkan ke dalam empat huruf ini adalah untuk menyatukan orang-orang orientasi bukan tradisional dengan kepentingan, masalah dan matlamat yang sama. Tugas utama orang LGBT adalah pergerakan hak-hak minoritas seksual dan jantina.

Simbol orang LGBT

Masyarakat mempunyai beberapa tanda yang berbeza dalam kandungan bermakna, dan mereka diciptakan untuk menyatakan diri dan menonjol di kalangan orang ramai. Mencari apa yang LGBT, anda harus menunjukkan simbol yang paling umum semasa ini:

 1. Segitiga Pink. Salah satu simbol tertua yang muncul semasa Nazi Jerman, ketika homoseksual menjadi mangsa Holocaust. Pada tahun 1970, segitiga warna merah jambu menjadi lambang pergerakan, dengan itu melakukan selari dengan penindasan moden minoriti.
 2. Bendera Pelangi. Dalam LGBT, pelangi melambangkan perpaduan, kepelbagaian dan keindahan masyarakat. Dia dianggap sebagai kebanggaan dan keterbukaan. Bendera pelangi dicipta oleh artis G. Baker untuk perarakan gay pada tahun 1978.
 3. Lambda. Dalam fizik, simbol bermakna “berehat potensi”, yang melambangkan perubahan masa depan dalam masyarakat. Terdapat makna yang lain, mengikut mana lambda dikaitkan dengan keinginan masyarakat untuk kesamaan sivil.

Siapa aktivis LGBT?

Setiap arus mempunyai pemimpin yang melaksanakan fungsi penting. Aktivis LGBT cuba melakukan segala-galanya untuk membuat perubahan dalam kerangka perundangan dan menyesuaikan sikap mereka terhadap minoriti seksual. Ini penting untuk orang ramai mempunyai peluang untuk menyesuaikan diri dalam masyarakat. Aktivis menganjurkan perarakan yang berbeza dan perompak kilat lain. Matlamat mereka adalah untuk meletakkan orang awam kepada masyarakat.

Simbol LGBT

LGBT – untuk dan menentang

Penganut dan penyokong pengesahan perkahwinan sesama jenis menggunakan argumen norma dan moral yang berbeza. Walau bagaimanapun, beberapa orang berpaling kepada sains, yang memberikan bahan yang baik untuk dipikirkan. Argumen untuk “minoriti LGBT”:

 1. Perkahwinan sama-seks tidak luar biasa, kerana orientasi seksual hampir selalu semula jadi.
 2. Masyarakat dan sains LGBT mengesahkan bahawa tidak ada perbezaan psikologi di antara pasangan biasa dan pasangan yang sama, kerana semua orang mengalami set emosi yang sama.
 3. Psikologi Amerika melakukan penyelidikan dan mendapati bahawa pasangan lesbian memberikan anak-anak mereka asas yang lebih baik dan permulaan untuk kehidupan masa depan.

Argumen yang mengatakan bahawa gerakan LGBT tidak mempunyai hak untuk wujud:

 1. Kajian guru dan ahli sosiologi percaya bahawa kanak-kanak dalam keluarga sejenis tidak selesa, terutamanya dalam keluarga tanpa bapa.
 2. Fenomena homoseksual belum cukup dipelajari oleh sains, dan lebih-lebih lagi ia menyangkut keadaan kanak-kanak yang berpendidikan dalam perkahwinan yang sama dengan seks.
 3. Minoriti seksual memusnahkan peranan jantina tradisional yang terbentuk dalam Zaman Batu.

Diskriminasi LGBT

Minoriti seksual diskriminasi dalam pelbagai bidang kehidupan. Penindasan diperhatikan dalam keluarga dan masyarakat. Hak orang LGBT dilanggar apabila orang-orang orientasi seksual dan orang-orang transgender bukan tradisional dipecat dari kerja, mereka diusir dari institusi pendidikan dan sebagainya. Di banyak negara, diskriminasi diperhatikan walaupun di peringkat perundangan, sebagai contoh, terdapat larangan kerajaan mengenai penyebaran maklumat mengenai homoseksual. Mencari LGBT, anda harus menunjukkan hak minoriti mana yang dilanggar.

 1. Di sesetengah institusi perubatan, doktor menafikan penjagaan kesihatan homoseksual dan orang transgender.
 2. Kemunculan masalah yang tidak munasabah di tempat kerja dan di institusi pendidikan.
 3. Serangan terhadap integriti peribadi, kerana banyak wakil generasi muda menunjukkan pencerobohan terhadap orang LGBT.
 4. Maklumat peribadi, iaitu, mengenai orientasi seksual, boleh didedahkan kepada pihak ketiga.
 5. Kemungkinan untuk secara rasmi membuat keluarga.

LGBT apa itu

LGBT – Kekristianan

Sikap terhadap hak-hak minoriti seksual terutamanya dikaitkan dengan konsep-konsep gereja yang berlainan:

 1. Konservatif. Para fundamentalis menafikan hak orang yang mempunyai orientasi bukan tradisional, menganggap mereka sebagai penjenayah dan bagi mereka LGBT adalah dosa. Di sesetengah negara Eropah, hak orang LGBT dianggap berdasarkan kebenaran evangelikal, jadi orang Kristian mengakui beberapa hak sivil.
 2. Katolik. Gereja ini percaya bahawa orang dilahirkan dengan orientasi yang tidak konvensional dan sepanjang hidup menghadapi cabaran yang berlainan, maka mereka perlu diperlakukan dengan bijak dan dengan penderitaan.
 3. Liberal. Gereja-gereja sedemikian percaya bahawa diskriminasi terhadap orang yang mempunyai orientasi bukan tradisional tidak dapat diterima.

LGBT – Selebriti

Ramai selebriti tidak menyembunyikan orientasi mereka, dan mereka secara aktif berjuang untuk hak-hak orang LGBT. Mereka adalah contoh bagi mereka yang malu untuk mendedahkan dalaman mereka yang sebenar.

 1. Elton John. Pada tahun 1976, penyanyi mengumumkan orientasi bukan tradisionalnya, yang menjejaskan popularitinya. Kini dia sudah berkahwin dan mempunyai dua orang anak.
 2. selebriti lgbt

  Elton John

 3. Chaz Bono. Pada tahun 1995, anak perempuannya mengaku bahawa dia seorang lesbian, dan kemudian dia menukar jantinanya. Dia bekerja sebagai penulis dalam majalah untuk minoriti seksual. Menyokong penyanyi Cher LGBT dan mengatakan bahawa dia bangga dengan anak perempuannya.
 4. sher lgbt

  Chaz Bono

 5. Tom Ford. Pada tahun 1997, pereka terkenal mengisytiharkan orientasinya. Sekarang dia telah berkahwin dengan editor-in-chief versi lelaki majalah Vogue itu. Sejak 2012, mereka membesarkan anak lelaki.
 6. lgbt minoriti

  Tom Ford

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 22