Posted on

bagaimana untuk menjalin hubungan dengan anak lelaki dewasa

Konflik dari bapa dan kanak-kanak wujud dalam semua peringkat umur, begitu banyak ibu bapa cuba mencari cara untuk menjalin hubungan dengan anak lelaki dewasa. Kesilapan utama generasi yang lebih tua ialah mereka tidak boleh menerima hakikat bahawa anak lelaki itu sudah dewasa, dan sudah waktunya untuk berhenti mengawalnya.

Bagaimanakah ibu bapa boleh memperbaiki hubungan mereka dengan anak lelaki dewasa mereka?

Adalah tidak masuk akal dan pelik untuk melihat anak lelaki dewasa, yang ibu saya menjaga sebagai bayi yang tidak bersalah. Sudah tentu, anak lelaki sentiasa kekal untuk ibu bapa anak-anak, tetapi hubungan itu mesti bergerak ke tahap yang baru, tetapi tetap dekat dan hangat pada masa yang sama.

Pertama sekali, adalah perlu untuk memahami bahawa anak itu bukan harta ibu bapa, dan walaupun pada tahun-tahun remaja anak lelaki itu tidak terlalu berusaha untuk kebebasan, menjadi dewasa, dia akan menentang penjagaan yang berlebihan. Oleh itu, ibu bapa perlu menukar gaya hubungan dengan ibu bapa-anak kepada orang dewasa dewasa. Tanda pertama hubungan semacam itu adalah kehadiran hormat, kerana anak lelaki kini berada di kedudukan yang sama dengan ibu bapanya.

Ibu bapa yang ingin mengetahui cara menjalin hubungan dengan anak dewasa – anak lelaki atau anak tiri – mesti mendengar nasihat pakar psikologi berikut.

  1. Anda tidak boleh memberi tekanan kepada anak lelaki dewasa anda, menggunakan pengalaman anda sendiri sebagai hujah. Seorang kanak-kanak dewasa mesti sendiri “mengisi benjolan” dan mendapat pelajaran hidup mereka.
  2. Adalah perlu untuk meninggalkan egoisme orang tua – anak mempunyai kedudukannya sendiri, dan ia harus dihormati.
  3. Nasihat yang tidak diundang adalah cara lain untuk mengasingkan seorang anak lelaki, walaupun keputusan seorang anak dewasa salah, dia sendiri bertanggungjawab untuknya.
  4. Jika ibu bapa terlalu tenggelam dalam kehidupan anak dewasa, isyarat bahawa dia tidak mempunyai hidupnya sendiri. Di mana-mana umur seseorang harus mempunyai kepentingan sendiri, hubungan, perbuatannya.
  5. Jika anak lelaki dewasa sering terganggu oleh sikap negatifnya, anda perlu menulis senarai kebaikannya dan memohon kepadanya dalam situasi yang sukar. Anak lelaki harus bangga dengan ibu bapanya, dan jika seseorang ingin menjaga seseorang, seseorang mesti mempunyai kucing atau anjing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =