Posted on

Blackmail dan peras ugut - bagaimana untuk bertindak dengan pemogarah?

Setiap orang mempunyai tempat yang lemah, dan "pedal kawalan" sedemikian mencari pengkritiknya. Perampingan adalah keganasan psikologi sebenar, yang mana undang-undang memberikan hukuman yang nyata. Tetapi, walaupun dengan semua perlindungan rakyat oleh undang-undang, sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa, kerana di dunia yang luas, pemeras dan peretas sangat mahir.

Blackmail - apa itu?

Ugut - adalah satu kesalahan jenayah yang melibatkan ancaman pendedahan keterangan yang menuduh (maklumat, gambar, video, audio) untuk mendapatkan keuntungan atau perkhidmatan konsesi dikehendaki. Blackmail adalah cara terbaik untuk memanipulasi orang, dan setiap daripada kita boleh menjadi mangsa pemerasan

Psikologi memeras ugut

Untuk bersiap sedia untuk bertemu dengan penipuan, dan tahu apa yang perlu dilakukan dengan memeras ugut, anda harus terlebih dahulu memahami psikologi fenomena ini. Kuasa ke atas mangsa! Ini adalah kesan keseluruhan pemerasan, jadi ancaman memeras ugut adalah tekanan tekanan utama, yang membolehkan anda memandu mangsa ke sudut dan menundukkan diri, memaksa anda menjalankan perintah untuk kebaikan anda sendiri. Pada dasarnya, pemogok tidak berhenti, mereka mendapat apa yang mereka inginkan, dan mereka terus menindas orang, menuntut pemenuhan keinginan mereka dan memperkaya diri mereka atas perbelanjaannya dan seterusnya.

Pemerasan emosi

Salah satu bentuk manipulasi isi rumah adalah tenaga-vampirisme dan pemerasan emosi, yang hanya menjadi satu perkara - untuk mendapatkan apa yang dikehendaki dengan apa-apa cara. Di kebanyakan keluarga terdapat saudara-mara sedemikian. Dari mulut mereka terbang ancaman, reproaches, mengejar satu matlamat. Dan bagi "persuasi" sedemikian hampir semua orang memberi, tidak mengesyaki bahawa mereka sendiri menaikkan diri mereka kepada pangkat mangsa pemerasan.

Terdapat tiga jenis penyiksa emosi:

 1. "Tiran" memerlukan penyerahan tanpa syarat. Bertindak keras, dalam mencapai matlamatnya yang keras kepala, bertenaga, tidak memberikan mangsa sedikit pun penolakan. Penanganan kasar terhadap ancaman: "Cuba jangan melakukannya ..." atau "Saya memberi amaran kepada anda untuk kali terakhir ...", membawa mangsa ke dalam keadaan penindasan emosi dan kemurungan.
 2. "Pesakit". Pelaku pemerasan jenis ini adalah bertentangan dengan yang pertama. kelemahan pura-pura, sakit, kemurungan menjadikan saudara penyayang untuk pergi kepada mereka pada kesempatan. Selalunya ucapan suram berakhir dakwaan penyakit yang serius atau keinginan untuk mati, bunuh diri yang dirancang, atau frasa "tiada siapa yang mengasihi Aku, tidak faham, semua meludah pada saya" untuk mencapai memenuhi keperluan vampire tenaga.
 3. "Bersalah tanpa rasa bersalah". Pemogok tersebut adalah psikologi halus yang dapat memberi inspirasi kepada mangsa mereka dengan idea tentang rasa bersalah atau rasa tanggungjawab kepada mereka. "Yang bersalah" secara praktikal memacu diri mereka ke dalam perhambaan itu dan percaya bahawa setiap orang melakukan hal yang benar, mengabadikan keinginan pemogarah.

Perasaan seksual seksual

Dalam hubungan antara orang, serangan seksual boleh berlaku, tetapi ia dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Merakam dalam hubungan. Dia adalah temperamental, dia tidak begitu. Sebagai akibat dari ketidaksetimenan temperamen, lambat laun ultimatum akan timbul: "tidak dengan kamu, jadi dengan yang lain." Dalam keadaan ini, perhubungan itu biasanya ditakdirkan untuk kegagalan, kerana di bawah tekanan pertalian intim malar hanya akan menyebabkan kerengsaan dan jijik.
 2. Paksaan untuk seks di bawah tekanan. Ini adalah senario yang biasa untuk kebanyakan hubungan, berdasarkan laman temu janji atau pada pihak. Sebagai pemerhati peraturan dalam keadaan ini adalah lelaki, menuntut dari keintiman wanita, dan yang kedua dapat setuju tanpa banyak keinginan karena takut kehilangan pengantin lelaki yang menjanjikan. Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa ramai lelaki hanya boleh memancing, dengan itu memeriksa kegemaran wanita untuk kemudahan.
 3. Paksaan untuk keintiman atau penyediaan beberapa jenis perkhidmatan, atau sebagai bayaran untuk menyembunyikan bahan yang berkompromi. Ini adalah jenis penipuan seksual yang paling tidak masuk akal yang berkaitan dengan keganasan.

Tanda-tanda pemerasan

Senjata pemogram yang paling penting adalah informasi, yang disokong oleh bukti. Ini boleh menjadi gambar terang, mengorbankan rakaman audio atau video. Dalam hubungan peribadi, seorang pemberi kuasa boleh memainkan perasaan untuknya, sebagai contoh, mengancam dengan bunuh diri, memecahkan hubungan, penderitaan moral. Selalunya mangsa tidak selalu menyedari pergantungannya terhadap penagih. Tentukan ini boleh dilakukan dengan aspek-aspek berikut:

 • mencari alasan untuk tindakannya terhadap pemberontak itu;
 • melakukan perbuatan untuk menyenangkan orang lain;
 • pematuhan yang tidak dipersoalkan;
 • prestasi perbuatan terhadap kehendak seseorang, untuk penghentian penderitaan orang yang disayangi;
 • kekurangan wasiat dan subordinasi penuh.

Bagaimana jika anda diperasatkan?

Ugut dan peras ugut, sebenarnya, merupakan satu jenayah pada satu berbau - wang tebusan. Ia segera harus diperhatikan bahawa sebahagian besar tidak spekulator mahupun "pengganas" dalam negeri tidak teragak-agak untuk memberikan yang diingini, dan terus terus menggunakan kuasanya ke atas mangsa dalam usaha untuk memenuhi cita-cita mereka sendiri. Oleh itu, anda perlu tahu apa yang perlu dilakukan dengan memeras ugut dan bagaimana untuk bertindak dengan penyiksa.

memeras ugut

Bagaimana untuk bertindak dengan pemoged?

 1. Jangan panik sama sekali. Anda perlu menarik diri sendiri dan berfikir dengan sihat.
 2. Jangan mengambil kira apa yang diperintahkan oleh pemberontak itu, kerana matlamat utamanya adalah untuk menakut-nakuti dan mengambil segala-galanya di bawah kawalannya. Kelakuan dengan tenang, kerana tingkah laku ini dari anda pasti tidak mengharapkan tingkah laku sedemikian.
 3. Jangan cuba berunding dengan pemberontakan itu dan jangan beri dia apa yang dia minta. Dalam keadaan ini, lebih baik mengambil masa untuk mendapatkan pegawai penguatkuasa undang-undang memahami perkara ini.
 4. Jika anda diperas oleh maklumat, sebaiknya beritahu saudara-mara anda mengenai "dosa" anda kepada saudara-mara anda. Jadi anda akan membentangkan maklumat seperti itu, tanpa perhiasan dan memeras ugut anda tidak akan mempunyai apa-apa.

Bagaimana untuk menghapuskan blackmailer?

Pertahanan utama terhadap memeras ugut adalah mutlak mengabaikan perintis. Jika anda tidak bertindak balas terhadap ancaman, semakin besar kemungkinan untuk menghentikan pemerasan, kerana matlamat pemerah tidak bertolak ansur, dan keuntungan. Jangan lupa bahawa terbaik pertahanan - serangan, iaitu dakwaan itu, dan hukuman untuk memeras ugut menyediakan ayat sebenar dan serius atas banyak sebab, bergantung kepada keseriusan jenayah. Pertimbangkan tanggungjawab untuk memeras ugut pada contoh undang-undang Persekutuan Rusia:

 • Seni. 163 dari Kanun Jenayah - pemerasan, sehingga 15 tahun penjara dan denda sehingga 250 ribu Rubel;
 • Seni. 138 Kanun Jenayah - pelanggaran kerahasiaan surat-menyurat boleh dihukum dengan denda hingga 80 ribu Rubel;
 • Seni. 137 Kanun Jenayah - pelanggaran privasi. Hukuman sehingga 2 tahun penjara dan denda sehingga 250 ribu Rubles.

Bagaimana untuk membuktikan pemerasan?

Penipuan dan memeras ugut adalah dua konsep yang menyatu dalam kod jenayah, dan asas keterangan yang mempunyai banyak nuansa. Bagaimana pula, untuk membuktikan fakta memeras ugut:

 1. Cuba buat tangkapan skrin surat-menyurat atau merakamkan perbualan dengan pemogarah.
 2. Apabila penyerang mengumumkan tuntutannya, cuba lengahkan pemindahan wang atau apa yang diperlukan penipu. Dan dalam apa jua keadaan jangan pergi tentang penipu tanpa keselamatan di pihak penyiasatan, kalau tidak, fakta memeras ugutan akan membuktikan hampir mustahil.
 3. Seterusnya, anda perlu menghubungi penguatkuasa undang-undang dengan pernyataan terperinci dan peruntukan semua bukti memerangi ugutan dan aktiviti jenayah lain.
 4. Selepas bermulanya prosiding jenayah, mematuhi semua keperluan polis. Ada kemungkinan bahawa ia akan datang kepada teknologi pengintipan (wiretapping, penembakan rahsia) dan tag tag.
 5. Apabila menghubungi pengintip, bersikap secara semulajadi supaya "ikan tidak meninggalkan cengkaman keadilan", mengesyaki sesuatu yang salah.
 6. Selepas menyelesaikan siasatan dan mendapatkan semua bukti yang diperlukan, anda boleh yakin bahawa penipu akan menerima hukuman sebenar untuk memeras ugut.

pemerasan emosi

Filem tentang memeras ugut

Salah satu genre paling topikal di pawagam adalah filem dan siri mengenai pemerasan:

 1. "Penipu yang indah". Tindakan siri ini terikat dengan empat orang perempuan, yang satu tahun selepas kematian sahabat mereka, Alison mula memeras ugut yang tidak diketahui. Di tangan pemanah adalah banyak rahsia dan rahsia mereka, bahkan mereka yang diketahui hanya kepada si mati.
 2. "Musuh Negara". Apabila anda secara tidak sengaja menjadi pemilik keterangan yang menuduh seorang pegawai berpangkat tinggi, ia tidak lagi jelas yang dalam kes ini adalah mangsa yang paling sesuai untuk memeras ugut, kerana memburu sebenar bermula pada anda.
 3. "Kecantikan dan Binatang". Adakah anda bersedia untuk menyelamatkan nyawa bapa anda di penjara di raksasa istana? Langkah serius yang akan mengubah nasib Belle yang cantik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =