Posted on

jenis kerjaya

Konsep kerjaya muncul agak baru-baru ini dan menunjukkan hasil dari aktiviti buruh yang sadar seseorang atau, dengan kata lain, pertumbuhan rasmi.

Konsep dan jenis kerjaya perniagaan

Kerjaya perniagaan adalah pertumbuhan yang lebih profesional dari seseorang, yang termasuk menaikkan status sosial, mengumpul pengalaman buruh, meningkatkan jumlah pengetahuan profesional dalam bidang tertentu aktiviti.

Mengenai tempat pertumbuhan kerjaya, ada jenis dan jenis kerjaya perniagaan:

1. Kerjaya intra-organisasi, melibatkan laluan pelbagai peringkat pertumbuhan profesional, latihan dan pembangunan, sehingga persaraan di syarikat atau organisasi yang sama.

2. Kerjaya interorganizational, termasuk laluan semua peringkat buruh aktiviti profesional di pelbagai perusahaan dan firma.

Kerjaya interorganizational boleh termasuk, juga 2 subspesies:

 • kerjaya khusus, membolehkan anda melibatkan diri dalam jenis aktiviti yang sama di perusahaan yang berbeza.
 • kerjaya tidak khusus, yang memungkinkan untuk mengubah bukan sahaja tempat kerja, tetapi juga secara langsung jenis aktiviti sepanjang keseluruhan laluan kerja, dari latihan ke persaraan.

3. Kerjaya Centripetal, tidak dapat diakses oleh pelbagai pekerja dan tidak dapat dilihat oleh orang lain. Peluang ini diberikan kepada pekerja yang mempunyai hubungan peribadi yang rapat dengan pihak pengurusan di luar organisasi. Kerjaya sedemikian mengandaikan pergerakan ke arah kedudukan kepimpinan teras. Terima kasih kepada kerjaya seperti ini, seorang pekerja boleh menghadiri mesyuarat dan mesyuarat, baik formal maupun tidak rasmi, yang tidak dapat diakses oleh pekerjanya dan tergolong dalam masyarakat sosial tertinggi, ketika menduduki kedudukan yang luar biasa.

Mengenai hierarki jawatan, seseorang boleh mempertimbangkan jenis kerjaya perniagaan seperti:

 • mendatar;
 • menegak.

Jenis dan peringkat kerjaya

Kerjaya, serta kerjaya perniagaan, bermakna promosi ke kerjaya dan peningkatan kemahiran kerja seseorang. Ia bergantung kepada banyak cara pada pilihan profesion dan langkah pertama seseorang di jalan untuk menjadi diri sendiri, sebagai seorang profesional dalam bidang tertentu. Yang penting di sini adalah juga penilaian yang adil terhadap kualiti dan kelemahan positif pekerja. Lagipun, hanya dalam kes ini, anda boleh membina matlamat profesional anda dengan betul untuk masa depan. Jalan kerja boleh berkembang dengan cara yang berbeza. Ia boleh stabil atau dinamik, bergantung kepada berapa lama seseorang menghabiskan pekerjaan.

Pakar dalam bidang ini membezakan 2 jenis kerjaya, yang menurut definisi mereka sangat serupa dengan jenis kerjaya perniagaan:

 • profesional;
 • intraorganizational.

Setiap orang untuk hidupnya, tanpa mengira jenis aktiviti profesional dan peluang kerjaya, melangkah beberapa peringkat laluan kerjaya, yang boleh digambarkan sebagai berikut:

  jenis kerjaya perniagaan

 1. Belia - dari 15 hingga 25 tahun. Masa untuk memilih profesion dan percubaan pertama untuk bekerja di organisasi.
 2. Pembentukan - dari 25 hingga 30 tahun. Ia secara konvensional menganggap bahawa peringkat ini berlangsung selama 5 tahun, di mana pekerja menguasai profesion pilihan.
 3. Promosi - dari 30 hingga 45 tahun. Masa yang paling sesuai untuk kemajuan dalam tangga kerjaya.
 4. Kerja stabil - dari 45 hingga 60 tahun. Masa untuk menyatukan ketinggian profesional yang dicapai.
 5. Pencen - dari 60 hingga 65 tahun. Penyiapan pekerjaan, persaraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 27