Posted on

keadaan yang memberi kesan

Melihat siri detektif, kita sering mendengar ungkapan "keadaan memberi kesan", dan apa yang dimaksudkan dan apa tanda-tandanya hanya diketahui oleh doktor dan penyiasat. Tetapi manusia semata-mata juga tertanya-tanya apa jenis keadaan ini dan mengapa orang yang melanggar undang-undang cuba meyakinkan penyiasatan bahawa mereka bertindak dalam keadaan yang memberi kesan.

Apakah kesannya?

Mempengaruhi adalah keadaan kegembiraan emosi yang ganas yang timbul akibat keganasan, buli, penghinaan yang teruk atau situasi jangka panjang yang mempunyai kesan traumatik pada jiwa manusia. Bergantung pada jenis kesan, ia boleh menjadi mitigasi atau sepenuhnya tidak termasuk keadaan liabiliti jenayah, dan boleh diiktiraf sebagai faktor yang memburukkan lagi.

Walau bagaimanapun, kegembiraan emosi yang kuat menjadikan proses yang tidak berkaitan dengannya, lebih perlahan. Iaitu, seseorang menumpukan perhatiannya hanya pada objek yang menyebabkan kemarahannya (keputusasaan, kemarahan), yang lain tidak menyedarinya atau mengingati beberapa saat dengan peluang tulen.

Selalunya, keadaan memberi kesan kepada orang yang tidak seimbang dan mempunyai ciri yang lemah. Secara luar, ini dapat diwujudkan dalam pergerakan tertunda atau aktivitas berlebihan. Juga seseorang boleh bertukar merah atau pucat, ucapannya akan berselang-seli, pergerakan boleh dirantai atau huru-hara. Walau bagaimanapun, keadaan yang menjejaskan tidak boleh gagal untuk menunjukkan dirinya dalam apa cara sekalipun.

Psikologi mengenai keadaan memberi kesan

Dalam psikologi, terdapat tiga jenis keadaan afektif: patologi, fisiologi pada tanah patologi dan fisiologi.
Kesan patologi adalah gangguan jangka pendek yang menyakitkan jiwa, yang disertai dengan tindakan impulsif, kehilangan memori penuh atau lengkap, kekeliruan dalam kesedaran. Selalunya tindakan manusia disertai dengan ucapan yang tidak sepatutnya dan gesticulation yang berlebihan. Keadaan ini biasanya berakhir dengan kelemahan umum, mengantuk atau tidur nyenyak. Keadaan patologi yang berpotensi memerlukan rawatan, dan oleh itu orang tersebut tidak bertanggungjawab atas tindakan mereka dan dianggap gila.

Fisiologi memberi kesan kepada asas patologi berlaku pada orang-orang yang mempunyai keabnormalan mental (neurasthenik, psikopat).

Kesan fisiologi dilihat sebagai keadaan emosi yang kuat, tiba-tiba timbul sebagai tindak balas kepada tekanan, kekecewaan. Dalam kes ini, orang itu menyedari tindakan itu, tetapi tidak dapat mengawalnya.

Tanda-tanda keadaan yang memberi kesan

Tanda-tanda yang paling penting bagi keadaan yang mempengaruhi adalah seperti berikut:

  1. Tiba-tiba kejadian. Mempengaruhi menyita manusia, melanggar kehendaknya.
  2. Jangka pendek. Berapa lamakah tempoh keghairahan terakhir? Angka yang tepat tidak boleh dipanggil, biasanya beberapa minit, atau bahkan saat.
  3. Dinamika adalah bahan letupan. Iaitu, dalam tempoh yang sangat singkat, keadaan mencapai maksimum.
  4. gejala afektif

  5. Keamatan dan intensiti tempoh memberi kesan. Biasanya orang pada masa ini terdapat peningkatan kekuatan fizikal.
  6. Mengurangkan pengaruh pada jiwa. Seseorang yang berada dalam keadaan tidak dapat menilai keadaan dengan secukupnya, fleksibiliti pemikiran berkurangan, kawalan diri dikurangkan kepada hampir sifar.
  7. Meningkatkan aktiviti motor. Ciri-ciri pergerakan tidak senonoh dan tidak masuk akal.
  8. Perubahan vegetatif - kemerahan (blanching) kulit, mulut kering, perubahan suara, arrhythmia bernafas, dll.

Akibat dari kesan boleh menjadi kehilangan memori atau amnesia lengkap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 5