Posted on

komunikasi sebagai interaksi

Komunikasi adalah sebahagian daripada kewujudan manusia.

Manusia adalah makhluk sosial, oleh itu, dalam proses kehidupan, orang terpaksa berinteraksi. Interaksi boleh berlaku pada tahap yang berbeza, salah satunya adalah komunikasi. Ini adalah proses yang kompleks dan pelbagai proses penubuhan dan membangun hubungan dan hubungan antara orang (atau lebih kurang makhluk pintar). Sebagai peraturan, komunikasi disertai oleh interaksi praktikal orang. Proses ini menjadi lebih lengkap jika orang bingung dengan matlamat yang sama dan persepsi terhadap pencapaian mereka. Matlamat dan pandangan bersama membuka jalan bagi kepercayaan dan pemahaman.

Interaksi dan komunikasi

Komunikasi adalah satu bentuk interaksi khas, mungkin antara sekurang-kurangnya dua makhluk pintar (tidak semestinya orang), akibatnya terdapat pertukaran informasi yang dinyatakan dalam satu bentuk atau yang lain. Terdapat banyak sistem penghantaran maklumat yang berbeza, salah satunya ialah bahasa, iaitu ucapan manusia. Terdapat sistem pertukaran maklumat lain yang menambah komunikasi ucapan (gerak isyarat, warna, bau, tetapi perlu diingati bahawa dalam budaya yang berbeza makna mereka berbeza).
Oleh itu, boleh dikatakan bahawa komunikasi adalah bentuk khas dari beberapa makhluk, yang membawa kepada kemunculan hubungan dan hubungan psikik yang memastikan pertukaran maklumat bersama. Selalunya, komunikasi berlaku dengan pelbagai manifestasi emosi, bagaimanapun, emosi bukan komponen komunikasi wajib.

Komunikasi sebagai interpersonal interaksi adalah mungkin hanya antara makhluk hidup. Sebagai contoh, ia boleh menjadi orang dan / atau beberapa orang cetacea. Sehingga kini, dipercayai bahawa spesies lain yang tidak boleh bertindak sebagai subjek, tidak boleh dianggap sebagai mempunyai keperibadian sepenuhnya. Persoalan ini kontroversial dan tidak cukup dipelajari, terutamanya jika ia adalah persoalan primata yang lebih tinggi, serta persaudaraan dan persekolahan yang lain, yang munasabah di peringkat mereka.

Dianggap bahawa persoalan tentang kemungkinan perkembangan peribadi dalam organisma bergantung kepada kewujudan sistem isyarat kedua.

Fenomena komunikasi selalu membangkitkan kepentingan saintis: psikolog ahli sosiologi, biologi dan ahli falsafah. Dalam setiap sains, komunikasi dianggap berbeza dari sudut pandangan yang berbeza.

Mekanisme interaksi dalam komunikasi

Keadaan komunikasi sangat mungkin disebabkan oleh fungsi mekanisme sosio-psikologi yang dipanggil. Mari kita pertimbangkan beberapa daripada mereka.

  1. Jangkitan Mental - ini adalah cara istimewa untuk memindahkan mood emosi dan mental, mengumpul orang ke dalam kumpulan (tarian, perhimpunan, panik, keseronokan sukan, ekstasi keagamaan). Jangkitan tidak sedarkan diri. Untuk kemunculan jangkitan mental memerlukan induktor menterjemah awal (iaitu, yang pertama). Selepas pengulangan berulang, latar belakang emosi saling dan dipergiatkan.
  2. Cadangan Adalah satu kesan yang tidak wajar (atau tidak memadai) daripada seseorang di atas (atau yang lain). Maklumat paksa dianggap sebagai tidak ternilai, tanpa kritikal. Cadangan difokuskan pada pembentukan keadaan mental khusus, berfungsi untuk mendorong tindakan tertentu. Ia dilakukan secara lisan (dengan ucapan), dan juga oleh gesticulation. Orang yang paling tidak selamat adalah yang paling banyak interaksi dan komunikasipenguasaan ciri dalam jiwa keadaan mood. Untuk berjaya memberi inspirasi kepada sumber maklumat (yakni kredibiliti) dan kekurangan daya tahan terhadap impak.
  3. Kepercayaan Adalah satu proses dan pada masa yang sama hasil daripada kesan sasaran program. Sistem keterangan, argumen rasional, berorientasikan kepada keperibadian, secara kritis ditala.
  4. Tiruan - satu fenomena yang memastikan pembiakan corak tingkah laku seseorang yang dia berkomunikasi. Norma dan nilai-nilai kumpulan dalam komuniti timbul kerana fenomena tiruan. Imitasi sosial-mental melakukan fungsi komunikatif, pampasan, interaktif dan perlindungan. Imitasi adalah berdasarkan mekanisme pengulangan biologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =