Posted on

Monopoli tulen

Monopoli tulen adalah organisasi pasaran di mana tiada persaingan sama sekali. Sekiranya anda beralih kepada takrif monopoli tulen, anda boleh mengetahui dengan organisasi pasaran sedemikian, penjual tunggal barangan itu mungkin, analog atau pengganti yang tidak terdapat dalam industri lain. Monopoli tulen adalah contoh jelas persaingan tidak sempurna.

Tegas dalam keadaan monopoli murni

Dalam keadaan monopoli murni, firma boleh tinggal hanya jika produk yang dihasilkannya unik, dan ia tidak mempunyai pengganti yang dekat.

Antara contoh perusahaan monopoli murni, anda boleh menyenaraikan semua jenis syarikat utiliti, tanpa perkhidmatan yang mana firma tidak boleh lakukan. Walaupun di dunia moden ada perjuangan dengan perusahaan monopoli, dalam beberapa kes kewujudan mereka dibenarkan oleh keperluan. Contohnya, di kampung dan kampung monopoli mungkin pembekal jentera pertanian atau syarikat pembaikan.

Tanda-tanda monopoli tulen

Monopoli bersih mempunyai ciri khusus tersendiri, yang sukar dibingungkan dengan fenomena lain dari sfera ekonomi. Ciri-ciri utama termasuk:

  • keunikan produk;
  • penjual tunggal;
  • memiliki jenis utama bahan mentah.

Sudah tentu, mempunyai kuasa sedemikian, sebuah syarikat monopoli dapat menetapkan harga dan mengatur imej tersebut dengan cadangan. Selalunya, firma tersebut dengan sengaja melebih-lebihkan harga produk, itulah sebabnya mereka mendapat keuntungan yang sangat tinggi. Bagi seorang ahli monopoli, tidak masuk akal untuk dibimbing oleh perkara-perkara ini selain daripada pertimbangan keuntungan peribadi. Oleh kerana pengguna tidak mempunyai pilihan, mereka masih perlu membeli barangan tersebut - atau enggan menggunakannya sama sekali. Itulah sebabnya monopoli tidak pernah melabur dalam pengiklanan - produknya semata-mata tidak diperlukan.

Perlu diingatkan bahawa persaingan monopoli dan tulen tulen (timbul apabila terdapat banyak pengeluar satu komoditi) mempunyai sambungan yang rumit: jika tiba-tiba syarikat lain cuba memasuki pasaran dengan produk yang sama, pertandingan itu akan sangat sukar. Di sini, keperluan untuk mendapatkan paten, lesen dan, sering kali, untuk mengatasi persaingan yang tidak adil terjejas.

Jenis monopoli murni

Walaupun ahli dan pakar dari bidang ekonomi menentang monopoli, mereka masih hadir dalam masyarakat moden. Terdapat beberapa jenis perusahaan seperti:

  1. Monopoli semulajadi - monopoli, yang muncul secara semulajadi disebabkan gabungan beberapa faktor operasi (contohnya, Beltransgaz atau RZD).
  2. Monopoli berdasarkan pengambilan mineral yang unik (sebagai contoh, syarikat "Norilsk Nickel").
  3. Monopoli dikawal dan dikawal selia oleh kerajaan. Jenis ini termasuk semua bekalan elektrik dan rangkaian bekalan haba.
  4. Buka monopoli - monopoli yang timbul berhubung dengan pengeluaran produk yang benar-benar baru (seperti dalam masa Apple, yang mencadangkan teknologi sentuhan).
  5. Monopoli tertutup - monopoli yang timbul dalam kes apabila negara melarang beberapa syarikat daripada apa-apa jenis aktiviti, persaingan tulen dan monopoli tulenyang membolehkan orang lain (sebagai contoh, sebuah kompleks perindustrian ketenteraan).
  6. Monopoli geografi - monopoli yang timbul di penempatan yang terletak jauh.
  7. Monopoli teknologi - monopoli, yang timbul daripada keunikan teknologi (seperti pada masa mereka adalah telefon rumah).

Monopoli tulen, jika anda melihat dengan teliti, tidak begitu jarang berlaku di dunia moden. Ia tidak ada dalam setiap industri bahawa persaingan adalah mungkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 57 =