Posted on

Muhibah dan reputasi perniagaan

Untuk bersaing di pasaran, usahawan dan pengurus pelbagai perusahaan, syarikat itu penting untuk memberi perhatian kepada reputasi perniagaan jenama. Pada masa yang sama, idea popular muhibah memainkan peranan penting di sini. Kami mencadangkan untuk mengetahui muhibah apa yang ada dalam perakaunan, jenis muhibah dan bagaimana perbezaannya antara satu sama lain.

Apakah maksud Goodwill?

Dalam rasa perakaunan muhibah – nilai kos reputasi perniagaan syarikat itu, yang menunjukkan perbezaan antara harga belian syarikat itu sebagai sektor kewangan dan hartanah bersepadu dan nilai agregat aset bersihnya. Muhibah adalah positif dan negatif. Secara harfiah dari bahasa Inggeris, kebaikan akan bermakna “muhibah” dan dalam konteks ini bermakna nikmat, pelencongan, kebajikan.

Bagaimana untuk mengira muhibah?

Menentukan pekali muhibah tidak begitu sukar. Untuk melakukan ini, anda perlukan:

  1. Pada nilai pasaran semasa, menilai keseluruhan set aset yang tersedia untuk perusahaan yang diambil alih seolah-olah mereka dibeli secara berasingan.
  2. Tentukan penunjuk aset bersih.
  3. Bandingkan kedua nilai.

Perbezaan yang terhasil boleh dipanggil muhibah atau muhibah negatif. Jika dibandingkan dengan aset tidak ketara yang lain, ia adalah adat untuk layak sebagai aset tak ketara yang tidak dapat dikenal pasti. Bagi mengenal pasti aset tak ketara, ia dicirikan oleh hakikat bahawa ia boleh dibeli bukan sahaja di sebelah, tetapi juga dibuat sendiri.

muhibah

Muhibah positif

Adalah diketahui bahawa tanggapan muhibah sangat menentukan pendapatan tambahan yang timbul daripada firma sebagai hasil daripada kelebihannya. Ia diterima untuk membezakan muhibah positif dan negatif. Yang pertama timbul apabila nilai agregat aset yang boleh dikenalpasti, serta kewajipan organisasi yang dibeli, adalah kurang daripada kos pemerolehannya.

Muhibah negatif

Satu lagi jenis muhibah yang dihasilkan apabila bahagian pembeli dalam nilai saksama aset dan liabiliti luar jangka yang telah diperoleh dalam kombinasi perniagaan melebihi kos pengambilalihan. Muhibah negatif – adalah muhibah yang timbul di mana nilai agregat aset dan liabiliti organisasi dikenal pasti melebihi kos membeli ia. Ia adalah penting bahawa pembeli sedang mengkaji pendekatan untuk penilaian dan peruntukan aset dan liabiliti luar jangka, dan untuk penilaian harga perolehan.

Muhibah dan reputasi perniagaan

Di bawah reputasi perniagaan difahami sebagai manfaat bukan material, yang merupakan penilaian aktiviti orang fizikal atau undang-undang dari segi kualiti perniagaan. Ini dipanggil perbezaan di antara harga semasa organisasi dan nilainya secara langsung pada kunci kira-kira. Jika kita bercakap mengenai nama baik, terdapat satu ucapan mengenai istilah ekonomi yang digunakan dalam perakaunan untuk mencerminkan nilai pasaran syarikat itu tidak mengambil kira kos liabiliti dan aset. Pekali muhibah disebabkan oleh aset tak ketara.

Muhibah adalah set faktor reputasi perniagaan, jenama nama yang baik, lokasi, keuntungan, pengiktirafan jenama, dan lain-lain, yang tidak boleh dikenal pasti secara berasingan daripada syarikat yang membolehkan anda untuk membuat kesimpulan tentang masa depan keuntungan peningkatan firma berbanding dengan keuntungan purata syarikat yang berdaya saing sama dan perusahaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 29