Posted on

Nilai manusia

Setiap tahun, masyarakat semakin jauh dari nilai-nilai rohani, yang pada mulanya dianggap universal, semakin penting adalah barangan material, teknologi terkini dan hiburan. Sementara itu, tanpa pembentukan nilai-nilai moral sejagat dalam generasi muda, masyarakat menjadi terfragmentasi dan merosot.

Apakah nilai sejagat?

Nilai-nilai yang dianggap universal, menyatukan norma-norma, moral dan mercu tanda dari banyak orang dari berbagai bangsa dan umur. Mereka boleh dipanggil undang-undang, prinsip, kanon, dll. Nilai-nilai ini tidak material, walaupun ia penting untuk semua manusia.

Nilai-nilai manusia bertujuan untuk mengembangkan kerohanian, kebebasan, kesetaraan di kalangan semua anggota masyarakat. Jika dalam proses pengetahuan diri orang pengaruh nilai sejagat tidak dipengaruhi, perbuatan keganasan dibenarkan dalam masyarakat, permusuhan, penyembahan "lembu uang", perbudakan berkembang.

Pemimpin nilai rohani sejagat adalah beberapa individu. Selalunya mereka dikenali ramai orang bahkan beberapa tahun selepas kematian. Tanah Rusia telah menimbulkan banyak keperibadian seperti itu, di antaranya anda boleh menyebut Seraphim Sarov, Sergius Radonezh, Matrona dari Moscow, Leo Tolstoy, Mikhail Lomonosov dan banyak lagi. Semua orang ini membawa kebaikan, kasih sayang, iman dan pencerahan.

Selalunya, nilai sejagat adalah objek seni. Keinginan untuk keindahan, keinginan untuk mewujudkan keunikan tersendiri, untuk mengetahui dunia dan diri sendiri yang membangkitkan semangat untuk mencipta, mencipta, merancang, mencipta sesuatu yang baru. Malah di kalangan masyarakat primitif menarik, mencipta patung, rumah-rumah yang dihiasi, muzik terdiri.

Perasaan manusia, martabat manusia, kesamarataan, iman, kejujuran, kewajipan, keadilan, tanggungjawab, mencari kebenaran dan makna hidup juga merupakan nilai sejagat. Penguasa pintar sentiasa menjaga penjagaan nilai-nilai ini - mereka membangun sains, membina kuil, merawat anak-anak yatim dan orang tua.

Pendidikan kanak-kanak berdasarkan nilai sejagat

Nilai manusia tidak semula jadi - ia diperoleh dalam proses pendidikan. Tanpa mereka, terutama dalam konteks globalisasi masyarakat moden, mudah bagi setiap individu untuk kehilangan keperibadian, kerohanian dan akhlaknya.

Pendidikan kanak-kanak terutama tertumpu kepada institusi keluarga dan pendidikan. Peranan kedua-duanya untuk kanak-kanak sangat besar, pengecualian dari pendidikan mana-mana pautan membawa kepada akibat buruk. Keluarga secara tradisinya adalah sumber nilai moral seperti cinta, persahabatan, kesetiaan, kejujuran, penyayang para penatua, dll. Sekolah - mengembangkan kecerdasan, memberi pengetahuan kanak-kanak, membantu dalam mencari kebenaran, mengajar kreativiti. Peranan keluarga dan sekolah dalam pendidikan mestilah saling melengkapi. Bersama-sama mereka harus memberi pengetahuan kanak-kanak tentang nilai sejagat seperti tanggungjawab, keadilan, rasa tanggungjawab, patriotisme.

Masalah utama dengan moral sejagat Pendidikan mengenai nilai sejagatnilai-nilai dalam masyarakat moden adalah disebabkan oleh hakikat bahawa alternatif untuk pendidikan yang diterima pakai di sekolah-sekolah Soviet masih dicari. Sudah tentu, ia mempunyai kekurangan (autoritarianisme, politisasi berlebihan, aspirasi untuk menunjukkan), tetapi ia mempunyai kelebihan yang ketara. Di dalam keluarga, generasi peninggalan moden sering ditinggalkan kepada dirinya sendiri kerana pekerjaan tinggi ibu bapa.

Gereja membantu untuk mengekalkan nilai kekal. Perintah Perjanjian Lama dan khotbah-khotbah Yesus sepenuhnya menjawab banyak persoalan Kristian yang mempengaruhi moralitas. Nilai rohani disokong oleh mana-mana agama rasmi, itulah sebabnya mereka adalah universal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 86 = 89