Posted on

tanggungjawab pengurus sumber manusia

Kehidupan berterusan, perubahan masa, dan dengan mereka orang dan profesion mereka. Dengan peredaran masa, masyarakat mempunyai tuntutan baru dan ini, tidak diragukan lagi, memerlukan perubahan tertentu. Baru-baru ini, pengurus sumber manusia moden, kami menamakan ketua jabatan kakitangan atau hanya – pegawai sumber manusia. Tetapi sekarang peranan pengurus HR telah berubah sedikit, dan mula memasukkan bukan sahaja mengisi buku kerja dan, menurut Kod Buruh, menghantar pekerja untuk berehat.

Apakah tanggungjawab pengurus HR?

Mari kita cuba memahami dengan intipati hari ini profesion ini. Pertama sekali, fungsinya termasuk komunikasi dengan orang, iaitu, memilih calon untuk kedudukan kosong, mewujudkan sistem untuk menggalakkan dan menghukum pekerja, serta mengekalkan dan bahkan mengembangkan gaya korporat syarikat. Ia adalah dari orang-orang ini bahawa suasana di kolektif sebahagian besarnya bergantung. Oleh itu, kecekapan pengurus SDM juga termasuk kewajipan untuk merumuskan dan menyampaikan kepada kakitangan tujuan dan misi perusahaan, untuk menjalankan aktiviti yang akan menyumbang kepada pengukuhan semangat dalaman organisasi, dan juga untuk mendedahkan kepada setiap pekerja prospeknya untuk kedudukannya. Ya, profesion ini tidak mudah dan pasti memerlukan latihan dan kemahiran khusus.

Keperluan asas untuk pengurus sumber manusia termasuk pendidikan tinggi, ia boleh menjadi undang-undang, ekonomi, psikologi, pedagogi, dan komersial – oleh dan besar, apa pun, tetapi semestinya mendalam dan sistematik. Perhatian khusus diberikan kepada kualiti moral. Seorang profesional dalam industri ini mesti dianjurkan, bijak, berkomunikasi dan praktikal. Pengurus pengambilan harus dapat berkomunikasi dengan baik dengan orang, dan orang yang bersamanya. Adalah penting bahawa tidak ada beban dalam komunikasi, kerana akan banyak bercakap tentang pekerjaan. Anda perlu dapat mendengar pekerja, menilai ciri-ciri tingkah laku mereka, dapat meramalkan kejayaan profesional, kadang-kadang membantu nasihat praktikal. Tetapi pada masa yang sama, ahli seperti itu harus menjadi pengurus yang baik. Pengurus kakitangan juga memerlukan kuasa dan kekukuhan, untuk dapat mengatasi tugas-tugas tersebut.

Tugas Pengurus Sumber Manusia

Hari ini, keperluan dan tanggungjawab berikut dikemukakan kepada setiap orang yang entah bagaimana berkaitan dengan profesion pengurus HR dalam satu cara atau yang lain:

 1. Mematuhi pasaran buruh, memiliki maklumat mengenai keadaan semasa dengan kakitangan, gaji purata di pasaran dan memaklumkan tentang kepimpinan ini.
 2. Jika perlu, menyiarkan maklumat mengenai kekosongan dalam media dan mengadakan wawancara dengan calon.
 3. Keupayaan untuk mencipta program profesional untuk setiap kekosongan individu, iaitu, adalah baik untuk mengetahui apa kualiti peribadi dan profesional calon untuk kedudukan tertentu.
 4. Keperluan kakitangan perancangan untuk masa terdekat dan masa depan, mewujudkan simpanan kakitangan, serta mencari orang yang tepat.
 5. Pengetahuan undang-undang buruh, asas-asas komunikasi perniagaan, bekerja dengan dokumen dan celik huruf baik ucapan lisan dan bertulis.
 6. Melukis dan melaksanakan kontrak buruh, kontrak dan perjanjian, pembentukan dan perakaunan fail peribadi pekerja.
 7. Pertubuhan program magang, latihan, latihan lanjutan, pengesahan pekerja, pembangunan, organisasi dan latihan, program sosial.
 8. Motivasi pekerja syarikat, mencari pendekatan individu kepada mereka.
 9. fungsi pengurus SDM

 10. Pelaksanaan kawalan ke atas pematuhan dengan peraturan dalaman perusahaan, mengambil bahagian dalam menyelesaikan konflik buruh dan pertikaian.
 11. Di samping itu, pemilikan pemikiran kreatif, minda analitik, memori jangka panjang dan operasi, serta perhatian dan pemerhatian yang berterusan.

Secara umum, dapat dikatakan bahawa kerja pengurus merekrut merupakan kombinasi rumit tugas rutin dan kreatif, tidak semua orang dapat mengatasi mereka. Bagaimanapun, jika anda merasakan kekuatan – dengan berani menakluk puncak pengurusan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1