Posted on

plasebo apa itu

Antara doktor pelbagai kepakaran, plasebo adalah minat khusus – bagaimana ia dan bagaimana ia dapat digunakan. Istilah ini diperkenalkan lebih daripada dua ratus tahun yang lalu, tetapi sehingga kini kesan plasebo hingga akhir tidak dapat dijelaskan. Ini adalah nama bahan tanpa sifat berguna, yang digunakan sebagai bahan perubatan.

Kesan plasebo – apakah ia dalam psikologi?

Apabila mengkaji tindak balas pesakit ke ubat-ubatan mereka, diperhatikan bahawa jika seseorang yakin dalam tindakan ubat itu, misalnya, untuk meningkatkan tidur, walaupun setelah mengambil vitamin (plasebo), ia akan menjadi lebih baik. Kesan plasebo adalah manifestasi tindakan ubat itu sendiri daripada kepercayaan pada ubat itu. Tidak semua orang sama-sama mencadangkan. Jenis psikologi tertentu dijelaskan, di mana ubat dummy bertindak:

 1. Extroverts.
 2. Mempunyai gangguan mental yang ringan.
 3. Hinged.
 4. Menderita daripada insomnia.
 5. Hypochondriacs.
 6. Tertekan.

Semasa eksperimen, di mana pesakit mengambil bahagian, yang tahu bahawa dadah tersebut adalah plasebo, kesan positif diperolehi. Dalam pesakit sedemikian, ketika mengambil kapur biasa, tetapi dalam bentuk yang sama dengan ubat biasa mereka, tubuh mengalami perubahan yang sama seperti ubat yang sebenar. Kaedah plasebo menunjukkan hasil yang lebih baik dalam rawatan insomnia, penyakit Parkinson, kemurungan.

Kesan plasebo boleh dan bukan sahaja dari ubat-ubatan. Ia boleh didapati dari pelbagai prosedur, tindakan ritual, sesi yang dijalankan oleh orang-orang yang jauh dari perubatan. Oleh itu, atas kepercayaan pesakit, kesan rawatan sedemikian dipengaruhi oleh harga layanan seperti itu, prosedur pengiklanan, penampilan dan kredibiliti doktor dan bahkan interior ruangan.

plasebo apa itu

Ubat plakebo – apa itu?

Sesetengah doktor sering menetapkan kepada pesakit mereka plasebo bahawa rawatan sedemikian boleh dianggap sebagai hala tuju keseluruhan dalam farmakologi. Bagi pesakit yang mengambil ubat-ubatan tersebut, ada harapan tertentu yang digunakan pengeluar farmaseutikal:

 1. Semakin besar tablet, semakin kuat.
 2. Suntikan lebih kuat daripada pil, dan dropper lebih berkesan daripada suntikan.
 3. Tablet pahit lebih kuat daripada manis atau tidak enak.
 4. Tablet lebih lemah daripada kapsul.
 5. Menenangkan biru, oren meningkatkan mood, psikotropik harus ungu.

Di samping itu, daripada dadah lebih mahal, lebih baik. Sekiranya dadah jarang dan tidak boleh dibeli di setiap farmasi, ia bermakna ia berkesan. Jika komposisi mempunyai ramuan yang tidak dapat difahami, ia lebih baik daripada asal-usul sayuran, maka ubat ini boleh menyembuhkan semua penyakit. Ini juga digunakan oleh pengamal tradisional, menyediakan campuran dan koleksi kandungan yang tidak diketahui. Adalah dicadangkan bahawa kesan homeopati adalah berdasarkan plasebo, bahawa ia adalah arah yang sama, tidak terbukti dengan ubat.

Placebo – komposisi

Persiapan placebo boleh mengandungi kapur biasa, tetapi dalam rupa mereka serupa dengan yang ada sekarang. Ini digunakan dalam kajian farmakologi dalam kajian dua kumpulan pesakit untuk mengkaji kesan klinikal ubat baru. Terdapat sekumpulan bahan tambahan aktif biologi yang banyak diiklankan di media. Ubat-ubatan ini dikaitkan dengan sifat-sifat perubatan, tetapi tiada kajian saintifik telah dijalankan dengannya. Menurut beberapa saintis, pada masa ini separuh dadah di rak di apotek – plasebo.

plasebo dan nocebo

Kesan plasebo dan nocebo

Manifestasi plasebo dan nocebo adalah dua tindakan yang bertentangan dengan jiwa dan kesihatan manusia. Sekiranya anda boleh merangsang manfaat dadah atau prosedur (plasebo), anda juga boleh meyakinkan pesakit bahawa ketika mengambil ubat, ia akan mempunyai kesan sampingan (nocebo). Terdapat kes apabila seseorang diberitahu tarikh kematian yang didakwa, dan dia benar-benar meninggal pada hari itu. Jika anda mencadangkan bahawa sentuhan objek akan menyakitkan, kulit menjadi merah dan rasa sakit timbul. Apabila menunggu, reaksi cemas berkembang, yang meningkatkan pengeluaran cholecystokinin, yang menyebabkan kesakitan.

Bagaimanakah plasebo berfungsi?

Bukan sahaja faktor psikologi menerangkan kesan teori plasebo. Kajian bagaimana plasebo berfungsi mendedahkan perubahan dalam korteks serebrum di pusat-pusat yang bertanggungjawab untuk rasa keseronokan. Pengaktifan pengeluaran hormon (endorfin), yang dapat mengurangkan kesakitan seperti candu. Kajian baru-baru ini mendapati bahawa impuls sakit boleh disekat pada tahap saraf tunjang. Semua ini membawa kepada hakikat bahawa orang itu mempunyai keupayaan untuk membaiki diri, dan kepercayaan terhadap ubat, dalam doktor atau pengiklanan hanyalah dorongan untuk melancarkan reaksi-reaksi ini.

Kesan plasebo dalam menurunkan berat badan

Oleh kerana berat badan berlebihan menjadi lebih lazim, dan penurunan berat badan adalah sangat menarik, kaedah berbayar yang berlainan dibangunkan dan diperkenalkan kepada kesedaran untuk penurunan berat badan tanpa diet dan tenaga fizikal. Permintaan untuk perkhidmatan dan barangan sedemikian semakin berkembang, dan pasaran untuk pelbagai bahan tambahan biologi, ikat pinggang, anting-anting dan sebagainya untuk tujuan ini juga semakin meningkat. Apabila mengambil ubat-ubatan tersebut, benar-benar boleh menjadi penurunan berat badan awal, tetapi pada plasebo yang terbaik untuk penurunan berat badan tidak menyakitkan.

Placebo dalam sukan

Prinsip plasebo berjaya digunakan oleh jurulatih sebelum pertandingan yang bertanggungjawab. Keyakinan para atlet dalam kejayaan memberikan hasil nyata. Kajian dijalankan apabila atlet diberitahu bahawa mereka mengambil steroid anabolik. Tindakan yang sama untuk ketahanan dan pertumbuhan jisim otot telah diperhatikan, serta dengan pengambilan ubat hormon. Terdapat juga kesan sampingan, ciri untuk anabolik. Banyak ubat yang digunakan oleh atlet sebagai tenaga, dalam komposisi mempunyai bahan dengan keberkesanan yang tidak terbukti.

plasebo dalam sukan

Placebo dalam perniagaan

Penggunaan plasebo yang betul menghasilkan kesan komersial yang ketara. Ini membina syarikat PR, pengiklanan, menjanjikan sifat ajaib, strategi jualan yang berjaya hanya penjual yang dapat meyakinkan dalam keperluan untuk membeli barangan atau perkhidmatan. Pelatihan pertumbuhan peribadi yang meluas, janji kekayaan dan kemakmuran dari guru feng shui dan esoterisme menggunakan persuasi sebagai cara utama untuk menarik pelanggan. Adalah menarik bahawa, seperti dengan penerimaan tablet kapur, selepas latihan dan seminar, seseorang yang percaya kepada dirinya sendiri boleh berjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 90