Posted on

yang adalah psikopat

sindrom psychopathy (daripada "penyakit jiwa" Greek) ditunjukkan dalam tingkah laku yang tidak berhati perut, manakah kesabaran dan manipulasi terhadap orang lain. Yang psychopaths - adalah individu yang tidak dapat mencari hubungan dengan orang lain dan walaupun istilah pada pendengaran diagnosis ini dalam bidang psikologi tidak wujud. Perselisihan tentang penyakit tidak mereda.

Mengapa menjadi psikopat?

Idea pertama mengenai psikopati dirumuskan pada tahun 1941 oleh psikiatri Amerika Hervey Cleckley. Sebelum ini, gejala individu digambarkan di bawah nama-nama lain, misalnya, cahaya atau kegilaan moral. Sekiranya seseorang itu tidak emosi, impulsif - ia tidak bermakna dia sakit. Menurut statistik, 10% dari semua orang mempunyai sifat psikopat. Hanya 1-2% daripada populasi - pesakit klinikal, terutamanya kebanyakannya ditemui dalam persekitaran jenayah (25%).

Klasifikasi, simptomologi dan pencirian sindrom adalah bersifat perdebatan. Sehingga sekarang, tidak diketahui bagaimana menjadi psikopat dan apa yang mencetuskan perkembangan sindrom. Anomali keperibadian boleh menjadi kongenital atau diperolehi - dalam keadaan persekitaran luaran yang negatif, dengan kerosakan pada neuron otak dengan produk toksik. Kecacatan keperibadian tidak dapat dipulihkan, dan psikopati adalah sukar untuk dirawat, walaupun pada masa kanak-kanak sindrom lebih mudah untuk mengawal dan membetulkan tingkah laku yang asosial.

Bagaimana untuk mengenali psychopath?

Psikopat tidak mempunyai keupayaan untuk empati, pengalaman, tetapi gejala individu tidak menunjukkan diagnosis klinikal. Sebagai ciri-ciri psikopat tidak menunjukkan kehadiran sindrom, jika terdapat kurang daripada tiga. Kadang-kadang, kedua-dua pesakit di sekitarnya dan pesakit sendiri tidak tahu mengenai diagnosis, dan gejala-gejala diambil untuk kualiti peribadi. Penyelidik memanggil simptom berikut sebagai psikopat:

 • kawalan tingkah laku yang lemah, mudah marah;
 • pesona cetek, kesenian dan kata-kata bicara;
 • keperluan untuk keseronokan, ketergantungan adrenalin - orang-orang seperti tidak dapat duduk tenang untuk waktu yang lama;
 • tidak bertanggungjawab sebelum tindakan mereka;
 • kekurangan empati;
 • harga diri yang tinggi.

personaliti psikotik

Apakah psikopat berbahaya?

Walaupun kita menganggap bahawa tidak semua psikopat terdedah kepada keganasan, mereka menimbulkan bahaya kepada masyarakat, terutama orang yang mengalami masa lalu jenayah. Tindakan mereka merosakkan, lebih banyak berkaitan dengan sifat manusia. Keperibadian psikopatik yang berlebihan membesar-besarkan permintaan orang lain. Orang-orang seperti ini bercanggah, mudah jatuh ke dalam kemarahan dan juga mampu membunuh. Psikopat adalah pemangsa sosial, yang dinyatakan dalam tindakan berikut:

 • mereka merasakan kesakitan orang lain, tetapi tidak membalasnya;
 • mereka adalah manipulator halus, licik dan unik;
 • sering orang seperti itu malas, menjalani cara hidup parasit, tidak berfungsi dan tidak mahu bekerja.

Psychopath dan sociopath - perbezaannya

Sesetengah orang tersilap menggabungkan dua konsep - psychopath dan sociopath. Kedua-dua istilah menggambarkan gangguan personaliti antisosial dan mempunyai ciri-ciri biasa. Persamaan jenis ini ialah:

 • orang seperti itu tidak bertanggungjawab dan menipu;
 • mereka bermain pada emosi orang lain, tetapi kurang perasaan penyesalan dan empati;
 • Kedua-dua jenis mengabaikan keselamatan orang lain;
 • mereka menghina undang-undang masyarakat.

Bagaimana untuk membezakan psychopath daripada sociopath - tidak seperti yang terakhir, dia tidak mempunyai penyesalan, tetapi dia boleh merancang. Sociopaths lebih impulsif tidak tahu bagaimana untuk bertahan lama dalam satu peranan (keluarga, kawasan profesional), mereka lebih impulsif, tidak terkawal. Sesetengah pakar mendakwa bahawa psikopati adalah kekecewaan bawaan, dan sosiopati adalah trauma atau pengalaman yang dihasilkan.

psychopaths histeris

Jenis psikopat

Orang yang mempunyai sindrom psikopatik boleh dibahagikan secara kondisional kepada beberapa jenis.

 1. Letupan (mengerikan) - mempunyai tahap kerengsaan dan agresif yang tinggi.
 2. Paranoid psikopat adalah orang yang mencurigakan, cemburu yang pada semua melihat pendusta.
 3. Psikiatrik - malu-malu, tidak selamat, cenderung kepada obsesi diri dan idea-idea obsesif.
 4. Histeris psychopaths suka perhatian dan berusaha untuk mengenali eksklusif mereka. Secara patologis palsu, secara luar biasa menawan.
 5. Schizoid - secara emosi terhad, despotik, tetapi pada masa yang sama terdedah. Mereka bermusuhan dengan persekitaran sosial.

Bagaimana untuk bertindak dengan psikopat?

Menyedari yang psychopaths dan bahaya yang berkenaan, ia adalah perlu untuk bersenam corak yang betul tingkah laku dengan mereka ini. Cepat atau lambat, patologi watak itu akan nyata. Hubungan dengan psikopat selalu menjadi beban berat, kerana orang yang mengalami gangguan personaliti menyebabkan penderitaan menutup orang. sakit jiwa perempuan adalah kurang biasa, tetapi penyakit ini boleh dikaitkan dengan gangguan seperti sakit curi, ketagihan arak, pergaulan seksual, dan lain-lain Muzhiny-psychopaths adalah munafik, tidak bermoral, tidak mampu bersikap timbal balik. Loving hubungan dengan mereka menyakiti wanita.

Bagaimana untuk berkomunikasi dengan psikopat?

Terlepas dari gejala, jenis penyakit dan tingkah laku, individu psikopat memerlukan rawatan khas. Tingkah laku psikopat dapat diramalkan jika diagnosis terbukti. Dan walaupun tidak terdapat model tingkah laku universal, dalam berkomunikasi dengan penyakit mental, peraturan berikut harus dipatuhi:

 1. Kurangkan tahap pencerobohan anda sendiri. Elakkan konflik.
 2. Mengekalkan kekuatan dalaman.
 3. Untuk dapat mengalih perhatian perhatian.
 4. Dalam kes bahaya dari pesakit, jangan terlibat dalam pertarungan, tetapi cuba melarikan diri dan hubungi bantuan.

tanda-tanda psikopat

Bagaimana untuk melindungi diri anda dari manipulator psikopat?

Pertahanan terbaik terhadap psikopat adalah hubungan dengannya. Tetapi jika ini tidak mungkin (sebagai contoh, ia adalah bapa atau ibu kepada anak biasa atau bos) dan dia sentiasa bermain dengan perasaan, adalah penting untuk bersikap dengan betul dalam komunikasi. Psikologi psikopat sedemikian rupa sehingga mereka perlu merasakan pentingnya, tidak dapat dipertahankan, bermain drama. Kaedah terbaik dalam kes ini adalah untuk mencetuskan kehilangan minat. Ini bermakna memberikan reaksi yang membosankan kepada tindakan manipulator: menanggapi monosyllabically, bercakap dengan tenang, memanifestasikan dirinya sebagai pengantara yang boleh diramalkan. Lebih buruk lagi untuk psikopat tidak boleh.

Bagaimana untuk menghilangkan psychopath?

Dengan personaliti tidak stabil jadi ia adalah penting kepada kenalan betul air mata: bermula dengan menjauhkan beransur-ansur (had masa komunikasi, penutup pekerjaan), dan titik akhir dalam pertaruhan hubungan yang tidak bersifat peribadi, iaitu, untuk menggunakan telefon atau internet. Sesetengah orang, tidak mengetahui bagaimana untuk mengambil bahagian dengan psikopat, bertindak dengan tidak betul dan mengatur drama. Ini hanya menimbulkan pertikaian kepada konflik dan penganiayaan selanjutnya. Adalah wajar untuk melibatkan pihak ketiga yang akan mengetahui situasi dari dalam dan sokongan dalam pilihan yang sukar.

Bagaimana untuk merawat psiko?

Orang yang mempunyai ciri-ciri penyakit jiwa menyukarkan orang lain wujud, tetapi terdapat psychopaths, yang tidak boleh dikeluarkan daripada kehidupan: anak, ibu bapa, saudara-mara. Persoalan timbul - bagaimana untuk membantu psychopath dalam membina hubungan biasa dengan orang? Kemungkinan kaedah rawatan dan pelepasan berikut:

 • ubat (ubat untuk mengurangkan kemurungan, kebimbangan, pencerobohan, dan sebagainya);
 • psikoterapi, terutamanya terapi kumpulan;
 • membantu dalam menentukan jalan hidup.

psikopat tidak hadir

Psikopat yang terkenal

Sebagai peraturan yang menjadi isu, yang psychopaths, segera datang ke fikiran adalah wira yang terkenal dari buku dan filem: Hannibal Lecter, Shakespeare Iago, Annie Wilkes dan Carrie oleh Stephen King, "American Psycho" Patrick Bateman "A Clockwork Orange" Alex. Dalam kehidupan, gejala tidak begitu jelas. psychopaths dikenali bukan sahaja menjadi maniacs dan penjenayah, tetapi terdapat pencapaian yang luar biasa. Sebagai contoh, ini adalah keperibadian seperti:

 1. Abraham Lincoln - presiden-melankolik
 2. psikopat yang terkenal

  Abraham Lincoln

 3. Vincent Van Gogh adalah seorang artis cemerlang.
 4. psikopat yang dikenali

  Vincent van Gogh

 5. Edgar Allan Poe adalah pengarang yang terkenal dengan kengerian.
 6. psychopath dan sociopath

  Edgar Allan Poe

 7. Tennessee Williams adalah penulis-penulis drama.
 8. psikologi psikopat

  Tennessee Williams

 9. Isaac Newton adalah ahli fizik yang cemerlang.
 10. tingkah laku psikopat

  Isaac Newton

Orang-orang ini adalah ahli sains, penulis, seniman dan ahli politik yang hebat. Hari ini, psikopati terus menjadi masalah serius yang belum difahami sepenuhnya, tetapi dengan yang mungkin dan perlu untuk bertarung. Orang yang mempunyai patologi mempunyai peluang besar untuk menjadi ahli penuh masyarakat jika mereka tahu kelemahan mereka dan dapat mengarahkan tenaga negatif ke arah yang betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 + = 93