Posted on

Sosialisasi keperibadian - peringkat dan jenis

Sejak kelahiran seseorang dikelilingi oleh orang yang berlainan, jadi anda boleh berhujah bahawa ia adalah sebahagian daripada interaksi sosial. Sepanjang hidupnya, dia memperoleh pengalaman yang berbeza, menyesuaikan dirinya dengan kehidupan di dalam masyarakat, sebagai akibatnya sosialisasi individu itu berlaku. Ia mempunyai beberapa jenis, yang berbeza antara satu sama lain.

Apakah sosialisasi individu?

Istilah ini difahami sebagai proses mengasimilasikan pengalaman sosial seseorang dari masyarakat yang dimilikinya, dan secara aktif melaksanakan dan meningkatkan bilangan hubungan sosial. Sepanjang hidup, orang bukan sahaja merasakan pengalaman sosial, tetapi juga menyesuaikan diri dengan konsep dan nilai mereka sendiri. Sosialisasi individu adalah sejenis pengalaman yang terdiri daripada banyak komponen, misalnya, norma dan nilai-nilai persekitaran sosial, dan budaya kerja dari berbagai jenis kegiatan masuk ke sini.

Sosialisasi kepribadian - psikologi

Seseorang mempunyai keperluan untuk menjadi milik masyarakat, iaitu, untuk mengenal pasti dirinya dengan orang-orang yang mengelilinginya. Sosialisasi keperibadian dalam psikologi berlaku akibat memenuhi keperluan masyarakat, yang membuatnya perlu untuk mengembangkan garis tingkah laku sendiri dalam situasi yang berbeda, dan ia bergantung pada konsep dan karakter orang itu. Pembentukan jenis sosio-psikologi berlaku semasa hubungan dengan masyarakat dan pengaruh mikro dan makro, serta budaya dan nilai-nilai yang berbeza.

Sosialisasi keperibadian adalah proses dua sisi, yang menampakkan diri pada kenyataan bahwa seseorang tidak hanya menyesuaikan diri dengan kondisi dan norma tertentu, tetapi juga membentuk nilai-nilainya sendiri. Orang ramai cenderung menjadi sebahagian daripada kumpulan untuk memahami apa yang "kami" dan menghilangkan kesepian. Interaksi dengan orang lain memberikan keyakinan diri dan daya untuk mempengaruhi kehidupan sosial.

Apa yang menyumbang kepada sosialisasi individu?

Seseorang dipengaruhi oleh beberapa faktor yang membentuk nilai, konsep dan sikap kepada dunia di dalam dirinya.

 1. Proses penyesuaian sosial bermula dengan kanak-kanak awal, apabila ibu bapa menanamkan kemahiran fizikal dan mental.
 2. Latihan berlaku dari tadika ke universiti. Akibatnya, pengetahuan yang berlainan terkumpul, kerana dunia, masyarakat dan sebagainya diketahui.
 3. Kawalan kendiri dalam sosialisasi individu adalah sangat penting, kerana seseorang mesti mempunyai sifat-sifat untuk reaksi yang betul dalam situasi yang berbeza. Adalah penting perlindungan psikologi seseorang, menyumbang kepada pemahaman yang lebih baik mengenai perbezaan antara dunia dalaman dan luaran.

sosialisasi individu

Jenis sosialisasi keperibadian

Terdapat beberapa jenis sosialisasi, yang bergantung kepada pelbagai faktor. Mekanisme sosialisasi keperibadian boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

 1. Utama - membayangkan persepsi masyarakat pada zaman kanak-kanak. Kanak-kanak bersosialisasi, dipandu oleh kedudukan budaya keluarga di mana ia dibesarkan, dan persepsi dunia oleh orang dewasa yang mengelilinginya. Oleh itu, kita dapat membuat kesimpulan bahawa ibu bapa membentuk pengalaman sosial pertama anak mereka.
 2. Sekunder - tidak mempunyai tarikh akhir dan terakhir sebelum seseorang memasuki kumpulan sosial tertentu. Dengan usia, kanak-kanak mula jatuh ke dalam bentuk yang berbeza, sebagai contoh, di taman atau kelab-kelab sukan, di mana dia mendapat tahu peranan baru dan atas dasar belajar untuk melihat diri mereka di sisi lain. Perlu diingat bahawa sebahagian daripada sosialisasi dan personaliti berhadapan dengan percanggahan tertentu, seperti nilai-nilai keluarga tidak sesuai dengan kepentingan kumpulan yang dipilih, dan kemudian orang yang pergi identiti dan membuat pilihan berdasarkan pengalaman dan sensasi.

Sosialisasi Polorolevaya individu

Spesies ini juga dipanggil sosialisasi jantina, dan ia membayangkan penguasaan seseorang terhadap perbezaan yang tersendiri antara lelaki dan wanita. Terdapat penerimaan model tingkah laku, norma dan nilai kedua-dua jantina, serta pengaruh masyarakat dan persekitaran sosial dengan tujuan menanam beberapa peraturan dan piawaian. Ini berterusan sepanjang hayat. Konsep sosialisasi individu dalam perspektif gender membezakan mekanisme berikut untuk pelaksanaannya:

 1. Tingkahlaku masyarakat yang boleh diterima akan digalakkan, dan penyimpangan dari norma akan diikuti dengan hukuman.
 2. Seseorang memilih model peranan seks yang sesuai untuknya dalam kumpulan yang rapat, iaitu, dalam keluarga, antara rakan sebaya, dan sebagainya.

Sosialisasi keluarga individu

Kanak-kanak belajar untuk merasakan dunia bukan sahaja melalui pengaruh langsung orang dewasa, iaitu pendidikan, tetapi juga dengan memerhatikan tingkah laku orang di sekeliling. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sering perkembangan dan sosialisasi individu dalam keluarga tersandung apabila percanggahan model tingkah laku ibu bapa dengan syarat-syarat yang mereka dikemukakan kepada kanak-kanak itu. Sebagai contoh, larangan merokok boleh diambil, tetapi salah satu daripada ibu bapa atau ahli keluarga lain mempunyai kebiasaan yang tidak baik. Faktor utama sosialisasi personaliti adalah:

 1. Komposisi dan struktur keluarga, iaitu, bagaimana saudara-mara berinteraksi dengan satu sama lain.
 2. Kedudukan anak dalam keluarga, sebagai contoh, dia boleh menjadi cucu kepada neneknya, abang kepada kakaknya, anak kepada ayahnya dan ibu tiri tiri. Dibuktikan bahawa sosialisasi kanak-kanak dibesarkan dalam keluarga yang lengkap dan seorang ibu tunggal berbeza.
 3. Gaya pendidikan yang dipilih, jadi ibu bapa dan datuk nenek dapat menanamkan nilai kanak-kanak yang berbeza.
 4. Potensi moral dan kreatif keluarga adalah sama penting untuk sosialisasi individu.

apa sosialisasi seseorang

Sosialisasi profesional dan buruh

Apabila seseorang mendapat kerja, terdapat perubahan atau pelarasan watak dan tingkah laku semasa aktiviti itu. Ciri-ciri sosialisasi individu dalam bidang buruh dinyatakan dalam kenyataan bahawa penyesuaian dilakukan dalam kolektif dan dalam stratifikasi profesional. Untuk meningkatkan status seseorang, ketersediaan dan pertumbuhan kemahiran kerja adalah sangat penting.

Sosialisasi kumpulan subkultur

Setiap orang harus menguasai peranan sosial yang berkaitan dengan budaya alam sekitar di mana dia hidup, belajar, bekerja, dikomunikasikan, dan sebagainya. Inti sosialisasi individu didasarkan pada fakta bahawa setiap rantau mempunyai ciri tersendiri yang tersendiri, oleh sebab itu masyarakat dibentuk. Sekiranya kita menumpukan kepada sosialisasi kumpulan-subkultur, maka kewarganegaraan, gabungan agama, umur, bidang aktiviti dan faktor-faktor lain akan diambil kira.

Fungsi sosialisasi orang itu

Bagi seseorang dan masyarakat secara keseluruhan, sosialisasi adalah penting dan fungsi utamanya termasuk:

 1. Pengawalseliaan dan pengawalseliaan. Segala sesuatu yang mengelilingi seseorang mempengaruhi dia ke tahap yang lebih besar atau lebih kecil. Ini termasuk: keluarga, dasar negara, agama, pendidikan, ekonomi dan sebagainya.
 2. Personaliti-transformatif. Proses sosialisasi keperibadian terjadi ketika seseorang berkomunikasi dengan orang lain, menunjukkan sifat masing-masing dan memisahkan diri mereka dari "kawanan".
 3. Orientasi nilai. Fungsi ini mempunyai pautan ke yang pertama dalam senarai yang dibentangkan, kerana seseorang berpegang pada nilai-nilai yang bersifat persekitaran dekatnya.
 4. Maklumat dan komunikasi. Semasa berkomunikasi dengan orang yang berlainan, seseorang menerima maklumat, yang dalam satu cara atau yang lain mempengaruhi pembentukan cara hidupnya.
 5. Kreatif. Dengan pendidikan sosial yang betul, seseorang akan berusaha untuk mencipta dan memperbaiki dunia di sekelilingnya. Menghadapi pelbagai masalah, beliau akan mencari penyelesaian berdasarkan pengetahuan dan pengalamannya sendiri.

Tahap sosialisasi keperibadian

Proses membentuk keperibadian dalam masyarakat berlaku dalam beberapa peringkat:

 1. Kanak-kanak. Dibuktikan bahawa pada zaman ini keperibadiannya dibentuk sekitar 70%. Para saintis menentukan bahawa sehingga tujuh tahun kanak-kanak itu memahami sendiri "saya" jauh lebih baik daripada pada tahun-tahun yang lebih tua.
 2. Remaja. Dalam tempoh ini, perubahan fisiologi yang paling berlaku. Sejak umur 13 tahun kebanyakan kanak-kanak telah berusaha untuk mengambil seberapa banyak tugas yang mungkin.
 3. Kehidupan awal. Menggambarkan tahap sosialisasi individu, adalah perlu diperhatikan bahawa tahap ini adalah yang paling sengit dan berbahaya, dan ia bermula pada usia 16 tahun. Dalam tempoh ini, orang itu membuat keputusan penting, di mana arahnya bergerak, yang mana masyarakat menjadi dan seterusnya.
 4. Kehidupan dewasa. Sejak berumur 18 tahun, kebanyakan orang mempunyai naluri asas yang bekerja dalam arah kerja dan kehidupan peribadi. Seseorang mengenali dirinya melalui pengalaman buruh dan seksual, dan melalui persahabatan dan lingkungan lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 4