Posted on

Akara biru - cadangan untuk menjaga ikan bersahaja

Apabila menganjurkan akuarium, adalah perlu untuk memilih penduduk dengan berhati-hati. Akara biru bukan sahaja cantik, tetapi juga bersahaja dalam menjaga ikan. Terdapat beberapa cadangan yang perlu dipertimbangkan untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk menjaga haiwan kesayangan tersebut.

Blue akara – description

Terdapat beberapa ciri yang menentukan jenis ikan ini:

  1. Tubuh bujur, oblate dan berbentuk bujur. Ia dicat dengan warna kelabu-keluli, yang berkilau dari biru menjadi biru gelap. Badan melintasi enam jalur hitam menegak, dan terdapat beberapa garis mendatar di kawasan mata.
  2. Dalam bulu ekor akara berwarna biru dan sirip diselingi dengan merah atau oren. Ciri tersendiri termasuk kepala besar dan mata gelap.
  3. Untuk membezakan wanita dari lelaki itu mungkin dengan keagungan warna dan saiz, jadi lelaki itu besar, dan lebih cerah.
  4. Di rumah, pengambilan biru mencapai panjang tidak lebih daripada 10 cm. Jangka hayat bergantung kepada penjagaan yang betul dan parameter ini adalah 4-10 tahun.

huraian akara biru

Kandungan biru akara

Terdapat beberapa peraturan yang perlu diambil kira untuk mengatur keadaan yang sesuai untuk haiwan kesayangan anda.

  1. Blue akara lebih suka akuarium besar. Enam individu, mencapai panjang sehingga 10 cm, biasanya boleh berada dalam kapasiti 100 liter. Pasangan dewasa memerlukan akuarium untuk 150-180 liter.
  2. Ikan Akari tergolong dalam haiwan yang menyukai haba, jadi suhu cecair itu harus berada pada jarak 23-28 ° C. Jika nilai jatuh di bawah 22 ° C, ini mempunyai kesan negatif terhadap keadaan haiwan.
  3. Untuk penyelenggaraan akara adalah perlu untuk melengkapkan ikan dengan tempat perlindungan yang bersesuaian. Untuk hiasan akuarium menggunakan batu besar dan kayu hanyut. Bagi tumbuh-tumbuhan, adalah perlu untuk memilih spesies yang besar dan keras, jika tidak, ikan akan memusnahkannya. Anda boleh menggunakan analogi tumbuhan tiruan, tetapi hanya perlu dilampirkan dengan baik.

kandungan akara biru

Akar biru – penjagaan

Untuk ikan sihat, kelihatan menarik dan memberi keturunan, perlu mematuhi beberapa cadangan:

  1. Akar biru besar mempunyai metabolisme yang cepat, sehingga mereka merosakkan air, yang merupakan salah satu kekurangan yang serius, kerana penting bagi mereka untuk hidup dalam air bersih. Untuk memastikan keadaan ini dipenuhi, anda perlu menggunakan penapis yang kuat.
  2. Perlu diingat bahawa akademi neon-biru sensitif terhadap tindakan nitrat, oleh itu adalah disyorkan untuk menggantikan sekurang-kurangnya 30% air di akuarium setiap minggu. Di samping itu, adalah penting untuk membersihkan tanah.
  3. Dalam menjaga pentingnya adalah pengudusan yang sepatutnya dan cahaya seharusnya menjadi kuasa rata-rata. Waktu siang yang sesuai adalah sekitar 10 jam. Pada waktu malam, lampu malam khas boleh digunakan.

penjagaan akar biru

Blue akara – makan

Ikan spesies ini tergolong dalam pemangsa mikro, oleh itu dalam diet mereka mesti ada makanan langsung, contohnya, cacing darah, tubule, cacing tanah, udang dan kerang. Ikan akuarium akara harus menerima spirulina dan vitamin dalam diet. Apabila memilih makanan kering, ia adalah bernilai memberi keutamaan kepada granul dan batang besar. Beri makanan haiwan kesayangan anda pada waktu pagi dan petang di bahagian kecil. Adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa ikan terdedah kepada makan berlebihan, yang menyebabkan masalah pencernaan.

makan akara biru

Blue acary – reproduksi

Pengambilan berlaku apabila ikan mencapai usia sembilan bulan. Pertama, stim mendapati substrat yang sesuai dan membersihkannya. Ia adalah yang terbaik untuk meletakkan batu rata atau slaid di akuarium untuk tujuan ini. Pengeluaran semula akara biru disertai oleh peningkatan agresi, yang sering menyebabkan fakta bahawa ikan makan telur. Kedua-dua ibu bapa menjaga masa depan pasangan, jadi mereka, contohnya, makan telur yang tidak dibersihkan. Tempoh inkubasi berlangsung 3-8 hari dan selepas 4 hari anda boleh mula makan goreng dengan umpan mula.

pembiakan berwarna biru

Blue Acar – Keserasian

Ikan spesies ini seperti ruang dan ia adalah penting untuk bebas bergerak di sekitar akuarium, jadi jangan masuk ke dalamnya ramai penduduk. Untuk memahami keserasian kanser, perlu diingat bahawa ikan ini adalah agresif, dan mereka boleh terus membuli ke arah “jiran” untuk menimbulkan pertengkaran. Lebih baik memilih pasangan yang aman untuk akuarium dan keserasian yang baik diperhatikan dengan soms, bola mata, dan sebagainya. Anda tidak boleh melampirkan ikan terlalu besar dan kecil.

keserasian warna biru

Ikan akara – penyakit

Sekiranya peraturan penahanan diabaikan, haiwan marin boleh jatuh sakit dan mati. Untuk faktor yang mencetuskan termasuk air kotor, makanan berkualiti rendah, “jiran” yang sakit. Ciklides Akari dirawat dengan ubat-ubatan khas, yang bernilai membeli di farmasi veterinar. Contohnya, jika penyakit itu disebabkan oleh keracunan atau pencemaran makanan, maka perlu mengambil ubat antibakteria, yang dimasukkan ke dalam makanan.

penyakit akara ikan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =