Posted on

Akuarium tumbuhan elodea - tips untuk berkembang

Ramai pencinta ikan tempatan cuba untuk melengkapkan kediaman mereka dengan indah, menggunakan untuk Elodea tumbuhan akuarium ini. Ia merujuk kepada keluarga bunga air dan dianggap sebagai salah satu tumbuhan akuatik yang paling popular. Oleh kerana pertumbuhan dipercepat dan keupayaan untuk mengisi tangki air dengan padat, tumbuhan ini dipanggil wabak air.

Penerangan Elodea

Batang tumbuhan akuatik Elodei panjang, seperti tali dan rapuh. Batang, ditutup dengan daun-daun daun, cawangan kuat dan sering tumbuh sangat lama. Daun tumbuhan adalah hijau terang telus dan mempunyai bentuk bujur. Batang lama Elodei mempunyai naungan gelap. Oleh kerana unpretentiousness tanaman ini sesuai untuk memulakan aquarists. Elodea di akuarium tumbuh dengan cepat. Ia mempunyai banyak ciri berguna:

  • melindungi ikan goreng dan hidup dari penduduk akuatik yang lebih agresif;
  • Digunakan sebagai makanan untuk angelfish atau ikan mas;
  • membersihkan akuarium dengan memainkan peranan sejenis penapis dan mengumpul bahan yang digantung di dalam air;
  • menyediakan pengudaraan akuarium;
  • membersihkan persekitaran akuatik wadah dan tidak membiarkannya berkembang dalam organisma uniselular yang berbahaya;
  • menyerap nutrien dari air, menghalang penampilan alga yang tidak diingini dalam tangki;
  • menghias akuarium.

Elodea dalam akuarium

Elodea – Spesies

Dalam bidang akuarium, dua jenis utama Elodea akuatik digunakan: Elodia crenate dan Kanada. Mereka mempunyai struktur tangkai seperti liano yang sama, daun hijau terang yang panjang. Tumbuhan ini mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk berkembang pesat, mereka tidak bersahaja dan menjaga mereka adalah mudah. Walau bagaimanapun, untuk semua kesamaan mereka, jenis akuarium elodei juga mempunyai beberapa perbezaan.

Elodea cogwheel

Dari Amerika Selatan, genus Elodensa adalah berdaun atau dentata. Oleh itu, tumbuhan akuatik ini mampu bertahan dengan suhu air yang tinggi, manakala lain-lain jenis wabak air dari ini mungkin mati. Elodea bergigi mempunyai batang keras di mana daun hijau padat terang dengan tepi bergerigi tumbuh. Kilang itu boleh menukar penampilannya bergantung kepada habitatnya.

elodey berdaun

Untuk menanam tumbuhan ini, ia mestilah disediakan dengan pencahayaan yang mencukupi dan suhu yang sesuai. Di hadapan cahaya terang, Elodea berdaun menghasilkan sejumlah besar oksigen, yang sangat berguna untuk dunia akuarium di dalam air. Di bawah keadaan yang sesuai, tumbuhan akuatik elodey dentate boleh berkembang di akuarium. Bunga putih pada kaki panjang nipis berkembang di atas permukaan air.

elodea tumbuhan akuatik

Elodea Kanada

Tanah asli tumbuhan ini adalah Amerika Utara. Elodea adalah Kanada atau anacharis, kerana ia juga dipanggil – tumbuhan akuarium yang sangat umum. Ia sesuai untuk akuarium air sejuk dan dengan mudah dapat menahan pengurangan suhu air sehingga + 12 ° C Tumbuhan ini menyukai pencahayaan yang terang, tetapi boleh menahan teduhan sederhana. Keanehan dari Elodie Kanada adalah bahawa jika suhu air dalam akuarium menurun dengan ketara, batangnya jatuh ke bawah dan berada dalam keadaan ini sehingga keadaan kandungan berubah.

elodia kanadian

Elodea – penyelenggaraan dan penjagaan

Elodea adalah loji air tawar. Ia tumbuh dengan baik di mana-mana bekas, bagaimanapun, di dalam akuarium dengan air laut masin tumbuhan akan mati. Menghapuskan tidak memerlukan penjagaan khas. Suhu air harus dikekalkan dalam julat dari + 14 ° C hingga + 25 ° C. Ketegaran dan keasidan air untuk tumbuhan tidak penting. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa syarat-syarat ini tidak boleh berubah secara drastik, kerana ini boleh menjejaskan pertumbuhan wabak air.

Sejak elodea tumbuh sangat cepat, ia dapat mengisi seluruh ruang akuarium. Tumbuh-tumbuhan hijau menghiasi rumah untuk ikan dengan banyak, bagaimanapun, apabila tebal menjadi terlalu tebal, mereka harus dipotong dan dipotong secara berkala. Untuk melakukan ini, tumbuhan mesti dikeluarkan dari bekas, kerana jus Elodea mengandungi racun, yang boleh membunuh kedua-dua ikan dan semua hidupan akuatik akuarium.

Kandungan dan penjagaan Elodea

Elodea – bagaimana untuk dimasukkan ke dalam akuarium?

Elodea air dalam akuarium boleh tumbuh tanpa perakaran, hanya berenang di dalam air. Anda boleh menanam batangnya di tanah. Nah, jika ia adalah pasir sungai yang besar. Jika anda membeli kilang dalam bulu kapas, maka sebelum anda menurunkannya ke dalam akuarium, anda perlu mengeluarkan bulu kapas dan teliti mencuci akar, jika ada, dan kemudian anda boleh meneruskan penanaman. Mengambil sepasang pinset untuk tepi batang elodey, perlahan-lahan memotongnya ke dalam tanah. Anda boleh mencubit tumbuhan dengan kerikil di atas. Seperti terapung di permukaan tumbuhan akuarium perlu ditanam berhampiran dinding belakangnya.

Elodea ditanam dalam akuarium

Elodea – pembiakan

Tumbuhan akuarium dari elodea banyak sekali berlipat dengan keratan batang. Adalah lebih baik untuk mengambil akar di tempat yang baru batang panjang kira-kira 20 cm. Ia perlu diletakkan di dalam akuarium. Selepas beberapa ketika, dia akan mempunyai akar putih nipis, dan kemudian elodeyu boleh diasaskan di tanah atau meninggalkannya untuk terus berkembang, hanya terapung di dalam air. Tidak lama kemudian elodey di akuarium akan tumbuh dan menjadi perhiasan terang untuk rumah ikan.

pembiakan elodea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 + = 87