Posted on

Alat untuk plat kaca seramik

Plat seramik kaca bukan sekadar gaya baru. Ia mempunyai banyak kelebihan, termasuk reka bentuk moden, memasak cepat dan operasi yang selamat. Pemilik panel seramik kaca tahu: untuk hidangan khas peralatan diperlukan. Yang mana dan mengapa? Mari tahu!

Adakah kita memerlukan hidangan istimewa untuk plat seramik kaca?

Jangan mengabaikan keinginan pengeluar plat itu berkenaan dengan bahan pembuatan dan kualiti hidangan. Momen ini sangat penting untuk memastikan bahawa plat anda berfungsi dengan baik dan untuk jangka masa yang panjang. Jika anda menggunakan hidangan yang tidak bertujuan untuk seramik kaca, maka risiko anda memotong hidup anda dengan separuh dengan tangan anda sendiri.

Dan sekarang mari kita perhatikan apa jenis hidangan yang dibenarkan untuk memasak pada plat seramik kaca, dan sejauh mana ia benar-benar mustahil?

Hidangan manakah yang sesuai untuk plat seramik kaca?

Keperluan berikut dikenakan ke atas alat memasak kaca-seramik:

  1. Pertama sekali, ia mesti ada rata rata rata tanpa sebarang bantuan. Ketiadaan selekoh, corak dan takik diperlukan untuk menyentuh hidangan lengkap dengan panel seramik kaca.
  2. Ketebalan bawah - salah satu ciri penting hidangan untuk seramik kaca. Ia sepatutnya mencukupi untuk mengelakkan ubah bentuk bahagian bawah pinggan apabila dipanaskan. Oleh itu, beli untuk hidangan pinggan sahaja dengan bahagian bawah tebal. Ia boleh sedikit cekung (berkembang dengan pemanasan, bahagian bawah akan menjadi lebih padat di permukaan plat), tetapi hanya tidak cembung.
  3. Diameter bahagian bawah pinggan, sama ada ia adalah kuali, periuk atau kuali, mestilah sepadan dengan saiznya. Ini memastikan perpindahan haba yang optimum, dapur tidak akan terlalu panas, dan elektrik tidak dibazirkan. Tetapi kazanki dan wajan kuali dengan bahagian bawah bulat terlalu kecil tidak sesuai digunakan dengan seramik kaca.
  4. Berkenaan dengan bahan pembuatan, yang terbaik dari mereka dianggap keluli tahan karat. Agar tidak salah, ambil magnet ke kedai dan bawa pinggan ke bahagian bawah. Sifat magnet sangat penting untuk operasi plat yang betul. Hidangan Cast-iron juga baik untuk plat-seramik kaca. Tetapi kaca, perkakas aluminium atau tembaga untuk plat kaca seramik tidak disyorkan untuk digunakan. Yang pertama dipanaskan untuk jangka masa yang lama dan ia menjadi sejuk sekejap, ia akan sukar untuk anda mengawal suhu dengannya. Dan periuk dengan bahagian bawah yang diperbuat daripada tembaga atau aluminium boleh merosakkan permukaan plat, meninggalkan jejak di atasnya dan memendekkan kehidupannya. Apabila membeli, beri perhatian kepada tanda. Pada set hidangan yang anda perlukan, akan sentiasa terdapat ikon untuk seramik kaca. Hidangan jenis ini, walaupun ia dilancarkan, boleh dibeli dengan selamat untuk digunakan pada plat seramik kaca. Pada masa yang sama untuk membeli hidangan dengan tulisan "untuk dapur elektrik" tidak perlu - di sini kita maksudkan jubin elektrik konvensional tanpa salutan seramik kaca.
  5. Dalam arahan kepada mana-mana plat seramik kaca itu ditulis itu bahagian bawah hidangan sepatutnya sama ada matte atau berkilat, Hidangan yang sesuai untuk plat-seramik kacatetapi pada masa yang sama gelap. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa permukaan berkilat cerah mempunyai sifat mencerminkan sinaran terma, oleh kerana itu masa memasak bertambah. Begitu juga dengan hidangan dengan bahagian bawah cermin.

Dan, akhirnya, kita perhatikan satu peraturan lagi. Hidangan yang digunakan sebelum ini di atas gas atau dapur elektrik tidak boleh diletakkan pada seramik kaca baru, walaupun ia memenuhi semua perkara di atas. Bahagian bawah panci sedemikian sudah cacat di bawah pengaruh api dan suhu tinggi, dan tidak dapat memberikan pemanasan optimum. Oleh itu, apabila merancang pembelian plat seramik kaca, masukkan senarai perbelanjaan masa depan dan membeli hidangan baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − = 87